Delstatsrepresentant Nancy Mace er favoritt til å bli den republikanske kandidaten i det 1. kongressdistriktet. (Foto: Wikipedia)

Oppdatert 10.6: Mace har tatt 57% og er soleklar vinner.

I South Carolina knyttes det spenning til kun ett valg med interesse i november; den republikanske nominasjonen til det første kongressdistriktet.

Valglokalene i South Carolina stenger kl. ett natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her.

Distriktet omfatter mesteparten av delstatens kyststripe og deler av Charleston med nordvestlige forsteder. Demokratene erobret det åpne setet med advokat Joe Cunningham (f.1982), som tok 51% i 2018. Setet ble åpent fordi trumpistene nominerte en hjerneløs presidenttilbeder, i stedet for den sittende kongressmannen, skeptikeren Mark Sanford.

Nancy Mace (R)

Dette setet er i utgangspunktet klart republikansk, men det spørs om partiet klarer å nominere en kandidat som er sterk nok til å slå ut Cunningham. Favoritten, i det minste utfra pengeinnsamlingen, er delstatsrepresentant Nancy Mace (f.1977). Hun var første kvinne til å bli uteksaminert fra The Citadel, delstatens velkjente militærskole.

Mace driver egen konsulentvirksomhet der hun bla. har rådgitt republikanske politikere som Trumps tidligere stabssjef Mick Mulvaney og senator Tim Scott. Hun stilte til Senatet i 2014, men tok bare 6% i primærvalget mot senator Lindsey Graham.

Mace var imidlertid i toppen av Trumps valgkamporganisasjon i delstaten allerede fra september 2015 og ble valgt inn i delstatshuset i et suppleringsvalg i januar 2018.

Hun har samlet inn nær 1.4 millioner dollar og har i tillegg støtte fra Club for Growth, som har brukt over 600.000 så langt i dette racet.

Kathy Landing (R)

Hovedkonkurrent er trolig finansplanlegger Katherine Landing, som også er bystyremedlem i Mount Pleasant, en mellomstor forstad til Charleston.

Hun er aktiv i en drøss organisasjoner, fra handelskammeret til Mensa og ble tatt opp ved Duke universitet da hun var 16.

Landing har samlet inn ca. 300.000, men har først og fremst vist at hun kan selvfinansiere, ved å låne egen kampanje omtrent det samme beløp. Hun har støtte fra tidligere senator Jim DeMint og har fått tv-reklamer for nærmere 300.000 fra House Freedom Caucus, som er noe mer verdikonservative i sin tilnærming enn hva CfG er.

Chris Cox (R)

Den siste kandidaten med vinnersjanse er Chris Cox (f.1969). Han er noe så utradisjonelt som motorsagskulptør av yrke; dvs han lager utskjæringer med motorsag.

Cox ble så inspirert av Donald Trump at han i 2015 startet opp organisasjonen Bikers for Trump, som i dag organiserer 300,000 motorsykkelentusiaster. Han har imidlertid fått mye kritikk for sin rolle i den organisasjonen.

Han har samlet inn ca. 120.000.

I tillegg stiller en useriøs republikaner. De eksterne gruppene har klart å egge opp stemningen i denne valgkampen. Mace er blitt kritisert for å være pro-abort fordi hun fikk gjennom et tillegg om å åpne for det i tilfeller av incest og voldtekt (hun var selv et offer for voldtekt da hun var 16), mens Landing beskyldes for å ha forsøkt å skjule at hun har stemt for høyere avgifter i hjembyen.