Mer

  Powell for Biden, som for Obama og Clinton før ham

  Det er mandag 8. juni, 148 dager igjen til presidentvalget, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Joe Biden reiser til Houston, Texas i dag for å besøke familien til George Floyd, ifølge New York Times. Han kommer til å spille inn en videobeskjed til Floyds begravelse på tirsdag.
  • Mitt Romney, republikanernes presidentkandidat i 2012, som kritiserte og advarte mot Trump i 2016-valgkampen, marsjerte i går mot Det hvite hus sammen med andre demonstranter. «Black Lives Matter», sa Romney.

  1. Colin Powell vil stemme på Biden, som han gjorde på Obama og Clinton

  Colin Powell føyer seg nå inn i rekken av tidligere toppsjefer i det amerikanske forsvaret som aktivt taler Trump imot. Trumps tidligere stabssjef i Det hvite hus, John Kelly, og Trumps tidligere forsvarsminister Jim Mattis, uttalte i forrige uke at Donald Trump ikke gjør noe forsøk på å forene befolkningen i kjølvannet av drapet på George Floyd.

  Nå uttrykker George W. Bush sin første utenriksminister at han kommer til å stemme på Joe Biden i november: «I’m very close to Joe Biden on a social matter and on a political matter. I worked with him for 35, 40 years, and he is now the candidate and I will be voting for him.»

  Her er det viktig å påpeke at republikaneren Powell stemte på Barack Obama i 2008 og 2012, og på Hillary Clinton fremfor Donald Trump i 2016. Det er dermed ikke veldig overraskende. Som du ser i klippet nedenfor er det imidlertid ikke bare Trump han kritiserer, men også hans egne partifellers taushet.

  Trumps reaksjon:

  Ifølge New York Times skal heller ikke tidligere president George W. Bush ha noen planer om å støtte Trump i november. Heller ikke det er overraskende.

  2. Poststemmegivning resulterte i økt valgdeltakelse

  Forrige uke ble det arrangert valg i flere delstater i USA. Disse valgene ble, som et resultat av koronakrisen, arrangert ved hjelp av post. Ifølge tall som The Hill har analysert bidro dette til økt valgdeltakelse i flere stater.

  Implementeringen av denne valgformen har i flere tilfeller skjedd i samarbeid mellom republikanerne og demokratene. Tirsdagens valg i Montana foregikk utelukkende ved bruk av post, og på fredag ble deltakelsen målt til 55%. Det er ny rekord for et primærvalg i Montana, og en oppgang på 10 prosentpoeng fra valget i 2016.

  I South Dakota er det republikanerne som dominerer i delstatsforsamlingen. Også her økte valgdeltakelsen til 28%, opp 6 poeng fra 2016. I New Mexico var deltakelsen på 40%, opp fra 34% i 2016. I begge disse statene kom godt over halvparten av stemmene fra såkalte “absentee ballots”.

  3. Et knippe målinger

  NBC News og Wall Street Journal har gjennomført en meningsmåling der blant annet følgende kom frem:

  Situasjonen løper løpsk. 8/10 amerikanere er nå av den oppfatningen av at ting er ute av kontroll i USA. Trusselen fra koronaviruset, de økonomiske utsiktene og Trumps manglende evner til å forene nasjonen trekkes frem som de fremste årsakene. Disse 80 prosentene består av 90% av demokratene, 78% av uavhengige og 66% av republikanerne.

  7 poengs ledelse nasjonalt. Joe Biden er målt til en 49-42-ledelse over Donald Trump, noe som er status quo fra tilsvarende måling i april. I følgende elleve nøkkel-delstater er Bidens samlede ledelse på 8 poeng (50-42): Arizona, Colorado, Florida, Maine, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Pennsylvania og Wisconsin.

  Et ønske om en blå Kongress. 51% av velgerne foretrekker at demokratene styrer Kongressen, sammenlignet med 40% som foretrekker at republikanerne sitter med makten. I januar hadde demokratene en seks poengs ledelse på dette spørsmålet.

  Foto: JD Lasica (CC BY 2.0).

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til helgeutgaven av Morgenkaffen? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også