Guvernør Jim Justice gikk fra demokratene til republikanerne, men får interne utfordringer i sitt nye parti.

Oppdatert 10.6: Jim Justice ble greit renominert, mens Ben Salango tok den demokratiske guvernørnominasjonen. Bob Beach vant nominasjonen til landbrukskommisjonær. Demokratenes nominasjon til justisminister ble vunnet av Sam Petsonk.

Guvernør Jim Justice ble valgt som demokrat i West Virginia i 2016; samtidig fikk Trump sitt beste valgresultat der. Etter et halvt år skiftet Justice parti til republikaner, men han får konkurranse om nominasjonen. Dette og andre valg kan du lese om her!

Valglokalene i West Virginia stenger kl. halv to i natt, norsk tid. Du kan følge opptellingen her. Merk at dette valget egentlig skulle foregått 12 mai, men ble flyttet pga. coronaviruset.

Republikanernes guvernørnominasjon

Jim Justice (R)

Milliardæren og forretningsmannen Jim Justice (f.1951) var en registrert republikaner før han stilte til den demokratiske nominasjonen i 2016 og han byttet da også tilbake etter under syv måneder, under et stort møte med Trump.

Justice tok bare 49% i 2016, så han ville nok fått konkurranse uansett hvilket parti han stilte for, men han har i tillegg klart å legge seg ut med ganske mange i den perioden han har styrt delstaten, både i sitt gamle parti og i sitt nye, der han nok fortsatt er litt til venstre for de fleste.

Dessuten mener mange at han bruker for mye tid på forretningene og for lite på å være guvernør; det ble sågar reist søksmål mot ham for at han tilbrakte for lite tid i delstatshovedstaden; søksmålet er fortsatt i rettssystemet.

Justice har også hatt saker i systemet som skriver seg fra forretningsvirksomheten; blant annet ble han i april dømt til å betale over fem millioner doller i bot for brudd på arbeidsmiljølovene. Trøsten får være at jo flere som stiller mot ham, jo lettere vil det være å vinne primærvalget.

Han har samlet inn over 600.000, men også lånt kampanjen halvannen million. Bare litt over 50.000 kommer fra andre kilder enn hans egen, velfylte lommebok. Justice støttes i noen grad av partiapparatet, men mange har holdt seg nøytrale; dog har han støtte fra sin venn i Det hvite hus.

Woody Thrasher (R)

Hovedutfordreren er Woody Thrasher. Han er ingeniør av utdannelse og startet et arkitekt- og ingeniørfirma sammen med faren på 80-tallet. Han ble utnevnt til handelsminister i Justices kabinett, men ble presset ut som følge av en påstått slepphendt håndtering av opprydningen etter en flomkatastrofe i juni 2017. Han er derfor noget bitter på Justice som person.

Thrasher, som selv skiftet parti for kort tid siden, anklager Justice for å være opportunist og å bruke mer tid på forretningsvirkshomhet enn på å styre delstaten.

Kampanjen har samlet inn rundt en halv million dollar, men han har måttet trå til med lån på tre og en halv million også. Han har støtte fra noen næringsinteresser, men lite i partiet.

Michael Folk (R)

Mike Folk er tidligere delstatsrepresentant og jobber for tiden som eiendomsmegler. Han er utdannet økonom. Folk forsøkte å bli valgt inn i delstatssenatet i 2018, men tok bare 48% mot den sittende demokraten.

Folk var tidligere lærer, men er nå pilot. I 2016 ble han suspendert fra United Airlines fordi han sendte ut en twittermelding om at Hillary Clinton burde bli hengt, noe han senere beklaget og modererte til at hun burde blitt dømt for landsforræderi. Ikke overraskende fremstiller han seg som en outsider og mener Thrasher og Justice er samme ulla.

Pengeinnsamlingen har vært laber, kun litt over 100.000, men med lån til egen kampanje på litt under 200.000, har han holdt seg flytende. Han har lite støtte i partiet.

I tillegg stiller fire andre republikanere som nok også vil ta stemmer fra Folk og Thrasher. Den eneste målingen vi kjenner til herfra ga Justice over 50% og mer enn 35% ledelse på sine to motstandere.

Demokratenes guvernørnominasjon

Ron Stollings (D)

Den mest kjente folkevalgte kandidaten er delstatssenator Ron Stollings (f.1955) som representerer et ellers sterkt republikansk distrikt sørvest for Charleston. Han er lege (indremedisiner) og var tidligere leder for delstatens legeforening. I tillegg er han professor ved delstatsuniversitetet.

Stollings er i tillegg medlem eller tidligere medlem av en drøss utvalg og styrer og han har mottatt haugevis med utmerkelser gjennom mange år som lege. Politisk er han, som så mange demokrater i West Virginia, moderat, ja kanskje endog konservativ.

Han har samlet inn over 250.000, pluss et lite lån på 40.000 fra seg selv.

Ben Salango (D)

En annen med folkevalgt erfaring er fylkesråd i Kanawha County, Ben Salango. Han er advokat av utdanning og er deleier i en praksis i hjemfylket som spesialiserer seg på å saksøke – særlig leger og sykehus.

I 2019 ble han kåret til Årets Advokat og han har håvet inn til dels store beløp for sine klienter. Han mener delstaten må få seg en guvernør de kan være stolte av og som ikke har rettssaker hengende over seg, slik som Justice. Politisk er også Salango moderat og har støtte fra bla. senator Joe Manchin. og fra de fleste fagforeninger.

Han har samlet inn over 700.000 og i tillegg slengt inn en halv million dollar fra egne lommer.

Stephen Smith (D)

Tidligere non-profittdirektør Stephen Smith er egentlig tilnærmet profesjonell politiker, siden hans non-profitt har fokus på å påvirke delstatsforsamlingen til å vedta nye lover og regler, samt å bevilge penger til kommuner og småsamfunn rundt om i West Virginia.

Smith ble kåret til årets delstatsinnbygger i 2018, men gikk av i slutten av året for å vie seg helt til sitt kandidatur. Politisk er han klart til venstre for de to andre.

Han har samlet inn litt over 900.000 og har støtte fra noen fagforeninger og senator Liz Warren.

I tillegg stiller tre andre demokrater. Den eneste målingen vi kjenner til ga Salango en liten ledelse på Smith, med Stollings langt bak.

Demokratenes nominasjon til justisminister

Jurist Pat­rick Mor­risey (f.1967) ble valgt første gang i 2012 og tok 52% i 2016. Morrisey stilte til Senatet i 2018. Han er mer ideologisk konservativ enn vanlig i denne delstaten og to demokrater kjemper om å få utfordre ham.

Isaac Sponaugle (D)

Den med folkevalgt erfaring er advokat og delstatsrepresenant Isaac Sponaugle (f.1979). Han ble første gang valgt inn i delstatsforsamlingen i 2012 og er nå assisterende innpisker i den demokratiske gruppen, hvor han ansees som en stigende stjerne.

Sponaugle var tidligere blant annet assistent for senator Robert Byrd. Han jobber som privatpraktiserende advokat med eget firma og er mannen bak søksmålet mot guvernør Justice for ikke å tilbringe nok tid på jobben.

Han har samlet inn rundt 70.000 og dessuten lånt seg selv 100. Dessuten har Sponaugle støtte fra de fleste fagforeningene og mesteparten av partiapparatet.

Sam Petsonk (D)

Konkurransen kommer fra advokat og tidligere kongressrådgiver Sam Petsonk. Han har vært politisk rådgiver for senatorene Robert Byrd og Carte Goodwin og president for delstatens forening for arbeidsrettsadvokater.

Petsonk er langt mer progressiv enn Sponaugle og han lister opp alt han har tenkt til å gøre noe med, uansett om det tilligger en justisminister eller ei. Vi får si hva velgerne sier.

Han har samlet inn rundt 200.000, samt et lån fra seg selv på 75.000. Han har imidlertid lite støtte i partiet.

Demokratenes nominasjon til landbrukskommisjonær

Delstatssenator og bonde Kent Leonhardt erobret embetet for republikanerne med 48% i 2016, på andre forsøk. Den lave seiersprosenten gjør at to seriøse demokrater prøver seg her.

Bob Beach (D)

Favoritten er nok delstatssenator Bob Beach (f.1959). Han ble første gang valgt i 2010, men før den tid satt han ti år i delstatshuset (samt et halvår på slutten av 90-tallet).

Beach var tidligere leder for en collegestiftelse og han har også jobbet med eiendom og sist i detaljvarehandel.

Han har samlet inn rundt tredve tusen, hvilket er nok til å gi ham førsteplass i feltet.

William Keplinger (D)

Så har vi forretningsmann, bonde og tidligere fylkesråd i Hardy County, William Keplinger. Han startet egen forretning så fort han var uteksaminert fra universitetet i 1991; ideen var å lage liggeunderlag for diverse husdyr. Den driver han fortsatt.

Keplinger satt 18 år i fylkesrådet og har hele tiden drevet familiegården på siden.

Han har samlet inn rundt ti tusen.

Dave Miller (D)

Den siste kandidaten er bonde og tidligere assisterende landbrukskommisjonær Dave Miller. Han har også jobbet som lærer, trener og personaldirektør.

Miller har sittet i både delstatshuset og i delstatssenatet, så han har også folkevalgt erfaring. Imidlertid har han gitt uttrykk for at han vil drive valgkamp som en «grasrotbevegelse», hvilket er kodeord for «jeg mangler penger til å drive en skikkelig valgkamp». Dog er han såpass godt kvalifisert at vi tar ham med som «seriøs» her.

Han har ikke samlet inn mer enn rundt 5.000.