Mer

  Forsvarsministeren, presidenten, og utfordreren

  Biden kan vise til tosifret ledelse over Trump nasjonalt, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • De tre øvrige politimennene som var involvert i pågripelsen av George Floyd er nå tiltalt for medvirkning til drap.
  • Joe Biden skal delta i George Floyds begravelse i Houston, Texas neste uke.
  • Trumps tidligere forsvarsminister James Mattis har fått nok, og kom i går med en meget klar kritikk av Trump. Han støtter demonstrantene, og sier at Trump prøver å vende amerikanere mot hverandre. «We must reject and hold accountable those in office who would make a mockery of our Constitution.» Trump har svart på Twitter.

  1. Forsvarsministeren uenig med presidenten

  Forsvarsminister Mark Esper sa på en pressekonferanse i går at han ikke støtter bruk av Insurrection Act for å bruke militæret til å kontrollere og slå ned på demonstrasjoner.

  Forsvarsminister Esper hadde følgende å si: “I do not support invoking the Insurrection Act. The option to use active-duty forces in a law enforcement role should only be used as a matter of last resort and only in the most urgent and dire of situations. We are not in one of those situations now.”

  Espers uttalelser har ført til at kilder nær president Trump sier de er sjokkerte og at de ikke forstår hva han prøver å oppnå. Det ryktes plutselig at han henger i en tynn tråd.

  2. Bidens ledelse over Trump øker

  Joe Biden har i siste måling gjennomført av Washington Post og ABC News skaffet seg en tosifret ledelse over president Trump før valget i november. 53% av stemmeberettigede støtter Biden, mot 43 % som støtter Trump.

  Målingen viser en klar oppgang for Biden, som i mars-målingen antydet et dødt løp mellom Biden og Trump. Tallene fra den målingen var 49 % og 47 % til henholdsvis Biden og Trump.

  Undersøkelsen finner likevel at Trumps tilhengere er sterke tilhengere som sådan. Hele 87 % av de spurte som støtter Trump sier at de definitivt vil stemme på ham i november. I tillegg sier 69 % av Trumps velgere at de er veldig entusiastiske («very enthusiastic») når det kommer til å støtte Trump. Til sammenligning sier kun 34 % at de er veldig entusiastiske over å støtte Biden.

  En fersk måling fra Monmouth viser lignende tendenser: Der leder Biden over Trump med 52 % mot 41 %. Også her ser man en tosifret ledelse til Biden over Trump. Tidligere målinger fra Monmouth viser at Bidens støtte sakte men sikkert har økt, mens Trump har sunket.

  Av de spurte i undersøkelsen til Monmouth er fordelingen følgende: Blant hvite får Trump 52 % og Biden 43 %, mens blant ikke-hvite ligger Trump på 20 % og Biden på 71 %.

  I forlengelsen av dette viser en undersøkelse fra YouGov og Yahoo News at 52 % mener Trump er en rasist, mot 37 % som mener han ikke er det.

  Mer på siden, men likevel en interessant utvikling er at Biden nå har bedre odds enn Trump på online bettingplattformer.

  3. Republikansk reklame mot Trump

  Republican Voters Against Trump har denne uken laget en reklame som spilles på «Fox & Friends». Under presidententinnsettelsen uttalte Trump at “This American carnage stops right here and stops right now.” Reklamens budskap er imidlertid følgende: «This November, End Trump’s American Carnage».

  Se hele reklamen her:

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også