Mer

  Morgenkaffen tirsdag 2. juni: Med Bibel i hånd

  Trump ber guvernørene bruke sterkere virkemidler, Joe Biden er så vidt i gang igjen, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  Trump holdt i går en tale fra rosehagen utenfor Det hvite hus. Hovedbudskapet: Han er en «lov og orden»-president som ønsker en slutt på lovløshet og kaos. Mens Trump snakket, og en snau halvtime før portforbudet i Washington, D.C., ble det brukt tåregass mot fredelige demonstranter i gatene utenfor Det hvite hus. President Donald Trump skulle nemlig spasere til St. John’s Church, posere med en Bibel utenfor, og gå hjem igjen.

  Det hvite hus’ montasje:

  Slik så det ut for de som ble fjernet:

  1. Trump legger press på guvernørene

  Demonstrasjonene fortsetter å herje i USA, og mandag fikk landets guvernører ettertrykkelig beskjed fra Donald Trump om å ta tilbake kontrollen i sine delstater. Trump karakteriserte håndteringen av opptøyene som direkte svak og manet til dominans over demonstrantene.

  «You have to dominate, if you don’t dominate you’re wasting your time. They’re going to run over you. You’re going to look like a bunch of jerks. You have to dominate.» Dette var Trumps budskap til guvernørene fra mandagens telefonsamtale.

  Trump la samtidig skylden for volden på radikale venstreorienterte miljøer, samtidig som han langet ut mot manglende arrestasjoner av butikkplyndrere: “But it’s also looters, and it’s people that figure they can get free stuff by running into stores and running out with television sets. I saw it — a kid has a lot of stuff, he puts it in the back of a brand new car and drives off. You have every one of these guys on tape. Why aren’t you prosecuting them?”

  Videre er flere av Trumps rådgivere delt i synet på hvorvidt presidenten bør engasjere seg mer aktivt i det som foregår. Trump skal i tillegg ha avvist flere råd om å tone ned egen retorikk.

  2. Forsiktig kampanje-comeback fra Biden

  På mandag ble Delawares bli hjemme-direktiv endelig løftet, og Joe Biden benyttet anledningen til å diskutere politikk med svarte ledere i en kirke i Wilmington.

  Temaene som ble diskutert var helgens opptøyer, og ikke minst drapet på George Floyd. Biden insisterte også på at han ikke kommer til å ta støtten fra svarte velgere for gitt: «I don’t expect anything from the black community. I didn’t take — I’ve never taken for granted, not one single moment … I’ve never, ever, ever done that. It has to be earned. Earned every single time.»

  Den tidligere visepresidenten ble ved flere anledninger sterkt anmodet om å velge en svart kvinne som sin “running mate”, men Biden bekreftet ikke mer enn at flere svarte kvinner er oppe til vurdering.

  I tillegg kom det også frem hva Biden kommer til å ha fokus på i tiden fremover. Kampanjen vil ha et større økonomisk fokus, samtidig som han vil bruke tid på valgkamp i viktige delstater med senatsvalg. Biden var også klar på at han ønsket å gjeninnføre Barack Obamas oversynsorgan hos Justisdepartementet, som skal se på politiets metodebruk.

  3. Flertall støtter flagging av Trump-tweets

  54% av amerikanere støtter Twitters avgjørelse om å legge til faktasjekk-merknader på flere av Donald Trump sine tweets. 26% er imot, mens 20% hverken støtter det eller er imot. Det kommer frem i en ny måling fra National Research Group.

  I undersøkelsen kommer det blant annet også frem at Trump kun får støtte fra 33% for sin presidentordre som skal ansvarliggjøre selskaper som begrenser brukernes ytringer.

  4. Full valgdekning på AmerikanskPolitikk.no

  AMPOLs valganalytiker Jon Henrik Gilhuus har tatt for seg 7 valg, fra Maryland til Montana. Disse kan leses i sin helhet på AmerikanskPolitikk.no

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også