Kongressmann Steve King (R) kjemper for sitt politiske liv mot delstatssenator Randy Feenstra (R). (Foto: Gage Skidmore)

I Iowa kjemper kongressmann Steve King for sitt politiske liv og demokratene skal nominere en kandidat til å utfordre senator Joni Ernst. Disse valgene og mer til kan du lese om her!

Oppdatert 3.6: Demokratene nominerte Theresa Greenfield til å utfordre senator Joni Ernst. I det 2. distriktet nominerte republikanerne Marianette Miller-Meeks, mens i det 4. distriktet har delstatssenator Randy Feenstra slått ut kongressmann Steve King i det republikanske primærvalget.

Valglokalene i Iowa stenger kl. 4 natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her.

Demokratenes senatsnominasjon

Republikaneren Joni Ernst kom som et friskt pust inn i valgkampen for seks år siden og klarte, gjennom hardt arbeid og oppfinnsomme tv-reklamer (og selvsagt et godt valgår for partiet) å slå sin demokratiske motstander.

Demokratene satser på at en av deres kandidater «cathes on fire», for dette året er de i beste fall det amerikanerne kaller «B-list», dvs. annensortering. Imidlertid kan det vise seg å være nok, for Ernst har så langt i år ikke imponert og ligger jevnt med flere av dem på målingene.

Theresa Greenfield (D)

Partiet har forøkt å hype den ene kandidaten, eiendomsmegler Theresa Greenfield. Hun stilte egentlig i det 3. distriktet i 2018 og var hypet den gangen også, men oppdaget selv at hennes valgkampleder hadde forfalsket underskriftene hun trengte for å stille og meldte fra til delstatsmyndighetene.

Dermed ble hun diskvalifisert, men hun som vant den nominasjonen, Cindy Axne, vant også valget i november. Dermed ble det Senatet for Greenfield i år.

Hun har også støtte fra pengeinnsamlere i tilstøtende organisasjoner; f.eks. har Emily’s List gitt sin støtte. Politisk heller hun mot sentrum og hun har politisk støtte fra mesteparten av partiapparatet.

Greenfield har samlet inn mye penger, og i tillegg har hun kunnet overføre penger fra sin gamle konto for Huset – i alt litt over 7 millioner dollar. Andre grupper har imidlertid også kjørt reklamer for henne, til rundt 6 millioner i alt.

Eddie Mauro (D)

Forsikringsmegler og tidligere lærer Eddie Mauro stilte også i det tredje distriktet i 2018, men tok bare 26% og kom på andre plass. I 2016 stilte han mot en sittende delstatsrepresentant i det demokratiske primærvalget, men tok bare 33% av stemmene.

Mauro komme fra en poltisk aktiv familie; onkelen er tidligere administrasjonsminister og en annen slektning har lenge vært fylkesråd i Des Moines. Han har støtte fra noen interessegrupper og noen delstatsrepresentanter, men ingen virkelig tunge krefter. Politisk ligger han nok lengst til venstre av de tre velfinansierte.

I år har han lånt kampanjen over 4.25 millioner dollar (!), og i tillegg samlet inn rundt 400.000 fra donorer.

Michael Franken (D)

Den pensjonerte admiralen Michael Franken (f.1957) har utdannelse både innen ingeniørfaget og fysikk fra forsvaret og han avsluttet sin karriere som nestsjef for styrkene i Afrika med tre stjerner på skuldrene. I tillegg har han i flere år vært tilknyttet Kongressen, bla. kontoret til avdøde senator Edward Kennedy, samt forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Franken var deretter forsvarskontraktør i noen år, med base i DC. Han har appellert til sentrumsvelgerne og alt ved mannens biografi skriker da også «moderat» og hans kandidatur støttes av lokalavisen Des Moines Register.

Faren her ligger i at han kan splitte de moderate stemmene med Greenfield og la den mer venstreorienterte Mauro vinne. Det har f.eks. ført til at Emily’s List, som støtter Greenfield, har lansert en million dollar i negativ reklame mot stakkaren.

Han har ikke hengt med de to førstnevnte i pengegaloppen, men han har samlet inn mer enn Mauro fra andre, rundt 700.000. I tillegg har han lånt kampanjen 100.000.

Kimberly Graham (D)

Den siste kandidaten er advokat Kimberly Graham. Hun skryter av å ha jobbet siden hun var 14 og var flyvertinne og aktiv i fagforeninger i dette yrket før hun tok jussen.

Graham har egen praksis, der hun er sertifisert forhandler i familiesaker. Politisk er hun klart progressiv og til venstre for Mauro, noe som har fått republikanske grupper til å kjøre reklamer på hennes vegne, siden de anser henne som den svakeste kandidaten.

Hun har samlet inn litt over en kvart million, som neppe er nok i dette feltet.

En femte kandidat, Cal Woods, trakk seg i mai og ga sin støtte til admiral Franken. Woods forblir imidlertid på stemmeseddelen.

Det nasjonale partiet har lagt mye prestisje og penger i å få Greenfield nominert og alt annet vil være et hardt slag for deres troverdighet, selv om det ikke nødvendigvis er åpenbart at hun vil være den beste kandidaten mot Ernst. Uansett vil dette bli en hard kamp for begge partier frem mot november.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 2

Distriktet omfatter det sørøstlige hjørnet av staten. Dave Loebsack (f.1952) var professor i statsvitenskap da han slo ut en republikaner ved valget i 2006. Til tross for at dette er et vippesete, har han vært forholdsvis trygg siden. Demokratene kommer til å nominere tidligere delstatssenator Rita Hart, som er en sterk kandidat.

Mariannette Miller-Meeks (R)

På republikansk side blir det kamp mellom to navn. Første kandidat er lege og delstatssenator Mariannette Miller-Meeks (f.1955). Hun er øyelege, med bakgrunn fra 24 år i forsvaret og oberstløytnants grad.

Miller-Meeks har prøvd seg her tre ganger før; først ble hun most i 2008, så var hun 5% bak både i 2010 og 2014. Da et delstatssenatssete ble ledig i 2018, ble hun såvidt valgt inn der.

Hun har samlet inn rundt en halv million og i tillegg lånt kampanjen nesten 100.000. Videre har hun støtte fra minoritetsleder Kevin McCarthy.

Bobby Schilling (R)

Hennes hovedmotstander er tidligere kongressmann i Illinois’ 17. distrikt, Bobby Schilling (f.1964). Hans gamle distrikt grenser mot dette, så han satser vel på at han ikke starter helt på bunnen når det gjelder navnegjenkjennelse.

I 2010 stilte Schilling mot en sittende demokrat og slo ham med 10%, men så tapte han mot demokraten Cheri Bustos i 2012 og igjen i 2014. I det private eier han en pizzaresturant og har tidligere jobbet som forsikringsselger.

Schilling ble valgt som en Tea Party-kandidat og i Kongressen var han forholdsvis prinsippfast. Allikevel anses han som en rund og omgjengelig fyr som er god på dør-til-dør kampanjer, om enn noe svak på pengeinnsamling – litt over hundre tusen så langt. Han fikk en kreftdiagnose for to uker siden og selv om han sier han er optimist, kan diagnosen meget vel være spikeren i kista for kandidaturet.

I tillegg stiller to andre republikanere. Valgkampen er blitt småhissig i sluttfasen, noe som bare kan hjelpe Hart.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 4

Distriktet omfatter det nordvestlige hjørnet av staten.

Steve King (R)

Entreprenør og delstatssenator Steve King (f.1949) har representert distriktet siden 2003 og tok 50% i 2018. Han er kastet ut av sine komiteer i Huset pga. påstått rasistiske utsagn. Han hevder selv at han er blitt lovet snarlig gjeninntreden i komiteene, men dette avvises av ledelsen i partigruppen.

King har lenge vært i grenseland mot ren nasjonalisme, men det er først de siste par valgene, med Donald Trump som president, at han har fått særlig oppmerksomhet for dette. Nå skal imidlertid mange kandidater prøve å ta ham og faren er selvsagt at de splitter stemmene og lar King bli renominert.

Han er ingen stor pengeinnsamler, men har hanket inn rundt 330.000.

Randy Feenstra (R)

Hovedmotstanderen er delstatssenator Randy Feenstra (f.1969). Han ble valgt inn i 2008 og er for tiden assisterende flertallsleder og leder for finanskomiteen.

Feenstra har tidligere vært salgssjef for et firma som importerte sukkertøy, rådmann og fylkeskasserer. Deretter solgte han forsikringer, før han endte opp som professor ved det lokale colleget.

Politisk er han klart konservativ, men snakker heller om økonomi og skattelette enn innvandring. Han har samlet inn langt mer penger enn King, rundt 925.00 og han har støtte fra Handelskammeret. Feenstra hamrer løs på King for ikke å være representert i noen komiteer, hvilket svekker distriktet, mener han.

Bret Richards (R)

Så har vi tidligere borgermester i knøttlille Irwin, Bret Richards. Han støtter Trump helhjertet og snakker også om å «drenere sumpen».

Richards har tidligere bestyrt familiebedriften, som har rundt 300 ansatte og videre tjenestegjort som ingeniørsoldat i flere år. Han har også vært styreleder ved et lokalt sykehus.

Han fremstiller seg som en enkel landsens mann som skal til Kongressen for å redde landet, men han har ikke samlet inn stort mer enn femti tusen og har lånt kampanjen over 230.000 fra egne lommer.

Jeremy Taylor (R)

Til sist kommer fylkesråd i Woodbury County, Jeremy Taylor (f.1978). Han er tidligere delstatsrepresentant og har dessuten flere år bak seg i Nasjonalgarden der han har majors grad.

Taylor startet som lærer, men er nå spesialist på energieffektivisering og han skryter av å ha spart skolesystemet i Sioux City for 35 milloner dollar.

Han har samlet inn over 150.000.

Feenstra har sluppet flere målinger i april/mai som viser at han har tatt kraftig innpå King og nå ligger omtrent likt med ham, men de to andre kan fortsatt komme til å ødelegge.

I tillegg stiller ytterligere en republikaner. Det store spenningsmomentet er om bråket rundt drapet på George Floyd vil motivere velgerne til å enten sparke King eller tvert i mot å fornye tilliten til ham.