Kongressmann Ben Ray Lujan (D) er på stø kurs mot Senatet og etterlater seg et ettertraktet distrikt. (U.S. Air Force photo/Senior Airman Jette Carr)

I New Mexico er det to primærvalg av interesse, bla. i det 2. distriktet, hvor en republikaner prøver seg igjen, men får konkurranse. Les mer om dette og andre valg her!

Oppdatert 3.6: Republikanerne i det 2. distriktet har renominert tidligere delstatsrepresentant Yvette Herrell, mens i det 3. distriktet vant advokat Teresa Leger Fernandez den demokratiske nominasjonen.

Valglokalene i New Mexico stenger kl. 3 norsk tid natt til onsdag. Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 2

Distriktet omfatter omtrent den sørlige halvdelen av delstaten, inkludert Carlsbad, Las Cruces og Roswell. Det er ett av de største distrikter i USA i utstrekning. Advokat og tidligere kongressrådgiver Xochitl Torres-Small (D) tok serien her i 2018 med litt over 50%.

Yvette Herrell (R)

Her stiller kandidaten fra 2018, eiendomsinvestor og tidligere delstatsrepresentant Yvette Herrell (f.1964) på ny. På valgnatten var det flere som trodde hun hadde vunnet, men etterhvert som forhåndsstemmer og lignende ble talt opp, hadde hun tapt knepent, med rundt 3.500 stemmer av nesten 200.000.

Herrell gikk dessverre full konspiranoia etter tapet og påstod bla. at myndighetene «på magisk vis» hadde funnet 4.000 stemmer og påstod at de hadde over hundre rapporter om uregelmessigheter, men intet bevis om sådanne ble noengang fremlagt. Allikevel vant hun det republikanske delstatskonventet med 66% tidligere i år og fikk dermed den gjeve plassen øverst på stemmeseddelen.

Hun har samlet inn over 800.000 dollar, men har også evne til noe selvfinansiering om nødvendig. Hun støttes av Trumps stabssjef Mark Meadows og omtrent halvparten av delstatspartiet.

Claire Chase (R)

Hovedutfordringen kommer fra forretningskvinne Claire Chase, som er leder for New Mexicos forening for olje- og gassutvinnere. Hun driver i tillegg et lite oljefirma sammen med sin mann og i tillegg har de en gård hvor de dyrker pecannøtter.

Chase har også vært rådgiver for tidligere senator Pete Domenici og kongressmann Steve Pearce og har dessuten jobbet som lobbyist og i et par finansorganisasjoner i delstaten. Hun tok 33% på delstatskonventet og er således automatisk kvalifisert til primærvalget (man trenger 20%).

Hun har samlet inn dugelig med penger; nesten 1.3 millioner, hvorav bare 40.000 er lån fra egne lommer. Hun har også støtte fra avisen Albuquerque Journalog den andre halvparten av delstatspartiet.

Valgkampen mellom de to kvinnene har blitt særdeles bitter; Herrell har gravd frem gamle sitater om Trump som Chase kom med i 2016 og Chase har i sin tur slått tilbake med anklager om at Herrell var anti-Trump og bla. deltok i å denge en Trump-pinata i San Diego i 2015. Mye tyder dessuten på at Herrell støttet Cruz i presidentvalgkampen og således lyver om at hun alltid har vært tilhenger av ham.

Demokratiske grupper har kjørt angrep på Chase, som de anser som en tøffere motstander, mens mer moderate, republikanske grupper har angrepet Herrell.

Chris Mathys (R)

Den siste kandidaten er eiendomsmegler Chris Mathys. Han satt i bystyret i Fresno, California i fire år og har også en fortid i Hæren. Han har fortsatt forretningsinteresser i Fresno.

Mathys tapte såvidt nominasjonen til et distrikt i tjenestekommisjonen i 2018. Han fremstiller seg som en ekstremt konservativ og gudfryktig fyr, men har alt fått smekk av delstatspartiet for en video som fremstiller konkurrent Herrell på en løgnaktig måte.

Han har ikke samlet inn noe særlig fra andre, men lånte egen kampanje over en kvart millon dollar. Han skal dog ikke være noen stor faktor og det vil komme som en stor overraskelse om han vinner, selv om sjansene nok har økt noe med den bitre krangelen mellom de to andre.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 3

Distriktet omfatter de nordlige deler av delstaten, inkludert Farmington og delstatshovedstaden Santa Fe. Ben Lujan (f.1972) tok 63% i 2016, men stiller til Senatet i 2020. En skokk kandidater har meldt seg til dette trygt demokratiske distriktet.

Valerie Plame (D)

Den mest kjente kandidaten er utvilsomt tidligere CIA-agent Valerie Plame (f.1963). Hun fikk sin CIA-status avslørt (visstnok uforvarende) av nå avdøde journalist Robert Novak og informasjonen ledet til flere rettssaker og bla. fengselsstraff for visepresident Dick Cheneys stabssjef, Scooter Libby, for mened.

Det ble senere laget en Hollywoodfilm om Plame og hennes daværende ektemann, tidligere ambassadør Joseph Wilson, som var omtrent så historisk korrekt som Hollywoodfilmer pleier å være. Plames kjærlighetsaffære med Hollywood har nok bleknet betraktelig etter at det kom for en dag at hun flere ganger har retweetet artikler med et antisemittistisk og/eller konspiranoid innhold, noe som vil bli heftig brukt mot henne, skulle hun vinne.

Plame er imidlertid fortsatt et ikon for skrotvenstre og har samlet inn godt med penger; over 2 millioner dollar. Hun har også fått støtte fra VoteVets som støtter demokrater med militær bakgrunn.

Teresa Leger Fernandez (D)

Advokat Teresa Leger Fernandez har et bredt kontaktnett gjennom sitt mangeårige virke, både som jurist og som ansatt i Clinton- og Obamaadministrasjonene. Hun har en historie med å representere delstatens indianerstammer og deres forretningsinteresser.

Leger Fernandezs far var delstatssenator og Teresa har tilbrakt mesteparten av livet med aktivisme og diverse verv for partiet og tilstøtende organisasjoner. Hun vant delstatskonventet med 42% og står dermed på toppen av stemmeseddelen.

Hun har samlet inn rundt 1.3 millioner, men har langt sterkere lokale røtter enn Plame, noe som kan vise seg avgjørende for å få ut stemmene. Bla. støttes hun av Emily’s List og kongresskvinne Debbie Haaland i det 1. distriktet, men også av raddiser som AOC.

Marco Serna (D)

En annen jurist er Marco Serna, som er distriktsanklager for Santa Fe-området. Han har tidligere vært assisterende justisminister i delstaten, samt distriktsanklager for et par andre fylker.

Serna er godt kjent i deler av distriktet. Han kjører selvsagt hardt på sin erfaring fra rettssalene, men hevder også å være progressiv, f.eks. vil han legalisere hasj. Han tok 13% på delstatskonventet.

Han har samlet inn bra med penger, rundt 700.000. Han kommer fra et stemmerikt område, men kan ha blitt svekket av at hans embetstid har vært preget av rot og pengesløsing og han er blitt beskyldt for å være lat og lite fokusert på sin nåværende jobb.

Joseph Sanchez (D)

Så har vi delstatsrepresentant, kvegbonde og elektroingeniør Joseph Sanchez. Han ble valgt til delstatshuset i 2018, men forsøker allerede å ta spranget over til Kongressen.

Sanchez jobbet ved laboratoriene i Los Alamos i 20 år, før han tok sin nåværende jobb som sjef for en strømleverandør. Han tok 12% ved delstatskonventet.

Han henger etter de fremste kandidatene i pengeinnsamlingen, med rundt 150.000, men har fått støtte på lederplass av Albuquerque Journal.

John Blair (D)

Tidligere kongressrådgiver og ansatt i Obamaadministrasjonen, John Blair stiller også. Han har jobbet både i det føderale innenriksdepartementet og i delstatens administrasjonsdepartement og for et par føderale politikere fra New Mexico.

Blair er også åpent homofil og har muligheten til å bli delstatens første sådanne i Kongressen. Han tok imidlertid under 5% på delstatskonventet.

Han sverger å ikke ta imot bidrag fra PACs eller særinteresser, men har allikevel samlet inn rundt 400.000.

Kyle Tisdel (D)

Så har vi advokat og miljøaktivist Kyle Tisdel. Han er sjef for klima & energiprogrammet til et non-profitt advokatfirma i Taos og hele kampanjen er basert på klimakamp for alle penga.

Han har lite folkevalgt erfaring, men skryter av sin rolle i å ha stoppet flere oljeprosjekter i delstaten. Han tok dog under 5% på konventet.

Han har samlet inn over 70.000, hvilket ikke skal være i nærheten av tilstrekkelig med dette feltet.

Laura Montoya (D)

Fylkeskasserer i Sandoval County, Laura Montoya kom såvidt med på stemmeseddelen med 20% fra delstatskonventet. Hun har bakgrunn fra rådgiverstillinger både i Kongressen og i delstatsforsamlingen.

Hun har i hele sitt voksne liv beveget seg i «maktens korridorer» og virker mer opptatt av kompetanse og ansvarlighet enn revolusjonært svermeri.

Hun henger dog alvorlig etter i pengeinnsamlingen, og har bare samlet inn rundt 50.000.

Den eneste offentliggjorte målingen vi kjenner til fra de siste ukene, er fra Emily’s List på vegne av Fernandez. Målingen gir henne en 33-24 ledelse på Plame, med resten av feltet på ensifrede tall. Dette kan således se ut som et tomannsrace, men det kan selvsagt ikke utelukkes at en tredjekandidat sniker seg forbi, det har vi sett i andre tilfeller der to frontkandidater har griset til hverandre så kraftig at velgerne har fått nok.

Utenforstående grupper har ellers i noen tid kjørt store kampanjer for Hernandez og en har kjørt harde angrep mot Plame, så det kommer nok uansett til å være harde fronter i en tid fremover.