Republikanerne Greg Gianforte og Tim Fox (med ryggen til) diskuterer med delstatens justisdepartement og Highway Patrol hvordan man kan stoppe narkotikastrømmen til Montana.

Montana er en av 11 delstater med guvernørvalg i presidentvalgår og i tillegg er det eneste kongressdistriktet ledig. Det åpner opp for overraskende mange interessante nominasjoner. Les mer om disse og andre valg her!

Oppdatert 3.6: I guvernørnominasjonen valgte demokratene viseguvernør Mike Cooney, mens republikanerne nominerte forretningsmann og kongressmann Greg Gianforte. Til Huset nominerte republikanerne forsikringskommisjonær Matt Rosendale, mens demokratene valgte tidligere delstatsrepresentant Kathleen Williams.

Valglokalene i Montana stenger kl. 04:00 natt til onsdag og du kan følge opptellingen her.

Demokratenes guvernørnominasjon

Montana har ikke stemt på en demokratisk presidentkandidat siden Bill Clinton tok en knapp seier her i 1992, og det var pga. Ross Perot. De har imidlertid gjort det mye skarpere i guvernørvalgene og har nå hatt vervet de siste 16 årene. Han som nå er guvernør, Steve Bullock, kan ikke ta gjenvalg og begge partier har interessante primærvalg.

Mike Cooney (D)

Bullocks viseguvernør Mike Cooney (f.1954) går for opprykk. Han er en veteran med meget lang fartstid i administrative og politiske stillinger; han har bla. vært administrasjonsminister, delstatsrepresentant, delstatssenator, guvernørkandidat, ekspedisjonssjef i arbeidsdepartementet og leder for Montanas historiske forening. Hans bestefar var guvernør på 30-tallet.

Cooney ble sverget inn som viseguvernør i januar 2016, etter at hans forgjenger gikk av og tok en jobb innen høyere utdanning, men den egentlige årsaken var at hun hadde røket uklar med Bullock. Cooney hadde imidlertid kjent Bullock i 20 år og har kommet godt overens med ham gjennom hele andre valgperiode og nå stiller han altså selv, med sin forgjengers støtte. Han støttes også av senator Jon Tester (D) og mesteparten av delstatspartiet.

Politisk vil Cooney i stor grad følge i fotsporene til Bullock, og forsåvidt Brian Schweitzer før der igjen; stort sett sentrumsorientert, med litt svakt venstrevridd populisme her og der, men i det store og hele ansvarlig styring.

Han har samlet inn greit med penger, men litt mindre enn motstanderen; rundt 900.000 dollar.

Whitney Williams (D)

Motstanderen er Whitney Williams, datter av den forrige demokratiske kongressmannen og Montanas første kvinnelige delstatssenatsleder. Etternavnet er svært godt kjent i delstaten.

Hun er forretningskvinne, med en konsulentvirksomhet for filantropi (ja, det er utrolig hva det er marked for over there) og en fortid i Bill Clintons administrasjon på 90-tallet. Hun var Hillary’s finansdirektør i Washington i 2008.

Williams er noe mer aggressiv i tonen enn Cooney og Schreiner og lover bla. å holde medisinindustrien ansvarlig for opiatepidemien som har herjet store deler av landet. Hun har støtte fra tidligere guvernør Brian Schweitzer.

Hun har samlet inn bra med penger; rundt en million, hvorav 60.000 er selvfinansiert.

Cooney har valgt lærer og mindretallsleder i delstatshuset Casey Schreiner til sin viseguvernør, mens Williams har valgt bonde og tidligere skolestyremedlem Buzz Mattelin.

Republikanernes guvernørnominasjon

Greg Gianforte (R)

På republikansk side forsøker kongressmann Greg Gianforte (f.1961) seg på ny, etter et 50-46 tap i 2016. Han er ingeniør av utdanning og ble søkkrik etter å ha solgt et datafirma han var med å starte opp, visstnok var hans del verdt rundt 300 milioner dollar. Siden den gang har han vært involvert i flere forretningsforetak og en lang rekke filantropiske tiltak.

Gianforte er sikkert best kjent for norske lesere etter sitt fysiske sammenstøt med en journalist han ikke likte trynet på under valgkampen i 2017, da han stilte i suppleringvalget etter Ryan Zinke, som var blitt Donald Trumps første innenriksminister. Gianforte beklaget og gikk i sinneterapi, og ble både valgt og gjenvalgt i 2018, men med forholdsvis liten margin.

Det er dog ingen tvil om at forretningsmannen liker seg best i sjefsrollen, og så fort sjansen bød seg, er han nå på plass i guvernørkampen. Hans konkurrenter, både interne og eksterne, forsøker gjerne å fremstille ham som en noe livsfjern riking som kommer utenfra for å forsyne seg av delstatens ressurser. I tillegg vil nok norske lesere finne det pussig at fyren tror bokstavelig at jorden er noe sånt som seks tusen år gammel og at han har uttrykt motstand til pensjoner fordi de ikke er et bibelsk konsept.

Gianforte er søkkrik og leder suverent pengeracet, med over tre millioner dollar innsamlet. Han har selvfinansiert rundt en av dem.

Tim Fox (R)

Gianfortes hovedmotstander er delstatens justisminister, Tim Fox (f.1957). I tillegg til å være jurist er Fox geolog, og har nok en litt annen oppfatning om f.eks. klodens alder. Det har vært en dårlig skjult hemmelighet at Fox har siklet på guvernørjobben fra dag en, men i 2016 ble han snytt, da rikingen Gianforte annonserte sitt kandidatur.

Forut for årets valg har Fox således kjempet for å sette Gianforte i et dårlig lys, og seg selv i et tilsvarende godt lys. Han fremstiller seg som en konservativ problemløser som kjemper for å effektivisere staten, senke skattene og ellers beskytte grunnlovsfestede rettigheter (les: våpen) som betyr mye for mange borgere i Montana.

For har selvsagt fordelen av å komme fra Montana, samt at han kan vise til en storseier (68-32) i sitt gjenvalg til justisminister; det demonstrerer evne til å tiltrekke seg moderate sentrumsvelgere. I likhet med Gianforte har imidlertid også Fox tapt mot Bullock; de var begge kandidater til justisminister i 2008 og Bullock vant 52.6-47.4.

Han har samlet inn over trekvart million dollar med lite selvfinansiering.

Al Olszewski (R)

Den tredje og siste kandidaten er kirurg og delstatssenator Al Olszewski. Han meldte seg til tjeneste for Luftforsvaret i ung alder og var kirurg for dem i 13 år.

Hjemme i Montana startet han som ortopedisk kirurg og har nå egen praksis i hjembyen Kalispell. Han er imidlertid aktiv også utenfor landets grenser og har utført kirurgi over hele Sør-Amerika og vært frivillig helsepersonell på Haiti.

Han har samlet inn rundt 350.000, hvorav rundt 100 er selvfinansiering.

Fox har forretningsmann og tidligere delstatsrepesentant Jon Knokey som sin «running mate», Gianforte har advokat Kristen Juras og Olszewski har veteran og delstatsenator Kenneth Bogner. Som flere andre primærvalg har dette blitt en smule anspent de siste ukene.

Republikanernes kongressnominasjon

Montana har bare ett kongressdistrikt, som altså blir ledig siden Gianforte stiller til guvernør.

Matt Rosendale (R)

På republikansk side er det flere seriøse kandidater. Favoritten er muligens delstatsrevisor (egentlig forsikringskommisjonær) Matt Rosendale (f.1960). Han er tidligere delstatssenator og var partiets kandidat til Senatet i 2018.

Rosendale er forretningsmann av yrke, med bakgrunn i eiendomsbransjen. Han er født i Maryland og selv om han har bodd nesten 20 år i Montana brukes fortsatt østkystaksenten mot ham av politiske motstandere. Det har ikke forhindret at han får støtte fra mesteparten av partiestablishmentet, inkludert Trump, Handelskammeret og Club for Growth.

Han har samlet inn desidert mest penger og hadde i tillegg noe på bok fra sitt senatsvalg i 2018; totalt rundt halvannen million dollar.

Corey Stapleton (R)

Hovedmotstanderen er delstatens administrasjonsminister, Corey Stapleton (f.1967). Også han er tidligere delstatssenator og han kom inn som nummer to etter Ryan Zinke i primærvalget til Kongressen i 2014, litt over 600 stemmer foran før nevnte Rosendale.

Stapleton var tidligere finanskonsulent og ingeniør med utdanning fra marinen. Han hadde et mislykket forsøk på å bli nominert til guvernør i 2012.

Han ligger langt etter Rosendale i pengeracet, men har mer enn nok til å drive valgkamp; rundt 200.000.

Joe Dooling (R)

Videre stiller forretningsmann og bonde Joe Dooling. Han er tredje generasjon ved familiegården og driver i tillegg konsulentvirksomhet innen vann og infrastruktur. Han ble oppnevnt av Trump til et føderalt landbruksutvalg.

Dooling har politisk erfaring som tidligere fylkespartileder i Lewis and Clark County. Videre hadde han et knepent tap da han forsøkte å stille til delstatssenatet i 2014. Kona er inne i sin første periode som delstatsrepresentant.

Han har samlet inn over 100.000.

Debra Lamm (R)

Den siste med vinnersjanser, om enn som outsider, er advokat og tidligere delstatspartileder Debra Lamm. Hun har en periode i delstatshuset bak seg; hun slo ut en demokrat i 2014, men tapte setet igjen i 2016 til en annen demokrat.

Lamm er ikke særskilt kjent for de fleste velgere i Montana og har muligens av den grunn valgt å klenge seg tett opptil presidenten.

Hun har ikke samlet inn så mye cash, litt over 60.000.

I tillegg stiller to andre republikanere.

Demokratenes kongressnominasjon

Kathleen Williams (D)

På demokratisk side er favoritten partiets kandidat fra 2018, tidligere delstatsrepresentant Kathleen Williams (f.1961). Hun er utdannet innen naturforvaltning og har tidligere bla. jobbet i delstatens departement for fiske og villmarksliv.

Williams vant et meget tett primærvalg i 2018 med 33% av stemmene og tok deretter 46% mot før nevnte Greg Gianforte.

Hun har samlet inn desidert mest penger, i underkant av to millioner dollar.

Tom Winter (D)

Konkurrenten er delstatsrepresentant Tom Winter (f.1986). Han slo ut en sittende republikaner i 2018 med bare 39 stemmers margin, men hopper allerede inn i kampen om en kongressplass.

Winter er utdannet ambulanseteknikker og driver en liten familiebedrift innen helseindustrien. Han ligger klart til venstre for Williams.

Han ligger langt bak Williams i pengeinnsamlingen med over 350.000, men har nok til å drive en seriøs valgkamp.

Republikanernes nominasjon til administrasjonsminister

Dette er kanskje den tetteste nominasjonen i delstaten, med hele fem kvalifiserte kandidater. Sittende administrasjonsminister Corey Stapleton kunne tatt gjenvalg, men stiller til Kongressen.

Bowen Greenwood (R)

Vi tar de fem alfabetisk. Førstemann ut er Bowen Greenwood, som er sjefsfunksjonær for delstatens Høyesterett (en valgt posisjon) og tidligere administrerende direktør for det republikanske partiet i Montana.

Greenwood var pressekontakt for administrasjonsdepartementet i tre år og hevder å kjenne det godt. Han har også jobbet for flere lokale politikere i Montana. På fritiden skriver han spenningsbøker.

Han har samlet inn over 20.000 dollar.

Christi Jacobsen (R)

Så har vi feltets eneste kvinne, assisterende administrasjonsminister Christi Jacobsen. Hun skryter av å ha implementert ny teknologi og mer effektive arbeidsmetoder ved departementet, som er redusert med en tredjedel.

Jacobsen har utdanning innen offentlig administrasjon og jobbet tidligere i telekommunikasjon, men de siste 20 årene har hun vært i delstatsadministrasjonen, nå sist som stabssjef for Stapleton.

Hun har i noen grad nyttiggjort seg Stapletons kontaktnett og samlet inn rundt 150.000, men nesten 90 av dem er selvfinansiering. Politisk er hun sterkt konservativ.

Brad Johnson (R)

Dernest kommer forretningsmannen Brad Johnson (f.1951), som er leder av delstatens femmannskommisjon for offentlige tjenester (som blant annet regulerer strømpriser, vann og sanitær og slikt). Kommisjonen har vært gjenstand for dype personkonflikter de siste årene og han har ikke fått mye støtte fra partiapparatet til dette valget.

Johnson var tidligere administrasjonsminister, men tapte gjenvalgsforsøket i 2008 og et comebackforsøk i 2012. Han har også vært kongressrådgiver og kandidat til både Huset og Senatet.

Han har imidlertid knapt samlet inn noe som helst og må bare satse på at navnet er nok.

Forrest Mandeville (R)

Så kommer delstatsrepresentant Forrest Mandeville (f.1984). Han ble valgt inn i delstatshuset i 2014 og er nå leder for nettopp administrasjonskomiteen.

I det sivile er Mandeville konsulent innen arealplanlegging, et emne som også i ganske stor grad faller inn under denne delen av delstatsadministrasjonen.

Han har samlet inn over 40.000, hvorav nesten 30 er fra egne lommer.

Scott Sales (R)

Den siste seriøse kandidaten er investor og delstatssenator Scott Sales (f.1960). Han er president i delstatssenatet og var tidligere Speaker i delstatshuset og var regnet som en av de mest høyrevridde medlemmer av begge kamre.

Sales har mer eller mindre pensjonert seg fra aktiv forretningsvirksomhet, men har sine investeringer og en liten gård utenfor Bozeman.

Han leder klart i pengegallopen og har samlet inn over 135.000 dollar, hvorav ca. 25 er egenfinansiering. Han har nok mest støtte fra partiapparatet, men på ingen måte overveldende.

I tillegg stiller en useriøs republikaner.

Republikanernes nominasjon til justisminister

Justisminister Tim Fox stiller til guvernør og kunne uansett ikke tatt gjenvalg her.

Jon Bennion (R)

To republikanere kjemper om nominasjonen; den ene er assisterende justisminister Jon Bennion. Han er jurist og har vært nummer to under Fox helt siden 2013.

Bennion argumenterer for at hans tid i departementet har forberedt ham for toppjobben og skryter av de tingene han har jobbet med i sine syv og et halvt år der, f.eks. kamp mot alt av tiltak fra Obama og forsvar for våpen, osv.

Han har samlet inn over 220.000 dollar helt uten selvfinansiering og har sterk støtte fra de mer sentrumsorienterte deler av partiet.

Austin Knudsen (R)

Hans motkandidat er distriktsadvokat i Roosevelt County og tidligere Speaker i delstatshuset, Austin Knudsen. Han drev først privat praksis samtidig som han bodde og jobbet på familiegården, så ble han valgt inn i delstatshuset i 2010, hvor han var tidenes yngste Speaker i delstaten.

Knudsen skryter av at han klarte å stoppe flere skatteøkninger foreslått av den demokratiske guvernøren. Han kritiserer også Fox og Bennion for ikke å ha gjort nok for å fjerne Obamacare.

Han har samlet inn over 160.000 med litt selvfinansiering. Hans støtte kommer fra de mer konservative deler av partiet.

Demokratenes nominasjon til justisminister

Kim Dudik (D)

Også demokratene har to seriøse kandidater. Den første er advokat, delstatsrepresentant og tidligere sykepleier Kim Dudik (f.1974). Hun ble valgt inn i delstatshuset i 2012, og sitter blant annet i justiskomiteen. På privaten jobber hun for en non-profitt som kjemper mot familievold.

I tillegg til advokatgjerningen har Dudik vært assisterende justisminister og assisterende distriktsadvokat. Hun er svært opptatt av barnas sak og skryter av å ha fått igjennom delstatens første lov mot mobbing i skolen og at hun jobber godt sammen med republikanere.

Hun har samlet inn over 230.000, men det inkluderer nesten 100.000 fra egne lommer.

Raph Greybill (D)

Den andre demokraten er advokaten Raph Greybill (nei, det er ikke en skrivefeil i fornavnet), som er juridisk rådgiver for guvernør Steve Bullock. Han har sin juristutdannelse fra Yale, med studieopphold ved Oxford, via Rhodesstipendet.

Greybill har tidligere jobbet i politiet og vært i privat praksis som forretningsadvokat. Starten på kandidaturet gikk litt trått, da det ble hevdet at han ikke hadde vært advokat lenge nok til å oppfylle delstatsgrunnlovens krav, men en domstol bekreftet at hans tid hos guvernøren telte med.

Han har samlet inn over 300.000 helt av seg alene.

Republikanernes nominasjon til forsikringskommisjonær

Dette vervet er litt særegent, fordi det lokalt er kjent som delstatsrevisjonen. Imidlertid er hovedoppgaven å kontrollere finans- og forsikringbransjene, samt å være medlem av delstatens styre for offentlig land.

Troy Downing (R)

Tre republikanere stiller; vi tar dem alfabetisk. Førstemann ut er Troy Downing. Han har en variert bakgrunn. Han startet som lærer, så ble han med i et teknologiselskap på 90-tallet som ble kjøpt opp av Yahoo.

Etter 9/11 gikk han inn i Luftforsvaret (og deretter Nasjonalgarden) og ble der i åtte år, med et par turer til Afghanistan. Nå jobber han i eiendomsbransjen, hvor han blant annet er sertifisert til å drive med den type handel som faller inn under dette embetet. I tillegg har han startet et forsikringsselskap.

Downing stilte til Senatet i 2018, men tok bare 19% og tredjeplass i det republikanske primærvalget. Den gang kom det frem en del ufordelaktige ting, som at han hadde blitt bøtelagt for ulovlig jakt og at han hadde forsøkt å få skattefritak for en bolig han hadde i California. Han må nok håpe at velgerne i stor grad har glemt/tilgitt disse sakene.

Han har samlet inn over 130.000 dollar, men mer enn halvparten er selvfinansiert.

Nelly Nicol (R)

Så har vi Nelly Nicol. Hun har jobbet i diverse aspekt av forsikringsbransjen i mer enn 20 år og blant annet vært finansansvarlig i et par selskaper.

Nicol har også startet egen konsulentvirksomhet, hvor hun hjalp folk med å navigere det kaoset som amerikansk forsikringsbransje er.

Hun har samlet inn rundt 90.000, men nær 70 av disse kommer fra hennes egne konti. Hennes forelder har dessuten dannet en PAC som kjører reklame for henne. Til tross for dette har hun brukbar støtte i partiapparatet.

Scott Tuxbury (R)

Den siste kandidaten er Scott Tuxbury. Han har jobbet i snart 40 år i forsikringsindustrien. Han startet eget byrå i Missoula i 1992 og det opererer fortsatt, med 35 ansatte.

Tuxbury foreleser også i forsikringslov og etikk og vil rette skytset mot alle forsøk på svindel. Han ønsker å beholde så mye offentlig land som mulig åpent for alle, mens de to andre er mer åpne for utleie til private for å få penger inn i kassa.

Han har samlet inn over 60.000 dollar, hvorav 15 kommer fram ham selv. Også Tuxbury har betydelig støtte fra partiapparatet.

Demokratenes nominasjon til forsikringskommisjonær

Shane Morigeau (D)

Demokratene har to kandidater, men førstemann er overveldende favoritt. Det er jurist og delstatsrepresentant Shane Morigeau (f.1984), som har familiebakgrunn fra to lokale indianerstammer. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2016 og gjenvalgt i 2018 og representerer et distrikt i det nordlige og nordvestre Missoula.

Morigeau har tidligere jobbet som aktor og i sivil praksis har han blant annet representert flere indianerstammer. Politisk er han ganske midt i partiet og betoner at han har jobbet greit med republikanere, men også at han ikke er noen insider i forsikringsmiljøet.

Han har samlet inn over 115.000 dollar og har mesteparten av partiet i ryggen.

Mike Winslow (D)

Han eneste motstander er Michael Winsor, som i mange år var jurist i nettopp forsikringsdepartementet. Før det hadde han privat praksis, hvor han i stor grad representerte folk som saksøkte bedrifter og det offentlige.

Winsors jobb i forsikringsdepartementet var først som forbrukeradvokat, der han jobber for at folk skulle få utbetalt penger fra selskapene, deretter var han anklager og jobbet for å ta svindlere innen bransjen. Politisk er han til venstre for Morigeau.

Han har samlet inn småpenger, men heller ikke brukt særlig og må håpe at velgerne setter erfaring foran politiske ferdigheter.