Delstatsrevisor Eugene DePascale (D) sikter mot Kongressen og flere seriøse kandidater kjemper om å etterfølge ham. (Foto: Bciccocioppo)

Pennsylvania har flere nominasjonskamper i år; fire kongressdistrikt, samt vervet som delstatsrevisor. Disse valgene kan du lese mer om her!

Oppdatert 4.6: Det republikanske primærvalget i distrikt 7 endte med en knapp seier til forretningskvinne Lisa Scheller, mens i distrikt 8 vant advokat Jim Bogner. Delstatsrevisor Eugene DePasquale har vunnet den demokratiske nominasjonen i distrikt 10, mens kongressmann Mike Doyle (D) ble greit renominert i distrikt 18.

Valglokalene i Pennsylvania stenger kl 2 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen her (merk: du må ha amerikansk VPN for å lese delstatens valgsider).

Republikanerne gikk på en smell i Pennsylvania i 2018. Fra en situasjon der de etter valget i 2016 kontrollerte 12 av 18 seter, tapte de totalt tre i de pågående suppleringsvalg, samt nytegninger utført av delstatens høyesterett. Trolig må disse vinnes tilbake om republikanerne skal ha sjanse til å gjenerobre Huset.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 7

Det 7. distriktet, som inkluderer Allentown og områder nordøst for byen, besittes av en fersk demokrat, Susan Wild, som tok 53% i 2018. Clinton vant 49-48 her. To seriøse republikanere kjemper om nominasjonen.

Dean Browning (R)

Den ene er forretningsmann og tidligere fylkesråd i Lehigh fylke, Dean Browning. Han er utdannet innen kjemi og industriledelse og har jobbet for bla. Coca Cola. Nå er Browning finansdirektør for en regional flyplass i LeHigh Valley.

Han forsøkte seg på nominasjonen i 2018, men tapte dengang med 318 stemmers margin for fylkesråd og OL-vinner Marty Nothstein, som i sin tur altså tapte for Wild i november.

Browning har samlet inn en del, men også lånt kampanjen mye; i alt litt over 400.000, hvorav 225.000 er lån fra egne lommer. Han har et rykte som vanskelig å samarbeide med og nesten ingen støtte i partiapparatet.

Lisa Scheller (R)

Hans konkurrent om nominasjonen er en annen tidligere fylkesråd i Lehigh, nemlig forretningskvinne Lisa Scheller. Hun er aktiv i familiebedriften, som produserer pigmenter for bruk i aluminiumsindustrien.

Interessant nok var Scheller hektet på heroin i ungdommen og hun driver nå en kafe for rusmisbrukere. Hun er visstnok en av de største donorene til andre republikanske kandidater i området, noe som kan gi henne støtte i primærvalget.

Foran dette valget har hun samlet inn klart mest penger; litt over en million, inkludert lån til seg selv på 600.000 dollar. Hun har støtte fra Trump og fra mindretallslederen i Huset, Kevin McCarthy og omtrent hele det øvrige partietablissmentet.

Primærvalgkampen har blitt skitten med gjensidige beskyldninger om venstreavvik. Scheller har pengene og partiet i ryggen, men Browning viste i 2018 at han kan nå langt med små midler, så dette kan bli spennende.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 8

Distriktet ligger i det nordøstlige hjørnet av staten og inneholder Scranton. Jurist Matt Car­twright (f.1961) ble første gang valgt i 2012 og tok 55% i 2018. Setet ble tegnet om og gjort mer republikansk forut for forrige valg og kandidatutvalget er noe bedre i 2020.

Jim Bognet (R)

Vi tar de seriøse republikanerne alfabetisk. Førstemann ut er advokat Jim Bognet. Han tjener til sitt daglige brød som politisk konsulent og ledet blant annet Martha McSallys heller trøstesløse valgkamp i Arizona i 2018. Han har også vært medhjelper for Mitt Romney og tidligere senator Rick Santorum.

Bognet har også jobbet i Trump-administrasjonen og fremstiller hele sitt kandidatur som et svar på demokratenes riksrettsprosess. Politisk er han imidlertid forholdsvis moderat.

Han har samlet inn over 300.000, pluss et lite lån til seg selv. Han har noe støtte i partiapparatet.

Teddy Daniels (R)

Nummer to er forretningsmann og veteran Teddy Daniels. Han var noe av en idrettsstjerne i yngre dager, men etter college begynte han å jobbe i politiet.

Daniels begynte deretter i Hæren og ble såret under en trefning med Taliban i 2012. I sykehussenga fikk han ideen til det han nå driver med; et transport- og sikkerhetsselskap særlig rettet inn mot marihuanaindustrien. I tillegg er han aktiv i flere veteranforeninger. Han er sterkt konservativ og fanatisk våpentilhenger.

Han har samlet inn over 200.000, inkludert et lån til seg selv på 35.000. Han har støtte fra noen våpenrettsgrupper.

Earl Granville (R)

Så har vi veteranen Earl Granville. Han tjenestegjorde i Hærens Nasjonalgarde i ni år og var blant annet utstasjonert i Bosnia og Irak, men mistet benet etter at bilen han kjørte traff en mine i Afghanistan.

Granville har i ettertid involvert seg kraftig i veterangrupper rundt omkring og samlet inn penger gjennom å delta i maratonløp med sitt kunstige ben. Han tjener også inn penger gjennom motivasjonstaler.

Han har samlet inn rundt 170.000, med 36.000 i lån til seg selv. Han har støtte fra mindretallslederen i Huset, Kevin McCarthy, men tidligere kritiske uttalelser om Trump kan svekke ham.

Mike Marsicano (R)

Den siste seriøse kandidaten er forretningsmann og tidligere borgermester i småbyen Hazelton, Mike Marsicano (f.1948). Han startet som militærpoliti og deretter sivil politi på 60- og 70-tallet. Han ble etterhvert interessert i flyging og begynte å fly politihelikopter.

Marsicano gikk over i kommersiell helikoptertransport, og etterhvert også fly. I ettertid har han drevet med alt fra gartneri til tungtransport. Han ble valgt til borgermester i 1995 som demokrat og satt i fire år. Han stilte for dette partiet både i 2016 og 2018, noe som kan svekke hans kandidatur. Han er økonomisk moderat, men kulturelt konservativ og tvers igjennom populist.

Han har samlet inn over 350.000, men ALT kommer fra egne lommer.

Valgkampen har blitt ganske anspent, med beskyldninger om venstreavvik i alle retninger.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 10

Det 10. distriktet omfatter delstatshovedstaden Harrisburg og omkringliggende områder, særlig mot øst. Det representeres av republikaneren Scott Perry, som kun tok 51% mot en politisk novise i 2018 og derfor får solid motstand.

Eugene DePasquale (D)

Den mest kjente demokraten er utvilsomt delstatsrevisor Eugene DePasquale (f.1971). Han er jurist med tilleggsutdannelse i offentlig administrasjon og var delstatsrepresentant før han ble valgt til revisor i 2012. Han har ikke vært veldig synlig i sitt nåværende embete, men har skaffet seg et bredt kontaktnett av donorer.

Han har blitt omtalt som en kommende guvernørkandidat og en stigende stjerne i delstatspartiet. Politisk betoner han sin pragmatisme og at det som revisor var hans jobb å få mest mulig ut av hver skattekrone.

DePasquale har samlet inn desidert mest, med over 1.1 million dollar.

Tom Brier (D)

Advokat og forfatter Tom Brier har imidlertid samlet inn godt med penger og er på mange måter mer i pakt med trenden i Det demokratiske partiet.

Kampanjen tar ikke imot penger fra såkalte PACs og Brier selv kritiserer DePasquale som etablissementets kandidat. Han er ikke helt ut på viddene, men definitivt i grenselandet og han «hilser debatten velkommen». Før han fikk advokatbevillingen jobbet han bla. for senator Bob Casey.

Brier har samlet inn mye mindre penger enn DePasquale, men nok til å være konkurransedyktig, rundt 600.000.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 18

Mike Doyle (D)

Distriktet omfatter Pittsburgh med sørøstlige forsteder. Politisk rådgiver Mike Doyle (f.1953) ble valgt første gang i 1994 og hadde ingen motstand i 2018.

Doyle har syslet litt med salg av forsikringer, men har i hovedsak virket som stabsmedlem for en rekke politikere i Pennsylvania. Han startet faktisk som republikaner, deretter gled han over til konservativ demokrat, før han nå er forholdsvis normal; hovedsaklig er det hans positive holdning til oljebransjen som trekker ham til høyre; han ble rangert som den 38. mest moderate demokrat i den 114. Kongressen (vi er nå i den 116.).

Han har samlet inn rundt 650.000, men hadde i tillegg noen hundre tusen på konto fra tidligere valgkamper. Doyle’s største problem er imidlertid at han ikke har drevet seriøs valgkamp på en god stund.

Gerald Dickinson (D)

Han får konkurranse fra (drum roll) ytre venstre, i form av advokat og jussprofessor ved universitet i Pittsburgh, Jerry Dickinson. Han vokste opp hos fosterforeldre i forholdsvis enkle kår, noe han bruker som forklaring på sine progressive ideer.

Som student fikk Dickinson Fullbright-stipend for å dra til Sør-Afrika, hvor han begynte å organisere folk til aktivisme. Det fortsatte han med da han kom hjem. Kritikken av Doyle går ut på at kongressmannen gjør for lite og at etter over 25 år er det på tide med nye koster.

Han har samlet inn rundt en kvart million.

Demokratenes nominasjon til delstatsrevisor

Pennsylvania velger tre delstatsverv i presidentvalgår; justisminister, finansminister og revisor (guvernøren velges i mellomvalget). Det er kamp om den demokratiske nominasjonen til delstatrevisor, der den sittende revisoren går av for å stille til Kongressen.

Michael Lamb (D)

Favoritten er trolig byrevisor for storbyen Pittsburgh siden 2008, Michael Lamb (f.1962). Han fremstiller seg også som en forkjemper for skattebetalerne og viser til sine avsløringer fra Pittsburgh. I tillegg skryter han av at han har vært med på å stoppe flere forsøk på å privatisere offentlige tjenester og tar en del av æren for at Pittsburghs gjeld er halvert og at pensjonsfondet er blitt mer solvent.

Lamb er utdannet advokat og han er onkel av kongressmann Conor Lamb i det 17. distriktet, Familien har vært sterkt aktive i Pittsburgh i lange tider og faren hans var delstatsrepresentant. Han er ganske midt i partiet politisk.

Han har samlet inn rundt 300.000 pr begynnelsen av mars (det siste tallet jeg kunne finne). Han støttes av store deler av partiet i den vestlige halvdelen av staten og de fleste fagforeningene, overraskende nok også av borgermesteren i Philadelphia, Jim Kenney.

Nina Ahmad (D)

En annen kandidat er Nina Ahmad, som har en doktorgrad i molekylærbiologi. Hun innvandret fra Bangladesh da hun var 21 år gammel. Ahmad var tidligere assisterende borgermester i Philadelphia og kandidat til viseguvernør i 2018. Her tok hun andreplassen, med knappe 24%. Selv om hun ikke fikk borgermester Kenneys støtte, har hun en god del backing fra Philly-miljøet.

Ved siden av sitt politiske og yrkesmessige virke har hun også vært aktiv innenfor diverse non-profitt organisasjoner og veldedighetsgrupper. Politisk står hun lengst til venstre i dette feltet.

Ahmad har samlet inn over 530.000 dollar. I tillegg har hun lånt kampanjen rundt 320.000.

Christina Hartman (D)

Så har vi forretningskonsulent Christina Hartman (f.1977), som var partiets tapende kandidat mot kongressmann Lloyd Schmucker i 2016 og som måtte trekke seg fra primærvalget i 2018 da det ble sådd tvil om gyldigheten av underskriftene hennes.

Hartman hadde samlet inn godt med penger og var en av favorittene den gang, men fikk også en del negativ presse da en afroamerikansk kandidat påsto at hun var blitt lovet betaling for å trekke seg. Hartman er av de mer moderate og etablissementsvennlige demokratene.

Hun har samlet inn litt over 180.000 dollar og har blant annet støtte fra tidligere guvernør Ed Rendell.

Scott Conklin (D)

En annen motstander er delstatsrepresentant Scott Conklin (f.1958). Han var tidligere fylkesråd i Centre County og var partiets kandidat til viseguvernør i 2010. Conkling har sittet i delstatshuset siden 2007.

Conklin eier en antikvitetsforretning på privaten og fremstiller seg som en som vil holde delstatsmyndighetene ansvarlige for sin pengebruk og beskytte skattebetalerne. Politisk er han en moderat populist.

Han har imidlertid bare samlet inn litt over 35.000, og dersom han satser på at navnet er nok, vil han komme til kort i dette selskapet. Han står imidlertid først på stemmeseddelen, det kan gi et par gratis prosent.

I tillegg stiller to revisorer; tidligere avdelingsdirektør ved delstatsrevisjonen Tracie Fountain og revisor for knøttlille Smithfield Township, Rosie Davis. De har neppe de økonomiske musklene eller de politiske forbindelsene til å være med i denne kampen.