Kongresskvinne Susan Brooks (R) tar ikke gjenvalg og setet kan falle til demokratene.

Det er kamp om nominasjonene i to åpne kongressdistrikt. Disse valgene og mer til kan du lese om her!

OPPDATERT 3.6: I distrikt 1 har demokratene nominert Frank Mrvan, som hadde den avtroppende Kongressmannens støtte. I distrikt 2 har Pat Hackett vunnet en klar seier over Ellen Marks i det demokratiske primærvalget. I distrikt 5 har republikanerne nominert Victoria Spartz, mens Christina Hale vant den demokatiske nominasjonen mot tre langt svakere kandidater med skuffende 40%.

Valglokalene i Indiana stenger midnatt i mesteparten av delstaten og klokken ett i de vestlige delene. Du kan følge opptellingen her. Valget skulle egentlig vært avholdt 5. mai, men ble utsatt pga. coronaviruset.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 1

Det første kongressdistriktet ligger i det nordvestlige hjørnet av staten og omfatter byen Gary med forsteder; i praksis en del av stor-Chicago. Det har 68% hvite, 18% svarte og 12% latinske velgere. Jurist Pete Visclosky (f.1949) har representert byen siden 1985 og tok 65% i 2018. Han stiller ikke til gjenvalg og 14 demokrater(!) kjemper om nominasjonen.

Tom McDermott (D)

Favoritten er muligens borgermesteren i den mellomstore byen Hammond (en forstad til Chicago), jurist og veteran i marinen, Tom McDermott (f.1969). Han ble gjenvalgt til sin femte periode ifjor; han var Hammonds yngste borgermester da han ble valgt. Han har bak seg seks år i marinen som dykker og elektriker på en atomubåt. Faren var for øvrig borgermester før ham, men han var republikaner.

Det gikk rykter om at McDermott ville utfordre Visclosky før sistnevnte trakk seg, og kongressmannens kampanje gikk faktisk så langt som at de hadde begynt å undersøke borgermesterens reiseregninger. De to har også vært i tottene på hverandre tidligere.

McDermott er en utpreget moderat demokrat, som bla. gikk ut med kritikk av Visclosky for at han hadde stemt for riksrettsprosessen mot Trump. Siden Senatet uansett ville stemme for frifinnelse, mente han at prosessen bare ville bidra til ytterligere polarisering. Denne type moderasjon kunne gjort at han nærmest hadde vært garantert seier i november, men kan lage trøbbel for ham i et primærvalg, selv om den jevne demokrat her nok ikke er helt på det progressive kjøret.

McDermott har også tidligere flørtet med tanken på å stille til høyere verv, og har tidligere blitt nevnt som mulig kandidat til både guvernør og senator, men det ble altså Huset han prøvde seg på. Hammond er største by i distriktet, men dekker fortsatt bare rundt 10% av velgermassen her.

Han har samlet inn rundt 600.000, hvorav 50.000 er lån til seg selv. Han har dertil god støtte fra mange av de største fagforeningene og til og med Handelskammeret, samt de mer sentrumsorienterte deler av partiestablishmentet, som tidligere senator Joe Donnelly.

Mara Candelaria Reardon (D)

Han får konkurranse fra blant annet delstatsrepresentant Mara Candelaria Reardon (f.1964). I det sivile er hun forretningskonsulent og jurist.

Reardon ble valgt inn i delstatshuset i 2006 og var da den første kvinne av latinoherkomst i Huset. Hun har jobbet som rådgiver for Visclosky og dessuten vært direktør for en anti-narkotikaallianse. Hun tapte i det republikanske juberlåret 2014, men tok setet tilbake i 2016.

Reardons valgdistrikt dekker bare 9% av dette distriktets innbyggere, men hun ble kjent for hele Indiana da hun i 2018 var en av fire kvinner som hevdet at delstatens justisminister Curtis Hill (R) hadde tafset på henne i fylla, under en konferanse.

Hun har samlet inn over en kvart million, hvorav 40.000 er lån til seg selv. Også Reardon har en del støtte i fagforeningskretser, samt mer venstrevridde deler av partiet.

Jim Harper (D)

Advokat Jim Harper er heller ikke helt ukjent for velgerne. Han var partiets kandidat (nominert på delstatskonventet) til administrasjonsminister i 2018, men tok bare knappe 41% der. Han var også kandidat til et sete i delstatssenatet i 2016, men tok bare drøye 40%.

Harper jobbet for Visclosky da han gikk på universitetet, og sier kongressmannen var hans store inspirasjon. Politisk plasserer han seg solid blant de mest progressive. Han er den eneste seriøse kandidaten som ikke er fra Lake County, som har rundt 2/3 av stemmene.

Han har samlet inn over 200.000, hvorav 30.000 er lån til seg selv. Han støttes av kreftene rundt AOC og Bernie Sanders.

Frank Mrvan (D)

Videre har vi Frank Mrvan, som er regionaladministrator for North Township (McDermotts Hammond er en av fem kommuner i North Township). i det sivile er han pantelånsmeger og kanskje mest kjent lokalt som sønn av en sittende delstatssenator.

Mrvan kan muligens håpe på ekstra stemmer fra velgere som tror det er delstatssenatoren som stiller, men kanskje også tape noen av samme grunn (faren er 87 år gammel). Viktigere er det nok at Mrvan fikk den avtroppende kongressmannens støtte i mars.

Han har samlet inn nesten en kvart million, hvorav 10.000 er lån til seg selv. Han støttes i tillegg av lærerorganisasjonene og et par andre.

Sabrina Haake (D)

Så har vi advokaten Sabrina Haake. Hun har sin ekspertise i internasjonal handel, men hadde også egen praksis innen arbeidsrett i mange år og har vært rådgiver i delstatsforsamlingen.

I de siste årene har hun stort sett representert skolestyret i Chicago og hun har politisk erfaring som guvernørrådgiver. I tillegg var hun i toppen av kampanjen til nåværende borgermester i grensebyen Gary, Jerome Price, som har gitt henne sin støtte. Hun kjemper med Harper om å være lengst til venstre, men har ikke fått så mye backing utenom Price.

Hun har samlet inn nesten 300.000, dog er mer enn 200.000 lån til seg selv.

Melissa Borom (D)

Den siste seriøse kandidaten er advokaten Melissa Borom. Hun har vært rådgiver for Visclosky, men også senator Dick Durbin, samt Bevilgningskomiteen i Huset.

Borom har de siste seks årene vært ansatt i et internasjonalt flytransportselskap. Politisk står hun ganske midt i partiet.

Hun har bare samlet inn rundt 60.000, men har støtte fra svarte politikere som kongressmann James Clyburn og hun har fordelen av å være eneste seriøse afroamerikaner i et valg der rundt en tredjedel av velgerne trolig vil være fra denne gruppen.

I tillegg stiller ytterligere åtte demokrater.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 2

Det 2. distriktet omfatter det nordlige sentrale Indiana, bla. South Bend. Journalist og delstatsrepresentant Jackie Walorski har aldri helt klart å gjøre det like trygt som dets konservative legning skulle tilsi, selv om demokratene heller aldri har nominert de tyngste utfordrerne. I år er det to kvinnelige advokater som kjemper om å få møte henne i november.

Pat Hackett (D)

Den ene er tidligere lærer Pat Hackett, som ved siden av advokatgjerningen også er professor ved det kjente Notre Dame-universitet. Hun stilte her i 2018 også, men tok bare 28% og andreplass.

Hackett har vært involvert i styregjerning ved en drøss organisasjoner og veldedigheter og er dertil åpent lesbisk. Hun står definitivt til venstre i partiet.

Hun har samlet inn i overkant av 300.000 dollar.

Ellen Marks (D)

Hun utfordres av mangeårig advokat Ellen Marks, som er partner i et større firma.

Marks betoner at det er mye likt mellom henne og Hackett i politiske synspunkter (som i det store og hele er en lang liste gode intensjoner løsrevet fra realiteten og ganske lite om hvordan man skal betale for gildet).

Marks har samlet inn rundt 300.000, men litt over 100 kommer i form av lån til seg selv.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 5

Det 5. distriktet omfatter sentrale strøk av staten i området nord for Indianapolis. Republikaneren Susan Brooks tok 57% i 2018, men har fått nok av Kongressen og tar ikke gjenvalg. Vi tar de seriøse republikanerne alfabetisk.

Kent Abernathy (R)

Først ut er tidligere bankmann og veteran Kent Abernathy. Han var Army Ranger og deretter pilot i Hæren og tjenestegjorde i nær syv år før han gikk inn i bankindustrien, hvor han har vært siden. Som reservist ble han sent til Irak i 2003 og han trakk seg endelig ut med obersts grad.

Abernathy var deretter rådgiver for de to guvernørene Mitch Daniels og Mike Pence. Sistnevnte oppnevnte ham til delstatens kommisjonær for biltilsyn, og nå sist har han vært direktør for en nasjonal kommisjon for militær- og samfunnstjeneste.

Han har samlet inn litt over 100.000, hvorav 10 er lån fra ham selv.

Micah Beckwith (R)

Så har vi ungdomspastor og forretningsmann Micah Bechwith. Han har tjent godt med penger som predikant og i tillegg startet egen digital markedsføringsforetak og drevet en broderi- og klesforretning.

Han tilhører ytterst høyre i de fleste spørsmål og er omtrent så blodkristen som norsk venstreside liker å tro at alle republikanere er.

Han har samlet inn rundt 150.000.

Carl Brizzi (R)

Så har vi tidligere anklager i Marion County, Carl Brizzi. Han satt i embetet fra 2003 til 2010, men fikk også sine skraper. Han ble irrettesatt av delstatens juristkommisjon for sine uttalelser og fikk midlertidig suspensjon for å ha blandet seg i en sak hvor en forretningspartner var involvert.

Brizzi er imidlertid svært godt kjent for deler av distriktet og har hatt eget radioprogram og er ofte å se på lokal-TV i Indianapolis. Nå for tiden driver han egen podcast.

Han har samlet inn rundt 150.000, hvorav 80 er lån fra ham selv.

Chuck Dietzen (R)

Nestemann ut er lege og forretningsmann Chuck Dietzen. Han har vært sjefspediatriker ved et sykehus i delstaten og stiftet en internasjonal non-profitt for å utvide helsetilbudet i u-land.

I tillegg har Dietzen vært med å bygge opp et softvarefirma som leverer arkivløsninger til helseinstitusjoner. Dette er første gang han stiller til valg.

Han har samlet inn litt over 300.000, hvorav halvparten er lån fra egne lommer.

Beth Henderson (R)

Forretningskvinne Beth Henderson bor på en stor gård, hvor hun blant annet avler hester. Henderson startet sin yrkeskarriere som sykepleier, men etterhvert så hun et udekket behov i det å navigere USAs tildels sinnssykt kompliserte helsevesen og startet sin egen konsulentvirksomhet. Siden har det blitt mange andre startups i forskjellige sektorer.

Hun fikk seg en skrape i mars, da kongresskvinne Brooks gikk ut offentlig og ba Hendersons kampanje slutte å fremstille det som om de hadde hennes støtte; hun har valgt å sitte på gjerdet hele valgkampen, men oppmuntret alle som har snakket med henne om å stille.

Hun har samlet inn rundt 450.000, hvorav 250 er lån fra henne selv. Hun har støtte fra den mer etablerte høyreside i partiet, som senator Mike Braun og tidligere kongressmann Dan Burton.

Kelly Mitchell (R)

Så har vi en kandidat som man kanskje skulle tro ville vært favoritt utfra gjeldende verv, sittende finansminister Kelly Mitchell. Hun har tidligere vært fylkesråd i Cass County.

Dette vervet er folkevalgt, men nominasjonene foretas internt på partikonventer, så det er ikke like mye oppstuss om dem som f.eks. rundt et guvernørvalg og Mitchell er nok ikke noe voldsomt kjent navn i delstaten.

Men hun har altså sine støttespillere i partiet og har ikke hatt problemer med å samle inn penger og få folk til å støtte sitt kandidatur. Hun har raket inn rundt 350.000, suverent mest i bidrag fra andre i dette feltet. Hun har kanskje den sterkeste institusjonelle støtten og har blant annet tidligere borgermester i Indianapolis, Greg Ballard, på sin side.

Victoria Spartz (R)

Den siste seriøse kandidaten er revisor og delstatssenator Victoria Spartz (f.1978). Hun er født i Ukraina, men kom til USA som 21-åring. Hun ble valgt av et partimøte til å ta over setet til en avgått republikaner i 2017, så hun har aldri vært på valg før.

Spartz har tidligere jobbet som revisor og vært økonomiansvarlig for justisdepartementet, men driver nå flere egne foretak sammen med sin mann. Hun hevder oppveksten i et sosialistisk Ukraina er noe av det som får henne til å stille.

Hun har samlet inn rundt 850.00, hvorav hele 750 er lån fra egne konti. Hun har imidlertid også støtte fra NRA og pengesterke Club for Growth, som kjøper reklamer for henne; CfG har visstnok brukt over 400.000.

Den eneste målingene som er offentliggjort her er fra nettopp Club of Growth og gir deres kandidat Spartz en ledelse med 34%, med 14% til Brizzi og 13% til Henderson. Valgkampen er blitt svært skitten etter at Henderson i forrige uke slapp en reklame hvor hun blatant spiller på at hun, i motsetning til Spartz, er «født i USA».

Demokratenes nominasjon i Distrikt 5

Christina Hale (D)

Demokratene har også overraskende mange kandidater her. Den overveldende favoritten er imidlertid tidligere delstatsrepresentant Christina Hale (f.1974). Hun var tidligere daglig leder for en lokal avdeling av Kiwanis.

Hale var partiets kandidat til viseguvernør i 2016, og skikket seg greit i den valgkampen. Det gjør at hun nå kan cashe inn langt flere valgkampbidrag enn de andre.

Hun har samlet inn over en million dollar og har et nesten samlet parti i ryggen.

Dee Thornton (D)

Hovedmotstanderen er pensjonert salgsleder for Xerox, Deirdre «Dee» Thornton. Hun var partiets kandidat mot Brooks i 2018 og tok 43% for to år siden.

Thornton kan vel egentlig bare håpe på at navnet hennes er såpass kjent for velgerne fra tidligere valg at de gir henne sin stemme.

Hun har bare samlet inn litt over 60.000 og den eneste støtten som er vedt å nevne kommer fra Congressional Black Caucus.

Ytterligere tre demokrater stiller.