Senator Mike Rounds (R) utfordres fra høyre. (Foto: Voice of America)

South Dakotas senator, Mike Rounds (R) utfordres fra venstre og delstatens eneste representant, Dusty Johnson (R) utfordres fra høyre. Les mer om disse valgene her!

OPPDATERT 3.6: Både Rounds og Johnson fikk grei renominasjon med rundt 80% av stemmene.

I South Dakota stenger de østlige valglokalene kl 2 og de vestlige kl 3 natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes senatsnominasjon

Mike Rounds (R)

Senator Mike Rounds (f.1954) var guvernør i delstaten fra 2003 til 2011 og ble valgt til Senatet i 2014. Før den tid var han forretningsmann innen forsikring og eiendomsforvaltning.

Rounds satt i delstatssenatet fra 1991 til 2001 og var gruppeleder fra 1995, før han altså ble valgt til guvernør i 2002. I Senatet har han holdt en relativt lav profil; konservativ, men aldri aktivistisk i stil eller stemmegivning.

Han har samlet inn rundt to og en halv million dollar.

Scyller Borglum (R)

Utfordringen kommer fra ingeniør og delstatsrepresentant Scyller Borglum. Hun ble oppnevnt av daværende guvernør Dennis Daugaard til å erstatte en avdød representant i 2018 og ble deretter valgt inn i november samme år. Hun angriper Rounds fra venstre (!) og er ganske mye mer liberal på de fleste punkter.

Borglum har lang fartstid innen særlig olje- og gassindustrien, inkludert et studieopphold i Oslo på Fullbrightstipend. Hun har to mastere og en doktorgrad (i geologi) og jobber for et konsulentselskap som retter seg mot særlig teknologi innen oljebransjen.

Hun har bare samlet inn rundt 60.000 dollar, hvorav halvparten kommer i form av lån fra henne selv til kampanjen. Det vil således komme som noe av et sjokk om hun vinner.

Republikanernes nominasjon til kongressdistriktet

Dusty Johnson (R)

South Dakota har kun ett kongressdistrikt og denne plassen besittes av tidligere medlem av delstatens forretningskommisjon, Dusty Johnson (f.1976). Han startet i det føderale landbruksdepartementet og ble etterhvert politisk rådgiver for daværende guvernør Rounds.

Johnson ble deretter stabssjef for guvernør Daugaard, før han hadde tre korte år i det private næringslivet, i telekommunikasjonsindustrien. Han vant et jevnt primærvalg mot en delstatssenator og delstatens administrasjonsminister i 2018. Politisk er han ganske moderat og han har vel et image som noe av en byråkratisk innsider.

Han har samlet inn 1.2 millioner dollar.

Liz May (R)

Johnson utfordres fra høyre av bonde og tidligere delstatsrepresentant Liz Marty May (f.1961). Hun bor i den knøttlille byen Kyle i det vestlige South Dakota, der hun har vært kvegbonde i mange år og blant annet drevet småbyens eneste dagligvarehandel.

May ble valgt inn i delstatshuset i 2012 og satt frem til 2018, da hun var 50 stemmer unna å bli gjenvalgt. Hun angriper Johnson for ikke å gjøre nok for bøndene i delstaten og å være for forsiktig av seg.

Hun har samlet inn litt over 50.000 dollar, men støttes av en rekke nåværende og tidligere delstatspolitikere. Det er noe misnøye med Johnson i konservative kretser i delstaten, men med såpass lite penger i valgkampen, vil det komme som en bombe om May vinner.

Demokratene presterte å ikke klare å samle inn de drøye 1,600 underskriftene de trengte for å stille, så dette primærvalget ville avgjøre hvem som skal representere delstaten de to neste årene.