Mer

  Morgenkaffen fredag 29. mai: Trumps presidentordre og Bidens masker

  Trump har signert en presidentordre etter Twitters faktasjekk, Biden-kampanjen selger masker, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Mer enn 40 millioner amerikanere har registrert seg som arbeidsledige siden koronaviruset rammet USA – det tilsvarer én av fire amerikanske arbeidstakere.
  • Joe Biden sier at han håper å ha en visepresidentkandidat på plass innen 1. august. Demokratenes landsmøte er planlagt til 17.-20. august i Milwaukee, Wisconsin.
  • Biden-kampanjen selger nå Biden-ansiktmasker til 20 dollar. (Kampanjen donerer samtidig en maske uten logo til et sted som trenger det.)

  1. Trumps presidentordre

  President Trump signerte i går en presidentordre som tar sikte på å begrense beskyttelsen som sosiale medier og andre nettbaserte plattformer har under amerikansk lovgivning. Ordren skal kunne gjøre det enklere for statlige myndigheter å holde selskaper som Twitter, Facebook og Google juridisk ansvarlige dersom de begrenser brukeres ytringer, for eksempel ved å suspendere brukerkontoer eller slette poster.

  «Currently, social media giants like Twitter received unprecedented viability shield based on the theory that they are a neutral platform, which they are not,» sa Trump i Det ovale kontor i går. «We are fed up with it. It is unfair, and it’s been very unfair.»

  Bakgrunnen er Twitters faktasjekk av to av Trumps twittermeldinger på tirsdag.

  Eksperter ABC News har snakket med sier presidentordren kan komme til å forandre lite, og at den vil møte motbør i rettssystemet.

  Trumps kommentar: «I guess it’s going to be challenged in court, but what isn’t?»

  Og hvorfor leser du egentlig dette akkurat nå? Trump har nok en gang lykkes med å endre tema:

  Uansett. Facebooks Mark Zuckerberg har uttalt følgende om Twitters faktasjekk:

  «We have a different policy than, I think, Twitter on this. I just believe strongly that Facebook shouldn’t be the arbiter of truth of everything that people say online. Private companies probably shouldn’t be, especially these platform companies, shouldn’t be in the position of doing that.»

  Speaker of the House Nancy Pelosi (D-California) hadde lite sans for Zuckerbergs utspill: «I think Mark Zuckerberg’s statement was a disgrace.»

  Pelosi er også kritisk til hvordan Twitter har håndtert dette:

  «They’re not taking off any accusations the president is making about Joe Scarborough. They know that’s not true. They do a token thing and think it’s okay. Again, I don’t know if there’s honor among thieves but they only have a business model to make money, not to convey facts. That’s what they’re about.»

  2. Opptøyer i Minneapolis

  Det har vært omfattende protester og opptøyer i flere dager i Minneapolis, Minnesota etter at George Floyd ble drept av polititjenestemenn på mandag. Drapet ble fanget på video og viser en hvit politimann som holder Floyd, en svart mann, nede med et kne på halsen. Floyd døde av kvelning. Alle de fire involverte politimennene har mistet jobben, men er foreløpig ikke fengslet etter hendelsen.

  Minnesota-senator og potensiell Biden-visepresidentkandidat Amy Klobuchar var raskt ute med en uttalelse på Twitter. Hun har fått skryt fra noen, mens andre kritiserer uttalelsen for at den ikke nevner Floyds navn.

  Klobuchar har en trøblete historie når det gjelder politivold, som i forbindelse med VP-vetting kan bli dratt opp igjen. Som chief prosecutor (aktor) i Minnesotas mest folkerike fylke fra 1999 til 2007 unnlot hun å sikte politifolk i mer enn tjuefem politivold-saker.

  California-senator Kamala Harris, en annen potensiell visepresidentkandidat for Joe Biden som tidligere har hatt trøbbel med sin fortid som aktor, kommenterer blant annet hendelsen som en «offentlig henrettelse»:

  4. Fjernvotering i Kongressen

  Representantenes hus gjennomførte sent onsdag kveld for første gang votering ved bruk av forhåndsstemmer. En representant tilstede kunne avlegge stemme på vegne av inntil ti andre representanter, og rundt 70 kongressmedlemmer benyttet seg av denne muligheten.

  Republikanerne forsøker å gå rettens vei for å få hindret denne nye stemmemetoden, som er innført som et smitteverntiltak. De mener at denne formen for avstemning er et maktgrep fra Speaker of the House Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) og at det ikke er i tråd med grunnlovsbestemmelsene om hvordan Kongressen skal fungere. Flere republikanere er også skeptiske til hvordan endringen på sikt kan endre Kongressen.

  (PS: Den første voteringen som ble gjennomført på denne måten var en resolusjon med krav om sanksjoner mot kinesiske statstjenestemenn for deres behandling av uighurene, og den ble vedtatt 413-1)

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Journalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også