Mer

  Morgenkaffen onsdag 27. mai: Det økonomiske narrativet frem mot valget

  Kamp om den økonomiske vinklingen, jevnt i historisk rød delstat, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Joe Biden har oppdatert profilbildet sitt på Twitter og Facebook. Det ble tatt Memorial Day, og Biden har på seg en svart maske og svarte solbriller.
  • Historisk faktasjekk av og på Twitter, av Donald Trump, med merkelappen «Get the facts…» (på en konspiratorisk Twitter-melding om poststemmegivning og valgfusk). Trumps reaksjon:

  1. Det økonomiske narrativet inn mot valget

  «12% arbeidsledighet er bedre enn 20%, men likevel historisk grusomt» – Kenneth Baer, demokratisk strateg.

  Etter at den amerikanske økonomien har ligget brakk som følge av koronaen den siste tiden frykter nå flere demokrater hvordan Donald Trump kan dra nytte av økonomisk vekst og en redusert arbeidsledighet inn mot valget. Joe Bidens politiske rådgivere forbereder seg nå på en økonomisk debatt som kan komme til å se svært annerledes ut enn det man tok høyde for da pandemien startet i mars.

  Baer: «Even today when we are at over 20 million unemployed Trump gets high marks on the economy, so I can’t imagine what it looks like when things go in the other direction. I don’t think this is a challenge for the Biden campaign. This is the challenge for the Biden campaign. If they can’t figure this out they should all just go home.»

  Harvard-professor og tidligere økonomisk rådgiver for Barack Obama, Jason Furman, mener koronakrisens økonomiske ringvirkninger skiller seg fra blant annet finanskrisen. For sistnevnte var gjenoppbyggingen langsom og krevende, mens den nåværende situasjonens hurtige nedgang gjerne kan få en like hurtig oppsving igjen. Det vil i så fall være politisk godt nytt for Donald Trump, mens det vil være et hinder å forsere for demokratene. Hvem som ender opp med å spinne tallene mest effektivt av demokratene og republikanerne gjenstår å se.

  2. Tre poengs ledelse i Utah

  44-41 er den snaue ledelsen Donald Trump har over Joe Biden i Utah for øyeblikket.

  Den jevne målingen forklares med en økende misnøye mot Trump snarere enn at Biden er på fremmarsj. Utviklingen fra forrige måling viser at Trump har falt 2 poeng, mens Biden står på stedet hvil (april: 46% – 41%). I 2016-valget vant Trump Utah med 45,6% av stemmene.

  Dersom det skulle bli et close race her i november vil det mest sannsynlig skyldes at yngre velgere tar i bruk stemmeretten. I aldersgruppen 18-34 innehar Biden en ledelse på 45-24. Velgere mellom 35 og 44 foretrekker også Biden over Trump (43-36), mens velgere som er eldre enn dette stemmer på Trump.

  Fra valget i 2016 vant tredjekandidat Evan McMullin 21,5% av stemmene i Utah. I sin egen hjemstat fikk den konservative mormoneren en oppslutning som sørget for at Trump ikke nådde et flertall av stemmene, noe som var uvant kost for en republikansk kandidat. Siden 2000 har den republikanske presidententkandidaten fått mellom 60%-70% av stemmene i “the Beehive State”, og Lyndon B. Johnson var den forrige demokratiske kandidaten som vant her, helt tilbake i 1964.

  Forøvrig viser RealClearPolitics sitt nasjonale gjennomsnitt en Biden-ledelse på 5,5 poeng.

  3. Fagforeningsstøtte til Biden

  AFL-CIO (American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations) er USAs største koalisjon i fagforeningssektoren, med 55 nasjonale og internasjonale fagforeninger og 12,5 millioner medlemmer. De har nå kunngjort sin støtte til Joe Biden. AFL-CIO-Sjef, Richard Trumka, sier i et intervju med Washington Post at de kommer til å gå hardt ut i et dusin nøkkelstater hvor de ønsker å mobilisere sine medlemmer.

  Foreningen har lenge vært en trofast demokratisk støttespiller, og nå ønsker de å hjelpe Biden i kampen om arbeiderklassen. I tillegg til viktige stater som Michigan, Wisconsin og Pennsylvania trekkes også Florida, Arizona, Minnesota og New Mexico frem.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også