Mer

  Morgenkaffen tirsdag 26. mai: Biden ute i offentligheten igjen, med maske

  Trump sprer nok en konspirasjonsteori, Joe Biden har vist seg ute i offentligheten for første gang på to måneder, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først, dagens sitat:

  • Ann Coulter, en konservativ og høyreorientert mediepersonlighet som tidligere har støttet Trump, kaller nå Trump «the most disloyal actual retard that has ever set foot in the Oval Office”. Bør leses i sin helhet.

  1. Biden ute i offentligheten igjen – med maske og Secret Service-beskyttelse

  Joe Biden var ute i offentligheten i går etter to måneders delvis selvpålagt korona-karantene hjemme i huset sitt i Delaware. Han markerte Memorial Day ved å legge blomster på et krigsminnemerke sammen med kona Jill. De brukte begge sorte masker, i henhold til koronatiltakene som er implementert. Den så litt stram ut, og det var ikke alltid like lett å høre hva Biden sa. Han sa imidlertid at det føltes godt å komme ut av huset sitt. Biden takket videre amerikanske soldater for sin tjeneste for landet og understreket viktigheten av at resten av befolkningen ikke må glemme deres offer.

  NBC News skriver at det som ordinært sett er et vanlig rituale på Memorial Day var alt annet enn det for Biden, som altså de siste månedene kun har vært å se fra sitt hjemmesnekrede TV-studio.

  2. Trump truer med å flytte landsmøtet

  President Trump truer med å flytte republikanernes landsmøte – planlagt avholdt i august i North Carolina – dersom ikke North Carolinas demokratiske guvernør Roy Cooper garanterer at koronarestriksjonene avsluttes innen den tid.

  Bakgrunnen her er Trump og republikanernes håp om å kunne arrangere et langt mer dynamisk landsmøte – med tilskuere og det hele – sammenlignet med demokratene.

  Bloomberg skriver at i stater Trump vant i 2016 har 23 mennesker mistet jobben per person som har fått påvist koronasmitte, mens i stater som Hillary Clinton vant i 2016 har «kun» 13 mennesker mistet jobben per person smittet av korona. Fremstillingen illustrer at i «Trump-stater» har koronoapandemien i første rekke vært økonomisk, hvilket igjen kan forklare en større tilbørlighet og ønske om å gjenåpne landet.

  Når det er sagt, er ikke mattestykket så enkelt. Washington Post skriver at koronaviruset i starten traff hardest i byområdene, mens mindre befolkede områder i stor grad var spart for smittespredningen. Dette har imidlertid snudd, og mindre befolkede områder har nå (prosentmessig) noen av de høyeste tallene av koronasmitte og koronadødsfall.

  3. Republikaner til Trump: «Stop creating paranoia»

  Kongressmannen Adam Kinzinger (R–Illinois, 11. kongressdistrikt) har bedt president Trump stoppe å spre konspirasjonsteorier. I helgen tvitret Trump en oppfordring til sine følgere om å lese en artikkel fra den konservative nettsiden True Pundit. Artikkelen sprer konspirasjonsteorien om at Joe Scarborough, en tidligere republikansk kongressmann fra Florida som i flere år har vært en til tider Trump-kritisk stemme på MSNBCs “Morning Joe”, drepte en praktikant i 2001.

  Kinzinger hadde følgende å si til Trump: «Just stop. Stop spreading it, stop creating paranoia. It will destroy us”. Kinzinger har i tidligere intervjuer fordømt Trumps retorikk, men uttalt at han støtter presidenten. Målinger fra FiveThirtyEight viser at Kinzinger stemmer overens med presidentens politikk i 93,3 % av tilfellene.

  MSNBCs «Morning Joe» har de siste ukene vært i nok en opphetet ordkrig med presidenten. Ordkrigen startet ved at Scarborough i sitt program fremhevet at Trump lå seks prosentpoeng bak sin konkurrent Biden i nylige meningsmålinger. Det fikk Trump til å reagere:

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også