Mer

  Morgenkaffen mandag 25. mai: Memorial Day og 100 000 korona-dødsfall

  Usikkerhet i Pennsylvania, donasjonsjobb for Elizabeth Warren, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Memorial Day og 100 000 korona-dødsfall…

  USA passerer straks den tragiske milepælen på 100 000 korona-dødsfall. I den forbindelse instruerte Trump at alle føderale bygg og minnesmerker skulle flagge på halv stang, gjennom det som har vært Memorial Weekend i USA. Selve Memorial Day er i dag, og skal i utgangspunktet hedre amerikanske soldater som har mistet livet i tjenesten.

  Joe Biden har gått til angrep på presidenten med en ny reklame der den tidligere visepresidenten fordømmer Trumps avgjørelse om å bruke Memorial Weekend til å spille golf, samtidig som dødstallene nærmer seg 100 000.

  New York Times valgte på sin side å vie hele forsiden av søndagsutgaven, pluss tre ekstra sider, til navnene på 1000 amerikanere som har mistet livet på grunn av covid-19. I tillegg til navnene kan man også lese utdrag fra nekrologene til disse personene.

  2. Warren skal jakte de store summene

  Tre anonyme kilder bekrefter til New York Times at Elizabeth Warren skal lede et online-event hvis formål er å sikre Joe Biden donasjoner fra rike bidragsgivere. Det er med andre ord ikke snakk om noen grasrot-begivenhet som Warren sverget til under nominasjonskampen. Nå virker det som om Massachusetts-senatoren skal gå etter de store summene på vegne av Biden. Hverken Warrens talskvinne eller Biden-kampanjen har svart på disse foreløpige ryktene.

  Det skal også legges til at flere av Bidens tidligere konkurrenter i nominasjonskampen har forpliktet seg til denne typen oppgaver allerede. Pete Buttigieg samlet inn én million dollar på fredag, og blant de potensielle VP-kandidatene er det ventet at senatorene Amy Klobuchar (Minnesota) og Kamala Harris (California) skal bidra i juni.

  Det har blitt spekulert i at en helsekrise og den økonomiske situasjonen kan bety at Biden tenker seg et kandidatur som strekker seg lenger enn bare en “return to normalcy”. Den progressive fløyen hos demokratene mener at Warren som visepresident er måten Biden kan vise at han ønsker å gjøre alvor av disse planene.

  Sørg for å få med deg en ny runde med “VP-audition” i ukas 2020!

  3. Pennsylvania frykter et presidentvalg i limbo

  I 2016 vant Donald Trump Pennsylvania med skarve 44 000 stemmer. Skulle denne vippestaten vise seg å bli like viktig også i 2020, risikerer poststemme-ordningen at resultatet kan drøye vesentlig lenger enn selve valgnatta.

  Varslene kommer fra kommisjonærer og valg-sjefer i delstaten. 2. juni skal det avholdes primærvalg, men ifølge POLITICO skal det visstnok mangle både tilstrekkelig med valgfunksjonærer og penger. Det er allerede rapportert om flere feilsendinger av stemmesedler.

  Pennsylvania-guvernør Tom Wolf (D) signerte flere valgreformer mot slutten av fjoråret, noe som også inkluderte post-valg. På det tidspunktet var det tiltenkt en lengre overgangsperiode, men koronakrisen har fått fortgang i implementeringen av dette. Under normale omstendigheter har for eksempel Pittsburgh cirka 10 000 såkalte “absentee ballots” under et primærvalg. Nå har det kommet inn 225 000 søknader om “mail in” og “absentee ballots”.

  Det erkjennes også at forvirring, tvil og tidsbruk kan skape mistro mot valgordningen inn mot valget i november. “My nightmare is that on Election Day in November, you’re waiting for Montgomery County’s results to declare Pennsylvania to declare who wins the White House,” sier Ken Lawrence, kommisjonær i Montgomery county.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også