Mer

  Morgenkaffen fredag 22. mai: «I tested positively toward negative, right?»

  Amy Klobuchar har blitt bedt om å godta en formell bakgrunnssjekk, McConnell vil ikke gi mer til ledige og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • President Trump besøkte en Ford-fabrikk i Detroit, Michigan i går. Han brukte maske på deler av omvisningen, men ikke foran pressen.
  • Trump hadde blitt testet for covid-19 tidligere på dagen. Han oppsummerte det slik…:

  1. Biden-kampanjens undersøkelser av Klobuchar som potensiell visepresidentkandidat er igang

  Ifølge CBS News har senator Amy Klobuchar (D-Minnesota) blitt forespurt om å gjennomgå en omfattende bakgrunnssjekk for å bli vurdert som Joe Bidens visepresidentkandidat. Dette blir bekreftet fra en sentral rådgiver i Bidens valgkampstab.

  Aksepterer Klobuchar dette vil hun måtte godta en svært grundig gjennomgang av sitt offentlige og private liv. Bidens granskningsteam vil vurdere hennes selvangivelser, taler, stemmegivning, tidligere forhold og saker av sensitiv karakter som kan skade kampanjen.

  Klobuchar er en av flere kvinnelige politikere som blir vurdert som mulig visepresidentkandidat. New Hampshires senator Maggie Hassan (D) har takket ja til å bli vurdert, mens senator Jeanne Shaheen (D-New Hampshire) har takket nei.

  Vi snakket om mulighetene for Biden-Klobuchar i første utgave av 2020-spalten «VP-audition» (fra 18.00):

  2. Ledigheten fortsetter å stige, mens McConnell vil kutte i tiltak for ledige

  Nye tall viser at 2,4 millioner søkte om arbeidsledighetstrygd i forrige uke ifølge arbeidsdepartementet. Dette er søknader som har kommet til delstatenes ordinære arbeidsledighetstrygd-ordninger. I tillegg viser en analyse gjort av Economic Policy Institute at ytterligere 1,1 million trolig har søkt om ledighetsytelser under den midlertidige ordningen Pandemic Unemployment Assistance program. USA er nå inne i den største arbeidsledighetskrisen siden depresjonen på 1930-tallet. Samlet har hele 38,6 millioner amerikanere søkt om trygd siden pandemien startet.

  Antall registrerte ledige har trolig nådd toppen, men fortsatt er det svært høye tall som blir publisert hver uke. Dette viser at ledigheten biter seg fast selv om alle delstatene har begynt å åpne igjen.

  Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky) uttalte i et møte med republikanere i Representantenes Hus onsdag at det ikke vil være noen ekstra arbeidsledighetstiltak i den neste økonomiske krisepakken som skal behandles i Kongressen. McConnell ønsker heller å se an hvordan de allerede vedtatte rekordhøye krisepakkene virker før man vedtar nye bevilgninger. I tillegg uttalte han at de 600 dollarene,som er en ukentlig økning i arbeidsledighetstrygd, ikke kommer til å fortsette.

  En rekke republikanske politikere har signalisert at de tror Senatet må vurdere en ny krisepakke i starten av juni. Enkelte ønsker også større involvering fra Trump selv. Lindsey Graham (R-South Carolina) har uttalt til CNN at han ønsker penger til infrastrukturprosjekter for å få i gang økonomien, en idé Mitch McConnell foreløpig skal ha vært lunken til:

  «I want to do infrastructure,(..) I told Trump, this is the time. We got it teed up. This is the time to go big. … It really is a once-in-a-lifetime opportunity to give a facelift to the country.»

  Senator Josh Hawley (R-Missouri) har sammen med Cory Gardner (R-Colorado) foreslått en ordning for å gjøre det enklere for bedrifter å dekke lønnskostnader gjennom krisen.

  3. Clinton samlet inn rekordsum for Biden

  Hillary Clinton samlet tirsdag kveld denne uken inn hele to millioner dollar for Joe Biden under et Zoom-møte. Dette er det største beløpet som har blitt samlet inn på et Biden-arrangement uten kandidaten tilstede.

  Under tidligere Biden-innsamlinger har det vært begrensninger på hvor mye penger som kan samles inn. Men siden innsamlingen tirsdag var arrangert av en felles komité bestående av Biden-kampanjen og Det demokratiske partiet (DNC) var beløpsgrensene betydelig høyere. Det nye samarbeidet mellom kampanjen og DNC startet opp forrige uke. Et lignende samarbeid mellom Trump-kampanjen og Det republikanske partiet har eksistert i flere år allerede.

  Biden-kampanjen har tidligere slitt med å samle inn penger, men dette har begynt å ta seg opp den siste måneden. I april samlet Biden inn nesten like mye penger som Trump, selv kun med digitale arrangementer.

  Majoriteten av inntektene forrige måned kom inn til selve Bidens kampanjeorganisasjon. En stor andel av de innsamlede midlene på republikansk side ble derimot samlet inn av ulike innsamlingskomiteer som støtter Trump, og som ikke trenger å gi månedlige rapporter. Totalt har Trump-kampanjen mye mer penger på bok enn demokratene. I slutten av april meldte presidentens valgkampteam at de hadde 255 millioner dollar i banken, mens demokratene kun har 97,5 millioner dollar.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Vilde Ørnung
  Vilde Ørnung
  Statsviter og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Tidligere studentpraktikant ved Norges ambassade i Washington, D.C.

  Les også