Mer

  Morgenkaffen torsdag 21. mai: Trump truer Michigan og Nevada

  Gjenåpning over hele landet, Trump fyrer løs mot Michigan og Nevada, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Ny episode av 2020!

  Denne uka snakker Vårin, Henrik, Sigrid og Are om Barack Obamas inntreden i 2020-valgkampen, og om den ivrigste av Joe Bidens potensielle visepresidentkandidater: Stacey Abrams. Du hører episoden her.

  2. Den gradvise gjenåpningen

  Ifølge New York Times har alle 50 delstater nå startet gradvis gjenåpning etter at koronaviruset har lammet store deler av landet i lengre tid. Graden av hva som er tillatt og ikke varierer fremdeles stort fra stat til stat.

  Connecticut var blant de siste delstatene til å løfte direktivet om å holde seg hjemme, og her kan butikker og kontorer nå åpne dørene igjen. Vestkysten, det nordøstlige USA, samt demokratisk-kontrollerte stater i Midtvesten har brukt lengst tid på å komme “tilbake til normalen”, mens de sørlige delstatene har kommet raskere i gang. I Georgia har for eksempel offentlige steder som treningssentre, restauranter og barer vært åpne i flere uker allerede, riktignok med smitteverntiltak. Alaskas guvernør, Mike Dunleavy (R), har orientert om bedrifter og serveringssteder som nå kan drives med full kapasitet. I Massachusetts har derimot guvernør Charlie Baker (R) sagt at kontorbygninger bare kan benytte 25% av kapasiteten, og butikker kan ta i bruk fortauene til å drive detaljhandel.

  3. Trump truer Michigan og Nevada

  I går truet president Trump med å holde tilbake føderale midler til Michigan og Nevada. Bakgrunnen er at disse to statene nå planlegger for hvordan de kan gjennomføre poststemmegivning som følge av koronakrisen.

   

  Trump fyrte løs mot Michigan som nå sender ut søknader i prosessen for å kunne tilby fjernstemming til de 7,7 millioner velgerne som ønsker å stemme under de kommende valgene. En lignende tweet ble også rettet mot Nevada, som også forbereder seg på å bruke postsystemet.

  RNC og Trump-kampanjen skal samlet ha brukt minst 20 millioner dollar på juridiske kamper relatert til valg. Dette skal ha foregått over hele landet, men hovedtyngden skal dreie seg om post-stemmegiving i viktige vippestater.

  Trumps argument sentrerer seg rundt risikoen for valgfusk, men ifølge Washington Post finnes det ikke klare beviser for at det forekommer systematisk juks eller bedrageri i hverken vanlige valg eller i de delstatene som til vanlig opererer med post-valg (Colorado, Hawaii, Oregon, Washington & Utah). Flere studier avkrefter også at post-valg gir klare fordeler til Det demokratiske partiet, noe Trump tidligere har hevdet.

  4. Trump håper på megarallies

  I nylige møter med gjenvalgskampanjen skal Trump ha stilt spørsmål om hvorfor han skal unngå møter og rallies hvis det er trygt for ham å reise. Trump har et klart ønske om å gi en vitamininnsprøyting til sin lojale velgerbase ved å holde fysiske rallies, noe presidenten setter stor pris på.

  Trump-kampanjens ønske om å gjenoppta møter i stor skala beskrives foreløpig som meget ambisiøst. Likevel holder presidentens 2020-team seg nøye oppdatert på de regionale planene for gjenåpning, i håp om at aktiviteter etterhvert kan gjennomføres.

  En Morning Consult-måling fra mandag viste at dobbelt så mange republikanere som demokrater vil føle seg komfortable på et politisk rally. Likevel viser samme måling at hele 51% av GOP-velgere anser det som mye mindre sannsynlig at de faktisk vil delta på fysiske kampanjemøter dette valgåret.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også