Mer

  Morgenkaffen onsdag 20. mai: Trump er mindre populær enn 49 av 50 guvernører

  Det blir ingen portrettavduking i Det hvite hus med det første, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Speaker of the House Nancy Pelosi sin reaksjon på at Trump tar hydroksyklorokin: “He’s our president and I would rather he not be taking something that has not been approved by the scientists, especially in his age group and in his, shall we say, weight group — morbidly obese, they say.”

  1. Trump nekter å invitere Obama på portrettavduking

  Trump nekter å invitere Obama til Det hvite hus for å avdekke den tidligere presidentens portrett. Det bryter med tradisjonen der den sittende presidenten inviterer sin forgjenger til avdukingen av den tidligere presidentens portrett – en tradisjon som har eksistert uavhengig av presidentenes partitilhørighet og personlige forhold. Personer nær Obama har samtidig uttalt at Obama på sin side ikke har interesse av å delta i en slik seremoni så lenge Trump sitter i Det hvite hus.

  Trump omtalte Obama som ”one of the worst presidents in the history of our country” på søndag, og han har også beskyldt Obama for å være delaktig i kriminelle handlinger. Obama har på sin side vært krass i sin kritikk av Trumps koronahåndtering, noe som ikke ble godt mottatt av Trump.

  2. Trump med lavere approval rating enn guvernørene

  President Trump har ifølge en meningsmåling fra Survey Monkey dårligere approval rating enn 49 av 50 guvernører. Guvernørene får dermed bedre skussmål for sin håndtering av koronakrisen enn det presidenten gjør.

  Trump prøver å ta æren for guvernørens gode approval rating ved å vise til hjelpen de føderale myndighetene har gitt, og at det er denne hjelpen som har muliggjort guvernørenes respons.

  Det er interessant å merke seg at tallene viser at demokratiske guvernører har en gjennomsnittlig approval rating på 70%, mens republikanske guvernører ligger på 63%. Georgia-guvernør Brian Kemp (R) er den eneste av de 50 guvernørene som ikke slår Trumps approval rating, og ligger på samme nivå som Trump med 43%. Kemp har på sin side blitt kraftig kritisert for gjenåpningen av Georgia. Guvernøren som ligger på «nest siste plass» har 53% i approval rating –nesten ti prosentpoeng mer enn Trump og Kemp.

  3. Feil i opptellingen i Wisconsin

  I etterkant av Wisconsins valg i april har det vist seg å være flere feil: For det første ble 2700 stemmesedler som skulle tillate velgerne å stemme via post aldri sendt ut. For det andre ble 1600 stemmer i Fox Valley-distriktet aldri talt grunnet datatrøbbel og problemer i postgangen.

  Problemene i Wisconsin skaper debatt om hva flere stater kan komme til å oppleve i november, med økningen av post-stemmegivning grunnet koronapandemien. Senest i går bestemte staten Michigan seg for automatisk å sende ut søknad om stemmesedler til alle Michigans 7,7 millioner innbyggere som muliggjør fjernstemming – stemmeavgivning uten fysisk oppmøte i et valglokale.

  4. Ratcliffe godkjent av Senatets etterretningskomité

  Representant John Ratcliffe (R-Texas) ble i går godkjent av Senatets etterretningskomité som ny direktør for den nasjonale etterretningen. 8 republikanere stemte for, 7 demokrater imot. Behandlingen går dermed videre til hele Senatet i løpet av få uker, der det forventes at han godkjennes. Ratcliffe er president Trumps toppkandidat for posisjonen. Han har vært en trofast forsvarer av Trump, noe som har ført til spørsmål vedrørende Ratcliffes uavhengighet.

  Helt til slutt: USA har nå over 93.000 døde som følge av Covid-19.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til helgeutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også