Mer

  Morgenkaffen tirsdag 19. mai: Malariamedisin for Trump, og svertekampanje mot Biden

  Trump med strategi om å sverte Biden, superkort om dagens andre sak], og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først, to korte saker:

  • Trump sier han har tatt malariamedisinen hydroksyklorokin i et par uker, i påvente av en vaksine mot covid-19…

  • Justisminister Bill Barr forventer ingen etterforskning av tidligere president Barack Obama og Joe Biden: «As to President Obama and Vice President Biden, whatever their level of involvement, based on the information I have today, I don’t expect Mister Durham’s work will lead to a criminal investigation of either man.»

  1. Trumps forsøk på å sverte Biden

  President Trump har den siste uken brukt 880.000 dollar på en rekke reklamefilmer som angriper Biden. Reklamene er virkemidler i Trump-kampanjens strategi i å sverte Biden frem mot valget i november. Budskapet i reklamene alternerer fra at Biden er gammel, surrete og farlig for Amerika, til at Biden er Kinas nikkedukke.

  Meningsmålinger utført av Det republikanske partiet har vist at Trump ligger bak Biden i en rekke nøkkelstater. Målinger har i den sammenheng vist at ulike angrep mot Biden, enten det gjelder sønnen Hunter Bidens økonomiske disposisjoner i utlandet eller forsøket på å så tvil om Bidens mentale tilstand, så har det hatt liten påvirkning på oppslutningen. Karl Rove, toppstratég for tidligere president George W. Bush, advarer Trump om at han ligger bak skjema med tanke på å svekke Bidens rykte foran høstens valgkamp.

  Det ryktes samtidig at Trump selv utviste misnøye til sin egen kampanje etter at han ikke samlet inn betydelig mer penger enn Biden i april måned. Begge kandidatene samlet inn i overkant av 60 millioner dollar i april, mens Trump-kampanjen med knapp margin samlet inn litt mer enn Biden-kampanjen.

  2. Trump bak Biden blant eldre velgere

  Trump gjør det dårlig blant velgergruppen 65 år og eldre i nye, nasjonale meningsmålinger. Trump vant velgergruppen 55-42 mot Hillary Clinton i 2016. Gjennomsnittet av nasjonale målinger viser nå at Biden leder – riktignok marginalt – i denne aldersgruppen, med 48 % mot Trumps 47 %. Det er ikke bare i aldersgruppen 65+ Trump har hatt nedgang: I aldersgruppen 45-64 vant Trump med en margin på fire prosentpoeng i 2016. I dag leder Biden med omtrent 1,4 prosentpoeng i denne aldersgruppen.

  3. Dybdesak om kongressvalget i Oregon

  AmerikanskPolitikk.no sin egen valganalytiker Jon Henrik Gilhuus har skrevet en dybdesak om kongressvalget i Oregon som avholdes onsdag lokal tid. Trykk her for å lese mer om de ledige setene og de aktuelle kandidatene.

  Oregon: Åpent sete i distrikt 2

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til helgeutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også