Karrikaturtegning av avtroppende kongressmann Greg Walden (R). (Foto: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0))

Kongressmann Greg Walden var republikanernes kampanjeleder under brakvalget i 2014, men han takker nå for seg og etterlater seg et åpent sete. Les om dette og flere andre valg her!

Valglokalene i Oregon stenger kl. 5 natt til onsdag, norsk tid. All stemmegivning skjer via poststemmer, så det kan fort vekk ta noen dager før vi er sikre på utfallet dersom et valg er veldig jevnt. Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 2

Distriktet omfatter omtrent de østlige 2/3 av staten, inkludert byene Ashland, Baker City, Bend og Medford. Forretningsmann og delstatssenator Greg Walden (f.1957) har representert området siden 1999. Han tok 56% i 2018, men stiller ikke på ny.

Knute Buehler (R)

Den klart mest kjente kandidaten er tidligere delstatsrepresentant og partiets guvernørkandidat i 2018, Knute Buehler (f.1964). I det private er han kirurg og opererer (pun intended) et helseforetak i Bend med over 300 ansatte.

Buehler er forholdsvis konservativ i økonomiske spørsmål, men ganske liberal i verdisaker og det ble innvendt mot ham i 2018 at han var for moderat for det republikanske partiet. Dog vant han primærvalget greit, men tapte mot guvernør Brown i november; han tapte for øvrig mot samme Brown i valget til administrasjonsminister i 2012.

Buehler har stemt for demokratiske forslag om strengere våpenlover og han er tilhenger av selvbestemt abort, noe som nok skurrer i ørene på mange primærvelgere her. Delstatens anti-abortbevegelse har brukt store beløp på å angripe ham; det har også de fiskalkonservative i Club for Growth. Buehler har imidlertid omfavnet Trumps politikk det siste året og har vært mot riksrett og for grensemur, så får vi se om det er nok for velgerne.

Buehler trenger bare en pluralitetsseier for å bli nominert, og så lenge han har mange motstandere har han fortsatt brukbare sjanser her. Han har fått sterk støtte fra velfinansierte moderate krefter og samlet inn over 1.3 millioner dollar så langt. Av dette har han alt brukt over en million; det er nesten det dobbelte av nestemann.

Jimmy Crumpacker (R)

Nestemann er en fersking med mye penger, forretningsmann og investor Jimmy Crumpacker. Han flyttet hit fra Portland ganske nylig, noe som naturligvis har avstedkommet kritikk og påstander om at han shopper rundt etter et distrikt å stille i.

Crumpacker viser imidlertid til at familien har eid en gård her i lang tid og at han er 7. generasjon i Oregon. Oldefaren hans var kongressmann fra Portland på 20-tallet og selv har han vært rådgiver for tidligere senator Gordon Smith. I valgreklamer har han gjort et poeng av å endre etternavnet fra «Crumpacker» til «Trumpbacker».

Han har samlet inn nesten 900.000, hvorav 200 er lån fra seg selv. Han har også brukt nestmest, men visstnok nesten ingenting den siste måneden, hvilket kanskje tyder på at han ikke lenger har trua. Han støttes også av delstatens største antiabortgruppe.

Jason Atkinson (R)

Så har vi forretningskonsulent og tidligere delstatssenator og delstatsrepresentant fra Medfordområdet, Jason Atkinson (f.1970). Han steg til nestleder i partigruppen og stilte også til guvernør i 2006, men kom bare på tredjeplass i primærvalget. Han var regnet som noe av en stigende stjerne i delstatspartiet, men svant hen etter at han forlot Senatet.

Atkinson har tidligere produsert en dokumentar om en elv i delstaten og også på andre miljøspørsmål er han klart til venstre for sine republikanske kolleger. Han har også vært fisk- og villmarkskommisjonær for det 2. distriktet og familien har en gård i nærheten av Medford. Dog er han på andre spørsmål ganske så konservativ; han liker Trump, er mot abort og har en A+ rating fra NRA.

Han har samlet inn rundt en kvart million og har brukt nesten alt. Atkinsons kandidatur støttes av lokalavisen The Oregonian.

Cliff Bentz (R)

Dernest kommer sittende delstatssenator Cliff Bentz (f.1952). Han er jurist og eier også en gård. Bentz er fra Oregons nordøstre hjørne; advokatkontoret hans ligger i Ontario, en småby på grensen til Idaho, som i praksis er en forstad til Boise.

Bentz satt tidligere i delstatshuset, men ble utnevnt til Senatet i 2018 for å erstatte en annen republikaner. Politisk er han noe mer tradisjonelt konservativ enn Atkinson og er nok kandidaten med mest støtte fra partiapparatet.

Han har samlet inn over 450.000 dollar, hvorav 100 er lån fra seg selv. Han hadde igjen rundt 100 ved månedsskiftet (som er de siste offentlige tallene). Bentz har i tillegg nydt godt av nesten en kvart million i reklamer fra tradisjonelle, republikanske krefter.

Justin Livingston (R)

Den siste kandidaten verdt å nevne er eiendomsmegler og bystyremedlem i mellomstore Bend, Justin Livingston. Som tenåring var han blant USAs fremste ATV-kjørere, men så flyttet han til Bend og ble eiendomsmegler.

Livingston ble valgt inn i bystyret i 2016 og skryter av at han er ansett som det mest konservative medlemmet der.

Han har imidlertid knapt samlet inn penger og det vil komme som en stor overraskelse om han tar nominasjonen.

i tillegg stiller ytterligere seks republikanere.

Demokratenes nominasjon i distrikt 3

Earl Blumenauer (D)

Distriktet inkluderer mesteparten av Portland med forsteder. Jurist, bystyremedlem og fylkesråd Earl Blumenauer (f.1948) har representert byen siden han vant et suppleringsvalg i 1996. Han tok 73% i 2018.

Blumenauer er blant mest Kongressens progressive på de fleste spørsmål, men har utmerket seg ved å støtte langt flere avtaler om frihandel enn normalt er for slike. Han støtter ellers fri hasj, omlegging til «grønn økonomi», Medicare for alle, osv, osv.

Han har samlet inn godt over en million dollar og støttes av mesteparten av partiapparatet.

Albert Lee (D)

Utfordring kommer, som den gjerne gjør nå for tiden, fra ytre venstre. Advokat og tidligere dekan ved et fakultet av Portlands community college Albert Lee stiller. Han er medlem av Democratic Socialists of America og har Bernie Sanders og AOC som sine forbilder.

Lee er født i Sør-Korea og var et resultat av en amerikansk soldatfar og en sør-koreansk kvinne. Han fulgte i farens fotspor og tjenestegjorde i Hæren før han tok jussen og gikk inn i de akademiske sirkler. Han har også sittet i et føderalt utvalg for borgerrettigheter.

Han har samlet inn rundt hundre tusen og brukt opp nesten alt sammen. Han har støtte fra en av delstatens to lærerorganisasjoner.

I tillegg stiller tre andre demokrater.

Demokratenes nominasjon i distrikt 4

Peter DeFazio (D)

Distriktet omfatter de sørvestlige deler av staten, inkludert den sørlige halvdelen av kysten og byene Corvallis, Eugene og Roseburg. Veteran og fylkesråd i Lane County, Peter DeFazio (f.1947) ble valgt første gang i 1986 og tok 56% i 2018.

DeFazio jobbet som politisk rådgiver for sin forgjenger i distriktet og er blant Kongressens tidligste progressive; han var med å starte denne gruppen i Kongressen i 1992. Han er i dag leder for Husets Transportkomite. Han er godvenner med de fleste fagforeningene og er kjent for god service til velgerne i distriktet.

Han har samlet inn over halvannen million dollar.

Doyle Canning (D)

Selv denne karen er imidlertid ikke langt nok ute for dagens aktivister, som i stedet støtter kommunikasjonskonsulent, jurist og «community organizer» (en slags lokalsamfunnsaktivist) Doyle Canning.

Hun har vært raddis siden barnsben av og driver for tiden konsulentvirksomhet der hun lærer opp andre i hvordan bruke «historier» til å fremme sin sak.

Hun har samlet inn rundt 200.000 dollar og brukt opp nesten alt.

Demokratenes nominasjon i distrikt 5

Kurt Schrader (D)

Distriktet omfatter nordlige og nordvestlige deler av Oregon, inkludert mye av nordkysten, deler av Portlands forsteder og hele delstatshovedstaden Salem. Veterinær og delstatssenator Kurt Schrader (f.1951) ble valgt første gang i 2008 og tok 55% i 2018.

Schrader er relativt moderat; i 2018 var han den femte mest konservative demokrat i Huset og han har kritisert dyre prosjekter som forgrønningen av økonomien og Medicare for alle. I 2018 gikk han inn for å finne en annen Speaker enn Nancy Pelosi.

Han har samlet inn rundt 1,3 millioner, men bare brukt halvparten så langt.

Mark Gamba (D)

Schrader utfordres fra venstre av borgermesteren i småbyen Milwaukie (en forstad til Portland), Mark Gamba (f.1959). Før han ble borgermester for åtte år siden, var han profesjonell fotograf, blant annet for National Geographic.

Gamba er særlig opptatt av miljø og mener Schrader er i lomma på oljeindustrien. Han fremstiller seg selv som en vanlig «mann i gata» i kontrast til alle rikingene i Kongressen.

Han har samlet inn over 225,000 og brukt opp mesteparten, men har fått støtte fra langt flere fagforeninger enn de andre utfordrerne, bla. transportarbeiderne og helsearbeiderne.

I tillegg stiller en demokrat til.

Demokratenes nominasjon til administrasjonsminister

Mark Hass (D)

Tre seriøse demokrater kjemper om sitt partis nominasjon. Førstemann ut er delstatssenator Mark Hass (f.1956). Han har representert vestlige bydeler i Portland i Senatet siden 2007 og er for tiden leder av finanskomiteen. Før dette satt han i delstatshuset.

Hass er godt kjent fra sin tidligere karriere som TV-reporter for KATU, en TV-stasjon i Portland (han driver nå innen reklame). Han har fått støtte fra lokalavisene The Oregonian og Willamette Week. Politisk er Haas forholdsvis moderat og han er hatet av fagforeningene for sin rolle i pensjonskutt som ble foretatt for over 15 år siden; en rolle han gjentok i langt mer moderate reformer ifjor.

Han har samlet inn nesten en halv million – inkludert et personlig lån på 40.000. Han hadde igjen rundt 150.000. Haas er trolig kandidaten med sterkest støtte i partiapparatet.

Shemia Fagan (D)

Han får konkurranse fra en kollega i delstatssenatet, juristen Shemia Fagan (f.1981), som representerer et distrikt i det sørvestlige Portland. Også hun satt tidligere i delstatshuset, men fikk forfremmelse i 2018 etter to perioder. Hun har også sittet i skolestyret.

Både i Huset og i Senatet begynte Fagan sin karriere med å slå ut den sittende folkevalgte fra venstre. Politisk står hun klart til venstre for Haas og har omtrent en samlet arbeiderbevegelse på sin side, noe som kan slå begge veier i moderate Oregon; det er de som anklager henne for å være kjøpt og betalt av fagforeningene.

Hun har samlet inn over en halv million dollar og brukt 4/5. Fagan støttes av mesteparten av venstresiden i partiet.

Jamie McLeod-Skinner (D)

Den siste kandidaten er jurist og ingeniør Jamie McLeod-Skinner. Hun var partiets kandidat i det 2. kongressdistrikt i 2018, men tok bare 39%, til tross for kraftig forhåndshyping. Hun var tidligere skolestyremedlem i Jefferson County.

McLeod-Skinner vokste opp i Tanzania og har mye av livet jobbet med prosjekter knyttet til vann og sanitet. Hun har bak seg en periode som bystyremedlem i Santa Clara, California og sitter i et regionalt vannstyre og var tidligere kommunaldirektør i Phoenix, en liten forstad til Medford.

Hun har samlet inn over 200.000 og brukt opp nesten alt. Politisk har hun holdt seg noenlunde i sentrum i denne valgkampen, men hun støttes også av en håndfull ytre venstre-grupper. I tillegg har MCleod-Skinner støtte fra den forrige demokraten i embetet, guvernøroppnevnte Jeanne Atkins, samt en del politikere utenfor Portlandområdet, som gjerne ser denne byens sterke dominans i delstatspolitikken myket opp en smule.