Mer

  Morgenkaffen fredag 15. mai: Obamagate og Biden

  En ny “gate”, FBI har tatt mobilen til senator Richard Burr, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. “Obamagate” og Biden

  Fest setebeltene. Det ser ut til å være duket for en ny runde etterforskninger av Joe Biden i Senatet. I tillegg til at senator Ron Johnson (R-Wisconsin) har lovet å etterforske Bidens bånd til firmaet Burisma i Ukraina, der Bidens sønn Hunter satt i styret, ønsker flere republikanske folkevalgte nå å etterforske det som nå kalles “Obamagate”, gjerne med en emneknagg foran.

  Kort fortalt dreier det seg om at Biden, i likhet med et trettitalls andre i Barack Obamas administrasjon, ba om å få vite navnet til en uidentifisert amerikaner som var under overvåkning rundt årsskiftet 2016/2017, altså da Trump var på vei inn i Det hvite hus. Amerikansk etterretning skjuler identiteten til amerikanere som blir overvåket, men kan avsløre denne informasjonen for gitte personer på regjeringsnivå. Personen det gjaldt viste seg å være Donald Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn. Listen over hvem som hadde bedt om å få vite navnet ble først offentlig denne uken, og senator Lindsey Graham (R-South Carolina) har sagt at justiskomitéen, som han leder, kan komme til å starte etterforskning. Det samme sier senator Rand Paul (R-Kentucky), som leder underkomiteen for nasjonal sikkerhet.

  Trump har twitret mye om saken de siste dagene, og vært tydelig på at han mener Graham må innkalle tidligere president Obama til å vitne i saken. Det har Graham sagt ettertrykkelig nei til.

  2. Richard Burr trekker seg midlertidig

  FBI etterforsker senator Richard Burr (R-North Carolina) for mulig innsidehandel. I midten av februar, like før aksjemarkedet kollapset, skal han ha gjennomført en rekke aksjesalg etter å ha vært til stede på konfidensielle briefinger om Covid-19. Tirsdag gjorde FBI beslag i senatorens mobiltelefon, etter å ha begjært og fått innsyn i hans iCloud-konto hos Apple. Det ble like etterpå klart at Burr trekker seg fra sitt verv som leder for Senatets etterretningskomité mens etterforskningen pågår.

  Hvem tar så over? Fra AmerikanskPolitikk.nos Jon Henrik Gilhuus: «Burr fratrer midlertidig som leder av etterretningskomiteen. Risch er neste på lista, men han leder alt utenriks og det er usikkert om han får begge. Rubio er neste i ansiennitet og hvis han tar over etterretning er Rand neste til å lede Small Businesses.»

  3. Wisconsin er åpnet

  I Wisconsin har Høyesterett forkastet delstatens såkalte “stay-at-home”-bestemmelse, og dermed begrenset guvernør Tony Evers’ (D) myndighet til å fatte unilaterale beslutninger i folkehelsekriser. Dermed er alle begrensninger på næringsvirksomhet og forsamlinger opphevet med umiddelbar virkning, og guvernøren må jobbe sammen med den republikansk-kontrollerte delstatsforsamlingen for å få på plass nye retningslinjer.

  4. Dystre korona-tall

  Bare 43 % av amerikanere mener at Donald Trump gjør en god jobb i håndteringen av koronaepidemien, ifølge en ny måling fra CBS News. Andelen amerikanere som mener Trump håndterer krisen godt har gått ned fem prosentpoeng siden samme måling i april, og ti siden mars, da 53 % mente at Trump gjorde en god jobb.

  Arbeidsledigheten i USA vil komme opp i 25 % før det verste av koronakrisen er over, mener investeringsbanken Goldman Sachs. I en analyse publisert torsdag advarer banken om at den reelle arbeidsledigheten, der man også teller med de som har gitt opp å søke arbeid og derfor ikke teller med i den offisielle statistikken, vil komme opp i 35 %.

  5. Kutter kontakt med Kina?

  Donald Trump gikk torsdag hardt ut mot Kinas håndtering av Covid-19. Det er ikke første gang, men denne gangen var presidenten krystallklar i sine tilbakemeldinger: “We could cut off the whole relationship”, sa Trump, og ga uttrykk for at han mente det kunne være en god idé.

  Tidligere i uka valgte administrasjonen å kutte alle investeringer i kinesiske aksjeposter fra føderale pensjonsfond og kalte investeringer i Kina “en sikkerhetsrisiko”.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også