Mer

  Morgenkaffen torsdag 14. mai: Bidens forsøk på å forene partiet

  Biden får med Ocasio-Cortez og Kerry på laget, sentralbanksjefen ber Kongressen bevilge mer penger og Morgenkaffen er servert.

  1. Ny episode av «2020»

  Endorsements, eller støtteerklæringer, er en fast ingrediens i amerikansk valgkamp. Men hvor viktige er de egentlig? Vi ser tilbake på 2020-valgkampen og nyere valgkamphistorie… I tredje utgave av spalten «VP-audition» tar vi deretter for oss Massachusetts-senator Elizabeth Warren, en mulig visepresidentkandidat for Joe Biden.

  Denne uken hører du AmerikanskPolitikk.nos Vårin Alme, Henrik Heldahl, Sigrid Rege Gårdsvoll og Are Tågvold Flaten. Du hører episoden i podkastappen din, og her.

  2. Ocasio-Cortez og Kerry med i Bidens klimapanel

  Onsdag ble det klart at kongressmedlem Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) vil lede Joe Bidens klimapanel sammen med John Kerry (D). Kerry var sentral i utarbeidelsen av Parisavtalen da han var Obamas utenriksminister og var selv demokratenes presidentkandidat i 2004.

  Ocasio-Cortez’ deltagelse er enda et skritt på veien for å samle partiet bak sitt kandidatur. Gjennom nominasjonsvalgene har Ocasio-Cortez vært en av Bernie Sanders viktigste støttespillere og har ennå ikke gitt Biden sin offisielle støtteerklæring. Hun har selv uttalt at denne vil komme når han har endret holdning på ulike politikkområder.

  Hun har tidligere frontet klimaplanen “Green New Deal”, som innebærer en raskere overgang til å ta i bruk fornybare energikilder og sterkere statlig regulering. Dette er en tilnærming til klimaspørsmålet som går lenger enn det Biden har argumentert for hittil i valgkampen.

  I tillegg til Ocasio-Cortez og Kerry vil også Varshini Prakash, som har initiert en klimagruppe for ungdom kalt Sunrise Movement, delta i panelet. Gruppen støttet Sanders i nominasjonskampen.

  Selv uttalte Biden følgende i et tv-intervju i Las Vegas på tirsdag, da han fikk spørsmål om hvorfor han allierer seg med Sanders-tilhengere:

  «We’ve made some changes, we’ve listened to the Bernie supporters and, you know, for example, we have congresswoman Ocasio-Cortez, she is on one of the panels as well, and so I think we’re going to have a very united party.»

  3. Dystre spådommer fra sentralbanksjefen

  Onsdag gjestet sentralbanksjef Jerome Powell et digitalt arrangement på Peterson Institute for International Economics. Der ga han en sterk advarsel om at USA går mot en økonomisk katastrofe som savner sidestykke i historien. Det kan føre til permanent skade på økonomien hvis ikke Kongressen gjør mer for å motvirke konkurser og økt arbeidsledighet. Kongressen har allerede vedtatt historisk store krisepakker, men dette vil ifølge Powell ikke være nok til å redde den amerikanske økonomien:

  “Additional fiscal support could be costly, but worth it if it helps avoid long-term economic damage and leaves us with a stronger recovery.”

  Spørsmålet om man skal bevilge mer økonomisk støtte til bedrifter og arbeidstakere splitter politikerne i Kongressen. Demokratene foreslår økte bevilgninger, mens republikanerne uttrykker bekymring over et økende føderalt budsjettunderskudd.

  En lignende dyster fremtidsutsikt vil trolig bli presentert i Kongressen i dag, når Rick Bright skal vitne. Bright ble fjernet fra sin stilling som direktør for biomedisinsk forskning i Helsedepartementet i april. Han hevder dette skjedde fordi han har vært kritisk mot Trump-administrasjonens sterke anbefalinger om bruk av malariamedisinen Plaquenil. Trump har avkreftet dette. Bright har sendt inn en 63-siders klage med sterke beskyldninger mot Det hvite hus, der han anklager dem for å ha vært uforberedt på pandemien og med advarsler om at USA står overfor «unprecedented illness and fatalities».

  I sitt forberedte vitnemål sier Bright blant annet:

  «Our window of opportunity is closing. If we fail to develop a national coordinated response, based in science, I fear the pandemic will get far worse and be prolonged, causing unprecedented illness and fatalities,» (…) Without clear planning and implementation of the steps that I and other experts have outlined, 2020 will be darkest winter in modern history.»

  4. Republikanerne vinner kongressvalg i California og Wisconsin

  Som tippet av Amerikansk politikks valganalytiker Jon Henrik Gilhuus på tirsdag, så vant Mike Garcia (R-California) Californias spesialvalg til delstatens 25. kongressdistrikt. Garcia og hans motkandidat, demokraten Christy Smith, kjempet om å erstatte Katie Hills (D) sete. Hill trakk seg i fjor etter å ha innrømmet å ha et forhold til et medlem av hennes kampanjeteam. Både Garcia og Smith vil stille mot hverandre igjen ved det ordinære valget i november, der begge kandidatene ønsker å vinne setet for en ordinær toårsperiode. Dette er første gang en republikaner har vunnet et demokratisk sete siden 1998 i California.

  I Wisconsin vant Tom Tiffany (R) mot motkandidaten Tricia Zunker med 14 prosentpoeng. Delstatens 7. kongressdistrikt ble vunnet av Trump med hele 20 prosentpoeng i 2016, og viser at rurale velgere i Wisconsin trolig ikke lenger kan regnes som sikre for presidenten.

  Begge kandidatene fikk gratulasjoner fra Donald Trump på Twitter.

  5. Splittelse blant demokrater og republikanere om veien videre

  Det er uenighet langs partilinjene om gjenåpning av landet. Republikanske velgere er i større grad blitt mer bekymret for de økonomiske konsekvensene, selv om et flertall av velgerne føler landet åpner for fort, viser en ny meningsmåling fra POLITICO/Morning Consult. Det har skjedd en stor endring i holdningene til republikanske velgere de siste ukene. For en måned siden uttalte halvparten av de spurte at de var mer bekymret for folkehelsen enn økonomien. Nå sier stadig flere at de frykter de økonomiske konsekvensene mer enn de helsemessige. Andelen republikanere som mener det er viktigere for føderale myndigheter å begrense virusspredningen fremfor å ta hensyn til økonomien faller med 22 prosentpoeng, fra 65 til 43 prosentpoeng.

  Tendensen er at den republikanske velgermassen nå har mer sammenfallende syn med Donald Trump og de republikanske guvernørene, som ønsker å åpne opp samfunnet så snart som mulig, på tross av advarsler fra helseeksperter. Selv om republikanske velgere nå samler seg bak koronaresponsen til Det hvite hus, mener fortsatt et flertall av alle velgere, 56 prosentpoeng, at de er mer bekymret for folkehelsen enn de er for økonomien. 72 prosent av demokrater svarte at de er bekymret for folkehelsen, mens 55 prosent av republikanerne svarte at de var mest bekymret for økonomien.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Vilde Ørnung
  Vilde Ørnung
  Statsviter og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Tidligere studentpraktikant ved Norges ambassade i Washington, D.C.

  Les også