Mer

  Morgenkaffen tirsdag 12. mai: Smitte i Det hvite hus

  Skal maskene være på – eller av?, en tidligere påtaleadvokat tar bladet fra munnen, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Maskebråk og karantenekrøll

  I USA anbefales det nå at man bruker maske når man beveger seg utenfor hjemmet. Ifølge ABC News har Secret Service-agenter som kan komme i kontakt med president Trump fått beskjed om at de skal bruke masker. Det gjelder også Trumps personlige assistenter, etter at en av disse fikk påvist koronasmitte i forrige uke. Trump møtte militærledere i Det hvite hus i helgen – men brukte ikke maske. Han har foreløpig ikke opptrådt offentlig med maske på, og forsvarte praksisen på en pressekonferanse like før helgen.

  Mandag kveld ble det imidlertid klart at alle ansatte i vestfløyen i Det hvite hus nå skal iføre seg masker til enhver tid med mindre de sitter ved sine egne skrivebord.

  En rekke direktører fra matvareindustrien bedt om å fjerne sine masker før et møte med visepresident Mike Pence fredag. Pence har tidligere fått kritikk for å ha unnlatt å bruke maske blant annet da han besøkte Johns Hopkins-sykehuset. Han skal ha isolert seg hjemme i helgen etter at hans pressetalskvinne Katie Miller fikk diagnosen koronavirus i slutten av forrige uke, men var tilbake på jobb i Det hvite hus allerede mandag.

  Joe Biden kritiserte i går Trumps tilnærming til koronatesting i et innlegg i Washington Post. Han påpeker at Trumps stab blir testet relativt ofte mens det er begrenset tilgang til tester for resten av befolkningen.

  USA passerte mandag 81.000 korona-relaterte dødsfall.

  2. Påtaleadvokat snakker ut

  En tidligere påtaleadvokat som sluttet i Justisdepartementet på grunn av det han omtaler som “katastrofale feil” i håndteringen av saken mot Roger Stone, snakker nå ut. Jonathan Kravis frykter at inngrepet fra justisminister Bill Barr i sakene mot Stone og Michael Flynn vil gjøre langvarig skade på Justisdepartementet. Han skriver blant annet: “I begge saker undergraver departementet arbeidet til byråkrater for å beskytte en alliert av presidenten, og har dermed sviktet prinsippet om likhet for loven.”

  3. Nye saker på AMPOL.no fra Nebraska, California og Wisconsin

  På AmerikanskPolitikk.no kan du få med deg tre splitter nye dybdesaker fra vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus. Han skriver blant annet om primærvalget i Nebraska, der den republikanske men til tider svært Trump-kritiske senatoren Ben Sasse utfordres av Trump-lojalisten Matt Innis – selv om Trump allerede har erklært sin støtte til Sasse…

  Nebraska: NeverTrump mot Trumpisme

  Jon Henrik tar også for seg suppleringsvalget i Californias 25. kongressdistrikt: “I utgangspunktet skulle mye tale for at demokratenes oppslutning blir lavere i dette valget, siden de ikke har en spennende presidentnominasjon til å trekke folk til urnene mer og resultatet i mars var svært jevnt. Motsatt av dette begynner folk å bli lei av Trumps babling”.

  California: Hvem erstatter Katie Hill?

  Om suppleringsvalget i Wisconsins 7. kongressdistrikt blir det trolig mindre spennende: “Distriktet er såpass republikansk (R+8) at Tiffany er klar favoritt foran valget”.

  Wisconsin: Tiffany mot Zuncker

  Få også med deg kommentator Vårin Almes anmeldelse av serien “Mrs. America”!

  Anmeldelse av «Mrs. America»: Sånn skal det gjøres

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også