Trumpkritikeren Ben Sasse (R) utfordres av en Trump-tilhenger i den republikanske senatsnominasjonen. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Senator Ben Sasse har vært en av de viktigste motstemmene til Donald Trump og blir utfordret i det republikanske primærvalget av en trumpist. Dette og andre valg kan du lese om her!

Valglokalene i Nebraska stenger kl. 3 natt til onsdag, norsk tid og du kan følge opptellingen her.

Republikanernes senatsnominasjon

Ben Sasse (R)

Senator Ben Sasse (f.1972) var av de sterkeste kritikerne mot Donald Trump under den republikanske presidentnominasjonen i 2016 og har i perioder fortsatt noe av kritikken etter valget, selv om også han er blitt mer avdempet og han stemte for Trumps frifinnelse i riksrettssaken.

Hans kollega fra Nebraska, senator Debbie Fischer virker å ha kjøpt hele pakka og har vel knapt ytret et kritisk ord mot Trump i de over tre årene siden han ble valgt. Nå utfordres Sasse av en helt ukritisk republikaner.

Han har samlet inn over 5 millioner dollar i denne valgkampen.

Matt Innis (R)

Matt Innis (f.1970) er tidligere partiformann i Lancaster County, som er det nest største fylket i delstaten og blant annet inneholder delstatshovedstaden, Lincoln. Han jobbet i byggebransjen i ungdommen, før han gikk inn i marinekorpset, hvor han forble i åtte år. Deretter startet han sitt eget firma som tilbyr oppkabling for byggebransjen.

Innis kritiserer Sasse for å ikke lenger ville sitte i landbrukskomiteen (landbruk er ekstremt viktig i Nebraska) og selvsagt for hans kritiske holdning til presidenten.

Han har samlet inn rundt 70,000 dollar og det er nok minst en null for lite til å henge med her.

Det lille som har vært av målinger tyder på at Sasse vil mose Innis og Trump selv har gitt Sasse sin støtte.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 2

Det er også interessant primærvalg i det 2. distriktet, et vippesete som inkluderer Omaha og de fleste forstedene. Republikaneren Don Bacon holdt det i 2018 med bare 51%, og det ser ut til at det blir en pertinent kamp om den demokratiske nominasjonen.

Ann Ashford (D)

Den demokratiske kongressmannen som Bacon beseiret i 2016, Brad Ashford, forsøkte å ta igjen setet i 2018, men ble noe overraskende beseiret allerede i primærvalget.

Nå forsøker hans kone, advokat Ann Ashford, å vinne setet. Som sin mann er hun forholdsvis moderat, men bataljen for to år siden har ført til at de fleste establishmentgrupper har valgt å ikke engasjere seg i år.

Ashford har samlet inn over 400.000 dollar, hvorav ca. 150 er fra egne lommer.

Kara Eastman (D)

Vinneren av nominasjonen i 2018 var sosialarbeider og nonprofittdirektør Kara Eastman, som utvilsomt tilhører partiets venstrefløy. Hun slo såvidt Ashford med 51.6% i primærvalget, og deretter tapte hun såvidt for Bacon, 51-49.

Eastman fikk den gangen hjelp fra det som kunne krype og gå av organisasjoner på venstresiden, både i primærvalget og i november og det samme har så langt skjedd i 2020. Hennes lille tapsmargin i 2018 har også gjort at hun har fått litt mer velvilje fra lokale partikrefter.

Hun har samlet inn over 800.000 dollar – alt fra donorer.

I tillegg stiller Gladys Harrison, som er daglig leder på en restaurant.