Mer

  Morgenkaffen mandag 11. mai: Obama kritiserer Trump

  Obama kritiserer Trump, Biden har en stabil ledelse, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Et sitat fra Harry Enten, før vi kommer til dagens saker:

  «Biden’s lead is about as steady as it can possibly be. Not only is he up 6 points over the last month or so, but the average of polls since the beginning of the year has him ahead by 6 points. Moreover, all the polls taken since the beginning of 2019 have him up 6 points. … The steadiness in the polls is record breaking. Biden’s advantage is the steadiest in a race with an incumbent running since at least 1944. That could mean it’ll be harder to change the trajectory of the race going forward, though this remains more than close enough that either candidate could easily win.»

  1. Obama med kritikk av Trump

  På fredag kom tidligere president Barack Obama med kraftig kritikk av president Trump i et telefonmøte med 3000 tidligere ansatte i hans administrasjon. Obama omtalte håndteringen av koronakrisen som «an absolute chaotic disaster.» Den tidligere presidenten mener at en egoistisk tankegang fra Trump og hans administrasjon har en del av skylden for situasjonen USA nå befinner seg i: «It would have been bad even with the best of governments. It has been an absolute chaotic disaster when that mindset — of ‘what’s in it for me’ and ‘to heck with everybody else’ — when that mindset is operationalized in our government.»

  I USA er nå over 1,35 millioner mennesker smittet og over 80.000 er døde, som følge av koronaviruset.

  Trumps pressesekretær, Kayleigh McEnany, kommenterer uttalelsene slik: «President Trump’s coronavirus response has been unprecedented and saved American lives, […] While Democrats were pursuing a sham witch hunt against President Trump, President Trump was shutting down travel from China.»

  Obama oppfordret videre sine tidligere ansatte og allierte om å støtte Joe Biden som presidentkandidat. Han uttalte selv at han kommer til å bruke mye tid og ressurser på å drive valgkamp for Biden. Obama uttrykte samtidig uro mot trender som egoisme, polarisering og fiendtliggjøring i amerikanske politikk og samfunn, og uttalte at det er dette demokratene må kjempe mot.

  I forlengelsen av dette publiserte Biden-kampanjen en ny reklamefilm i helgen med budskapet: «Crisis reveals character – and character belongs in The White House».

  2. California vedtar poststemmegivning

  California har vedtatt at det vil være muligheter for poststemmegivning ved presidentvalget til høsten. Per dags dato er det flere delstater som tilbyr post-stemming, på ulike vilkår. Colorado, Hawaii, Oregon, Utah og Washington er de fem statene som fra før av gjennomfører valg nesten utelukkende via post. I California vil velgerne nå automatisk motta en stemmeseddel for poststemmegivning, og det blir et alternativ til ordinær stemmegivning. California-guvernør Gavin Newsom (D) signerte en guvernørordre på fredag hvis formål er en tryggest mulig gjennomføring av høstens valg i USAs mest folkerike delstat.

  President Trump har ved flere anledninger uttrykt sterk kritikk mot poststemmegivning. Reaksjonen lot ikke vente på seg etter Newsoms pressekonferanse:

  Også kommunikasjonsrådgiver for Trump-kampanjen, Tim Murtaugh, kritiserer guvernør Newsom for å «undergrave valgsikkerhet» og at det åpner for «juks»: «Everyone is concerned about the safety of voters, but jeopardizing election security is the wrong way to go about it», sa Murtaugh til CBS News. Det republikanske partiets nasjonale komite sier i sin respons til California-guvernørens vedtak at de utforsker de rettslige mulighetene til å overprøve vedtaket.

  3. Korona-positiv i Trump-administrasjonen

  Visepresident Mike Pence sin presseansvarlig, Katie Miller, testet positivt for koronaviruset før helgen. Miller er nå den andre personen i Trump-administrasjon som tester positivt for Covid-19. Torsdag ble det bekreftet at en av Trumps personlige assistenter, testet positivt for viruset.

  Ifølge Det hvite hus har både president Trump og visepresident Mike Pence testet negativt i etterkant. Det rapporteres at Trump ble «lava level mad» da han fikk høre at hans personlige assistent hadde testet positivt. Han skal ha uttrykt sterk bekymring om at hans ansatte ikke gjør alt det de kan for å beskytte ham.

  Etter at nyheten om Miller ble kjent har Dr. Anthony Fauci, samt direktørene av CDC (Centers for Disease Control and Prevention) og FDA (Food and Drug Administration) uttalt at de starter selvkarantene – da de har vært i relativt nær kontakt med Miller.

  https://twitter.com/atrupar/status/1258853971164368896?s=21

  4. 20,5 millioner tapte arbeidsplasser i april

  Arbeidsdepartementet uttalte fredag at den amerikanske økonomien mistet mer enn 20,5 millioner arbeidsplasser i april. Arbeidsledigheten ligger nå på 14,7% og står i sterk kontrast til den rekordlave satsen på 3,5% i februar. Arbeidsledigheten kan ikke måles med resesjoner i nyere tid – ikke siden Den store depresjonen på 1930-tallet har arbeidsledigheten vært så høy. Arbeidsledighetsstatistikken tar for øvrig ikke høyde for alle de arbeiderne som per definisjon fortsatt er i arbeid, men som har fått kraftig reduksjon i lønnsutbetaling grunnet permitteringer.

  5. Tara Reade aksepterer løgndetektortest

  Tara Reade – kvinnen som anklager Joe Biden for seksuelt overgrep – uttaler at hun er villig til å gi vitneforklaring under ed og ta en løgndetektortest, på det vilkår at Biden gjør det samme. Konteksten for Reades uttalelse er at Christine Blasey Ford, kvinnen som anklaget den da Høyesterettsnominerte dommeren Brett Kavanaugh for seksuelt overgrep, gikk gjennom tilsvarende krysseksaminasjon.

  Til journalist Megyn Kelly uttaler Reade: “I’m not a criminal; Joe Biden should take the polygraph, […] What kind of precedent does that set for survivors of violence? Does that mean we’re presumed guilty and have to take a polygraph test?”

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også