Mer

  California: Hvem erstatter Katie Hill?

  Daværende kongresskvinne Katie Hill (D) taler til demokratenes delstatskonvent i juni 2019. Mindre enn seks måneder senere hadde hun gått av. (Foto: Gage Skidmore)

  Natt til onsdag avholdes et suppleringsvalg i Californias 25. kongressdistrikt, som ble tomt da demokraten Katie Hill gikk av i november.

  Valglokalene i California stenger kl. 5 onsdag morgen, norsk tid. Nesten alle stemmene er poststemmer og forhåndsstemmer og California er notorisk trege til å telle ferdig, så i verste fall kan det ta flere dager før en vinner er utpekt. Du kan følge opptellingen her.

  I valgkampens siste dager har mye oppmerksomhet vært rettet mot åpningen av et valglokale i en demokratisk del av Lancaster, noe som har fått den hysteriske høyresiden opp i fistel.

  Åpningen kom imidlertid etter ønske fra bla. den republikanske borgermesteren i byen og det eneste man kan kritisere valgmyndighetene for er at de har vært noe sendrektige, det foreligger ingen konspirasjon.

  Merk at mye av denne nedenstående artikkelen er resirkulert materiale fra første runde i mars.

  Distrikt 25 ligger i det sørlige California og inneholder områdene nord og øst for Los Angeles. Non-profittdirektør Katie Hill beseiret den sittende republikaneren med 54% i 2018, men gikk av 3. november i fjor etter en usalig smørje av utroskap, skilsmisseforhandlinger og mulige forhold til underordnede i staben i Kongressen (big no-no!). Hillary Clinton vant 50-44 her i 2016, men Romney tok det 50-48 i 2012.

  Christy Smith (D)

  Hill gikk ut med offentlig støtte til delstatsrepresentant Christy Smith (f.1969), som annonserte sitt kandidatur og gikk ut med en agressiv kampanje omtrent så fort Hill hadde trukket seg. Smith hadde støtte fra omtrent alt av størrelser i det demokratiske partiet og tok 36% i første runde.

  I 2018, på andre forsøket, vant Smith et sete i delstatshuset som hadde vært republikansk siden 1978, og hun samlet inn to millioner dollar til det valget, så hun har alt vist en viss appell til sentrumsvelgere. Hun startet sin karriere som analytiker i det føderale utdanningsdepartementet og har bla. sittet i skolestyret lokalt.

  I denne valgkampen har hun samlet inn nesten 2.3 millioner dollar.

  Mike Garcia (R)

  Forsvarskontraktør og veteran Mike Garcia kom på andreplass i mars, med 25%. Han deltok i den 2. gulfkrigen i 2003 som jagerpilot for marinen og hadde over 30 tokt over Irak. Han tilbragte nesten 20 år i jobben, før han ble sivilist i 2009.

  Garcia har siden jobbet for Raytheon, et av de største kontraktørfirmaene som jobber for det amerikanske forsvarsdepartementet. I tillegg driver han oppussing og utleie av eiendom på siden.

  Han har selvfinansiert over hundre tusen, men også samlet inn rundt 50.000 mer enn Smith.

  I disse coronatider er det vanskelig å spå om valgdeltagelse. I utgangspunktet skulle mye tale for at demokratenes blir lavere i dette valget, siden de ikke har en spennende presidentnominasjon til å trekke folk til urnene mer og resultatet i mars var svært jevnt. Motsatt av dette begynner folk å bli lei av Trumps babling.

  Smith kan imidlertid ha slått spikeren i egen kiste i sluttspurten, etter at det ble offentliggjort en video, tatt opp under en online fundraiser, hvor hun gjør narr av Garcias militære karriere. Hun har lagt seg flat i etterkant, men dette er en potensiell nådegave til republikanerne.

  Begge partier og deres valgkamporganisasjoner har sprøytet inn reklame for millionbeløp i denne valgkampen, men de i navnet uavhengige særinteressegruppene har stort sett holdt seg unna. Deler av distriktet er i det svært dyre LA-området og det er mulig at de ikke er villige til å bruke store beløp på å fylle denne plassen, siden det uansett kommer et nytt valg med høyere deltagelse i november.

  Det har ikke blitt offentliggjort noen målinger i valgkampen, men det hviskes om at interne målinger for begge partier har Garcia knapt i tet. Det at alle stemmene kommer via post gjør det imidlertid svært vanskelig å måle utfallet her.

  Jeg drister meg uansett til å tippe at Garcia erobrer distriktet og med det får republikanerne en sårt tiltrengt vitamininnsprøyting foran november. Det kommer imidlertid til å bli veldig jevnt, og ikke bli forbauset om Smith vinner dette på poststemmene flere dager etter valget. Dog: Svakt republikansk.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også