Mer

  Morgenkaffen fredag 8. mai: Tara Reade snakker, arbeidsledigheten øker

  Historisk høye ledighetstall, demokratene varsler ny krisepakke av FDR-proporsjoner og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Tara Reade snakker

  Tara Reade, som anklager Joe Biden for et overgrep i 1993, er ute med sitt første tv-intervju. Reade har snakket med den tidligere Fox News-stjernen Megyn Kelly, og du ser et utdrag her.

  Det sentrale sitatet: «You and I were there, Joe Biden. Please step forward and be held accountable. You should not be running on character for the president of the United States.»

  Biden har benektet anklagene.

  2. 3,2 millioner søkte om arbeidsledighetstrygd forrige uke

  Torsdag offentliggjorde det amerikanske arbeidsdepartementet en oppdatert rapport som viser at hele 3,2 millioner amerikanere registrerte seg som arbeidsledige i forrige uke. Andelen som fortsatt søker om trygd etter to uker som ledige steg til 22,6 millioner.

  Hver uke har det blitt offentliggjort historisk høye ledighetstall. De siste syv ukene har totalt 33,5 millioner blitt arbeidsledige. Rundt 20 prosent av arbeidsstyrken har mistet jobben i løpet av to måneder.

  Det finnes likevel en positiv nyhet i torsdagens tall: Dette er, utrolig nok, det laveste antallet nye ledige siden koronakrisen rammet USA.

  California hadde det største antallet nye ledige forrige uke, og mottok i overkant 318 000 nye søknader om arbeidsledighetstrygd. Neste på listen var Texas med over 247 000 nye arbeidsledige.

  3. Justisdepartementet henlegger straffesaken mot Flynn

  Det amerikanske justisdepartementet har henlagt straffesaken mot Donald Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn. Beslutningen kommer etter at presidenten og hans støttespillere har kritisert straffesaken i harde ordelag.

  Etterforskningen og straffesaken mot Flynn har vært en av de mest prestisjefylte som ble ledet av Robert Mueller i forbindelse med etterforskningen av russisk innblanding i det amerikanske valget i 2016.

  Flynn erklærte seg skyldig i 2017 for å ha løyet til FBI om sin kontakt med den daværende russiske ambassadøren til USA, Sergei Kislyak. Tilståelsen ble trukket i januar i år. Nye dokumenter i saken har ført til at Justisdepartementet ved William Barr har konkludert med at FBIs avhør av Flynn, gjennomført kun fire dager etter innsettelsen av Trump i januar 2017, ikke ble gjort på riktig grunnlag.

  4. Trump fastholder at administrasjonen fortsatt vil oppheve Obamacare

  Donald Trump uttalte denne uken at hans administrasjon vil fortsette å kjempe for at Høyesterett skal stemme for å ugyldiggjøre The Affordable Care Act, populært kalt Obamacare. Uttalelsen kommer etter rapporter om at justisminister William Barr har forsøkt å få Det hvite hus til å endre standpunkt i saken. Høyesterett skal i høst behandle en sak som gjør at de må ta stilling til gyldigheten av loven. Søksmålet står mellom demokratisk-styrte delstater, med California i spissen, mot Trump-administrasjonen og republikansk-ledede delstater med Texas i front. Dette vil bli den tredje gangen Høyesterett vil vurdere et søksmål som utfordrer loven.

  Donald Trump uttalte følgende denne uken: «Obamacare is a disaster, but we’ve run it very well, and we’ve made it barely acceptable,» Trump said. «It was a disaster under President Obama, and it’s very bad health care. What we want to do is terminate it and give health care. We’ll have great health care, including preexisting conditions.»

  CNN rapporterte denne uken at USAs justisminister har forsøkt å overbevise Trump-administrasjonen om å moderere sin holdning i forbindelse med Høyesteretts behandling. Denne uken skal Barr ha hatt hemmelige møter med blant annet visepresident Mike Pence og pressesekretær Kayleigh McEnany. Barrs hovedargument skal ha vært at det kan få store politiske konsekvenser hvis det er usikkerhet knyttet til helselovgivningen ved valgdagen i november.

  5. Demokratene varsler ny krisepakke

  Minoritetsleder i Senatet Chuck Schumer (D-NY) uttalte tirsdag at han og speakeren i Representantenes hus, Nancy Pelosi (D-California), snart vil offentliggjøre en ny redningspakke. Ifølge Schumer vil denne minne om redningspakkene fra Franklin D. Roosevelts tid, både i omfang og størrelse.

  We need big, bold action (…) “We need Franklin Rooseveltian-type action and we hope to take that in the House and Senate in a very big and bold way,”, uttalte Schumer i et intervju med MSNBC.

  Schumers uttalelse er trolig en respons på majoritetsleder i Senatet Mitch McConnells (R-Kentucky) uttalelse om at Kongressen nå bør ta en pause før de vedtar flere krisepakker.

  Republikanernes avventende holdning til krisen minner ifølge Schumer om Herbert Hoovers politiske reaksjon på børskrakket i 1929 og den påfølgende depresjonen:

  «“The people like McConnell and McCarthy and even [President] Trump who say, ‘Let’s wait and do nothing,’ well, they remind me of the old Herbert Hoovers. We had the Great Depression — Hoover said let’s just wait it out. It got worse and worse.”

  6. Take me down to the Paradise Twitter

  Finansminister Steve Mnuchin havnet onsdag i en noe uventet Twitter-krangel med Guns N´Roses-frontmann Axl Rose.

  Mnuchin svarte ikke lenge etter:

  … Men bommet nok litt på emoji-tastaturet og la ut et liberisk, og ikke amerikansk flagg (han slettet først den opprinnelige tweeten og la ut en ny med det riktige flagget). Dette gikk ikke ubemerket hen hos Rose:

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Vilde Ørnung
  Vilde Ørnung
  Statsviter og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Tidligere studentpraktikant ved Norges ambassade i Washington, D.C.

  Les også