Mer

  Morgenkaffen torsdag 7. mai: «Will some people be affected badly? Yes.»

  Trump besøkte Arizona i går, Biden leder på nasjonale målinger, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Få også med deg en rykende fersk utgave av 2020.

  1. Trumps Arizona-besøk

  President Trump besøkte en Honeywell-fabrikk i Phoenix, Arizona i går. Grunnet koronapandemien har de nedlagt sin ordinære produksjon av flymotorer for å produsere masker/munnbind. Arizona-besøket er president Trumps første reise etter koronakarantenen i Det hvite hus, foruten en liten tur til Camp David i helgen. Trump og hans administrasjon har fått sterk kritikk for å ha vært ineffektive med å skaffe nødvendig smittevernutstyr og annet medisinsk utstyr. Fabrikkbesøket var således en god mulighet til å vise frem noe av arbeidet. Det er heller ike rent tilfeldig at turen gikk til Arizona, en viktig stat for republikanerne å vinne i november.

  Trump brukte også besøket på å si at USA er klar for en gjenåpning av økonomien. Vel vitende om skadene en gjenåpning kan medføre mener presidenten at dette er en sjanse han er villig til å ta for å få økonomien tilbake på føttene: «I’m not saying anything is perfect. Will some people be affected? Yes. Will some people be affected badly? Yes. But we have to get our country open and we have to get it open soon.» Trump har også meddelt at Det hvite hus sin koronagruppe skal nedskaleres.

  Trumps ønske om å returnere til en mer normal hverdag går imot anbefalinger fra flere offentlige helseeksperter. Også amerikanske borgere utviser skepsis til en åpne opp samfunnet igjen.

  2. Målinger av Trump vs. Biden

  En nasjonal måling fra Monmouth University viser at dersom presidentvalget hadde skjedd i dag (…), ville 50% stemt på Biden, mens 41% ville stemt på Trump. Dette utgjør en ledelse på ni prosentpoeng til Biden nasjonalt. S

  amme måling viser oppslutningen i et hypotetisk tre-delt kappløp, der forutsetningen er at kongressmannen Justin Amash (I-Michigan, 3. distrikt) gjør alvor av planene om å stille som liberteriansk presidentkandidat: Biden på 47%, Trump 40% og Amash med 5%. Målingen viser følgelig at stemmer til Amash går på bekostning av Biden.

  En nasjonal måling fra Civiqs viser samtidig en oppslutning på 47% til Biden og 44% til Trump. I samme måling rangeres presidentkandidatenes i såkalt favorability, et mål for hvor populær kandidaten er. Biden er 34% favorable og 56% unfavorable – dette utgjør en netto på -22 prosentpoeng (!). Trump får 43% på favorable og 54% på unfavorable – hvilket utgjør en netto på -12 prosentpoeng.

  Biden gjør det likevel godt på emnespesifikke målinger:

  I Civiqs-målingen ble velgerne også spurt om hvordan de mener president Trump har taklet koronakrisen. 40% av velgerne mener Trump har gjort en god jobb, mens 54% er lunkne. Monmouth University spurte velgerne hva de synes om rådene presidenten har gitt i forbindelse med koronapandemien. 33% svarer at rådene har vært hjelpsomme («helpful»), 23% mener rådene hverken har vært hjelpsomme eller skadelige, mens 42% mener rådene har være skadelige («harmful»).

  3. Trump-kampanjen får kritikk for villedende redigering

  Trump-kampanjen får kritikk for en ny reklamevideo der et nyhetsklipp fra CNN er redigert på en villedende måte. Videoen er klippet på en slik måte at CNN tilsynelatende bekrefter at Trumps reiserestriksjoner mot Kina skal ha reddet to millioner amerikanske liv. CNN-klippet omhandler imidlertid sosial distansering som en livredder.

  Spørsmål: «Is it accurate that if these steps had not been put in place, the stay-at-home orders, the social distancing orders — as the president said yesterday — it could have been 2 million people down here in the United States?»

  Svar: «I mean, you know, these are all models, Wolf. It’s a little tough to say, but, you know, if you talk about something that is spreading, you know, very robustly throughout a community. You know, two to three times more contagious than flu, and up to 10 times, perhaps even more than that, more deadly than flu, then yes.»

  Reklamevideoen er forventet å sendes nasjonalt over hele USA i syv dager. I respons til dette har CNNs advokater utsendt brev til Trump-kampanjen om å stanse reklamen og avstå fra å bruke mediekanalens opptak på en «false, misleading and deceptive» måte.

  Rick McMurty, kommunikasjonsansvarlig for Trump-kampanjen, svarer at CNN nok en gang har avvist å sende Trump-reklamer som er «demonstrably accurate». Han mener CNN bruker avvisningen av reklamen for å lage en usann tulle-historie i et forsøk på å sverte Trump.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også