Mer

  Morgenkaffen tirsdag 5. mai: Trump mener Biden skylder Warren VP-jobben

  Warren skiller seg ut i VP-kvartett, Reade-saken trekker ut, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Warren er velgernes foretrukne VP, og Trump mener Biden skylder henne jobben

  I følge en måling utført av CBS News er det Massachusetts-senator Elizabeth Warren demokratiske velgere helst vil se som Joe Bidens “running mate” til valget i november. Warren har fylt 71 innen innsettelsesdagen i 2021. Biden 78.

  1. Elizabeth Warren: 36%
  2. Kamala Harris: 19%
  3. Stacey Abrams: 14%
  4. Amy Klobuchar: 13%

  Erfaring med krisehåndtering (57%) og økonomisk ekspertise (49%) nevnes av respondentene som de viktigste egenskapene hos den kvinnen Biden ender opp med å velge. Klobuchar, Harris og Warren, som alle hevet sin nasjonale profil og navnegjenkjennelse som presidentkandidater i den demokratiske nominasjonskampen Biden gikk seirende ut av, scorer høyt nettopp av den grunnen: De er bedre kjent enn mange andre navn på listen. Dette gjelder ikke Stacey Abrams, men hun ble til gjengjeld et kjent og mye omtalt navn da hun var nær ved å vinne guvernørvalget i Georgia i 2018.

  President Donald Trump uttalte i går følgende:

  «I think Elizabeth Warren is responsible for Joe Biden’s win because she didn’t drop out and [Vermont Sen.] Bernie [Sanders] would have won every single state on Super Tuesday. I think he should pick Elizabeth Warren because Elizabeth Warren, more than any other person, including [South Carolina Rep.] Jim Clyburn and including anybody you can name, is responsible for the win of Joe Biden.»

  2. Senatet vil ikke frigi Tara Reade-dokumenter

  Fredag sendte Joe Biden et brev til Senatet der han ytret et ønske om å frigi relevante dokumenter vedrørende klagen Tara Reade skal ha fremmet mot den daværende Delaware-senatoren i 1993.

  Mandag kom svaret fra Capitol Hill. Basert på juridiske råd og krav om konfidensialitet ønsket ikke Senatet å frigi disse dokumentene. «The secretary has no discretion to disclose any such information as requested.» Det ble hverken bekreftet eller avkreftet at Reade-klagen faktisk eksisterer.

  I 1980 vedtok Senatet at dokumenter som undersøker og behandler personlige data ved Senatets kontor for «Fair Employment Practices» først kan offentliggjøres etter 50 år. Dersom Reade kom med en formell klage på Biden i 1993 kan det bety at dokumentene ikke vil være tilgjengelige før i 2043.

  Biden-kampanjens advokat, Bob Bauer, har imidlertid kommet med noen oppfølgingsspørsmål til avgjørelsen. Blant annet ønsker ønsker Biden-kampanjen klarhet i om det er mulig å frigi dokumentene i en begrenset form, eller om Reade selv har mulighet til å kreve dokumentene utlevert.

  3. Jevnt i Iowa

  Ifølge en fersk måling fra Public Policy Polling er det ikke mer enn to prosentpoeng som skiller president Trump og Joe Biden i Iowa for øyeblikket. 48% gir sin støtte til den sittende presidenten, mens tidligere visepresident Biden får 46%. Målingens feilmargin på 2,8 prosentpoeng gjør det dermed vanskelig å skille de to i “the Hawkeye State”.

  Jevnt er det også i kampen om Senatet. Republikanerne har begge senatorene i Iowa, men Joni Ernst sine sjanser til gjenvalg i 2020 er langt ifra sikre. Theresa Greenfield er den demokratiske kandidaten som ligger an til å vinne partiets nominasjon. Hun havnet kun ett prosentpoeng bak Ernst i samme måling fra Public Policy Polling. Greenfield har også blitt satset på av en demokratisk Super PAC, noe som viser at partiet er villige til å bruke penger i Iowa i håp om å snu Senatet i november.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også