Mer

  Morgenkaffen fredag 1. mai: Bidens VP-komité og ledelse vs. Trump

  Biden har kunngjort komiteen som skal hjelpe ham med valget av visepresidentkandidat, Trump tror ikke på at Biden leder på målinger, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Biden kunngjør komité for VP-valg

  Biden-kampanjen kunngjorde torsdag medlemmene i komiteen som skal bistå i Bidens første virkelig store avgjørelse i 2020-sirkuset: Valget av visepresidentkandidat. Komiteen består av:

  • Christopher Dodd, tidligere senator for Connecticut (1981-2011)
  • Lisa Blunt Rochester, medlem av Representantenes hus for Delaware
  • Eric Garcetti, borgermester for Los Angeles (California)
  • Cynthia C. Hogan, tidligere rådgiver for Biden i Det hvite hus og Senatet

  Medlemmene blir beskrevet som et utvalg som viser styrken og mangfoldet innad i Det demokratiske partiet. Biden uttalte på et pengeinnsamlingsarrangement tidligere i uken at han håper prosessen er ferdigstilt innen juli. For mer om aktuelle kandidater sjekk ut AmerikanskPolitikk.no sin podkast «2020» som i går kom ut med en Visepresident-spesial!

  2. Biden vs. Trump

  Flere nye målinger viser at Biden leder over Trump nasjonalt. En meningsmåling fra Emerson viser Biden på 48% mot Trump på 42%, mens en måling fra YouGov viser Biden på 47% og Trump på 41%.

  Biden leder samtidig på målinger i flere stater:

  Trump sier at han ikke tror på meningsmålingene som viser en ledelse til Biden.

  Til Reuters sier han at «I don’t believe the polls. I believe the people of this country are smart. And I don’t think that they will put a man in who’s incompetent. […] I mean he’s incompetent for 30 years. Everything he ever did was bad.»

  Videre uttaler president Trump at han ikke tror hans respons under koronapandemien blir avgjørende for valget i november. Målinger kan tyde på noe annet: En fersk måling fra GlobalStrategyGroup viser at 44% synes presidenten gjør en god jobb, mot 55% som synes presidenten ikke gjør en god jobb. En annen måling utført av Marist Poll, NPR og News Hour viser at 55% ønsker at Biden skal håndtere koronapandemien, mot 40% som foretrekker Trump.

  3. Økende arbeidsledighet

  Nye tall fra Arbeidsdepartementet viser at ytterligere 3,8 millioner amerikanere søkte om arbeidsledighetstrygd forrige uke. Totalt er det nå over 30,3 millioner som har søkt om arbeidsledighetspenger de siste seks ukene.

  En studie fra Economic Policy Institute gir indikasjoner på at virkeligheten er enda verre enn tallene fra Arbeidsdepartementet tilsier. Ifølge rapporten er det flere mennesker som kvalifiserer for arbeidsledighetspenger som ikke søker om det. Det estimeres at ytterligere 8,9-13,9 millioner amerikanere kunne ha søkt dersom prosessen hadde vært enklere. Flere mennesker oppgir også at de ikke søkte da de var forhindret fra å søke eller ikke gjennomførte søknaden fordi de fant søknadsprosessen for utfordrende.

  Økningen i antall arbeidsledige viser sin innvirkning på økonomien. Tall fra Handelsdepartementet viser at privatkonsumet hadde en nedgang på 7,5 prosent i mars sammenlignet med februar. Privatkonsum utgjør til vanlig to-tredjedeler av USAs BNP.

  4. Utsetter publikasjon av Boltons bok

  Utgivelse av boken til John Bolton, president Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgvier, er blitt utsatt. Avgjørelsen kommer fra den nasjonale sikkerhetskomiteen etter en gjennomgang av boken. Dette er for øvrig den andre utsettelsen av bokutgivelsen, som opprinnelig skulle skje 17. mars. Boltons bok omhandler hans tid i Det hvite hus, fra hans perspektiv. Tittelen: The Room Where It Happened: A White House Memoir.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også