Mer

  Morgenkaffen torsdag 30. april: Krisetall for økonomien, økt kritikk mot Biden

  Den amerikanske økonomien er i en dyp krise, vi har spilt inn en visepresident-spesial av 2020 som ligger og venter på deg, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Krisetall for amerikansk økonomi

  Det amerikanske handelsdepartementet publiserte i går tall som viser at den amerikanske økonomien krympet med hele 4,8 prosent i årets første kvartal. Fallet er det sterkeste siden økonomien tok et lignende fall i begynnelsen av finanskrisen i 2008. Det forventes at krisen fortsetter på tross av de historisk store økonomiske krisepakkene som er vedtatt av Kongressen de siste månedene.

  Analytikere spår at nedgangen i første kvartal bare er et forvarsel om en enda sterkere nedgang i andre kvartal (fra april til juni).

  Donald Trump er langt mer optimistisk. Denne uken uttalte Trump at han forventer en stor økning i bruttonasjonalproduktet i tredje kvartal, og et fantastisk fjerde kvartal – som vil være starten på et utrolig 2021. Presidentvalget er 3. november.

  De amerikanske smittetallene fortsetter å stige og det har nå dødd 61.200 mennesker.

  Det er dermed flere amerikanere som har dødd av COVID-19, enn under Vietnamkrigen. En rekke helseeksperter har advart mot å åpne opp for tidlig og leve som normalt før en vaksine er på plass.

  2. Gillibrand forsvarer Biden mens flere krever svar

  Senator Kirsten Gillibrand (D-New York) uttalte denne uken at hun fremdeles støtter demokratenes sannsynlige presidentkandidat, Joe Biden, etter anklager om seksuell trakassering. Tara Reade, en tidligere rådgiver på daværende senator Bidens kontor, har anklaget ham for en alvorlig hendelse i 1993.

  Gillibrand trekker frem at Biden har benektet anklagene og at hun støtter hans kandidatur. Washington Posts editorial board ba imidlertid i går om at Biden selv adresserer anklagene, og at han frigir relevant materiell fra 90-tallet.

  Det må her nevnes at Gillibrand var en av de sterkeste kritikerne under nominasjonshøringene til høyesterettsdommer Brett Kavanaugh, etter at han måtte svare på anklager om seksuell trakassering av Christine Blasey Ford. På oppfølgingsspørsmål fra en journalist om det er en slags motsigelse at Gillibrand ikke støtter Reade, når hun tidligere sto opp for Blasey Ford, var svaret hennes følgende: “No, and I stand by Vice President Biden (…) He has devoted his life to supporting women, and he has vehemently denied this allegation.”

  3. Republikanerne presser på for å få godkjent ny dommer

  Republikanerne i Senatet jobber for å kunne starte prosessen med å få valgt ny dommer til landets nest høyeste domstol, D.C. Court of Appeals.

  Donald Trumps nominerte er 37-åringen Justin Walker. Walker har blitt beskrevet som en nær alliert av majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky). Walker arbeidet tidligere for daværende høyesterettsdommer Anthony Kennedy og for nåværende høyesterettsdommer Brett Kavanaugh, da han var dommer i D.C. Court of Appeals. I 2018 gjorde Walker hele 162 intervjuer, der 35 av dem var på Fox News, da Kavanaugh ble beskyldt for seksuell trakassering i forbindelse med sin nominasjonsprosess til høyesterett.

  Republikanerne ønsker å gjennomføre høringen 6. mai. Minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer (D-New York) har motsatt seg presset om å få Walker godkjent raskt, og anmodet om at man skulle fokusere det politiske arbeidet på de helsemessige og økonomiske konsekvensene av pandemien. Det er med andre ord ingen hast med å få godkjent Walker. På MSNBCs Morning Joe uttalte Schumer:

  “The rumor is he wants to put a judge on the calendar whose claim to fame seems to be that he worked for McConnell as a staff for a nominee for a circuit court judge. The [American Bar Association] rated him unqualified.”

  Da Walker ble utnevnt til dommer i Kentucky i oktober uttalte den amerikanske advokatforeningen at han ikke var kvalifisert fordi han ikke hadde nok erfaring i retten.

  Den fremskyndede prosessen møter også motstand fra senator Sheldon Whitehouse (D- Rhode Island):

  McConnell har hatt godkjenning av dommere som en av sine hovedprioriteter siden 2017, hvilket vil kunne gi mulighet for republikansk politisk påvirkning i mange år fremover.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også