Mer

  Morgenkaffen onsdag 29. april: Justin Amash vil bli president

  Hillary støtter Biden, kongressmannen Justin Amash vil spille en rolle i årets presidentvalg, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Justin Amash utforsker presidentkandidatur

  Justin Amash, den uavhengige kongressmannen fra Michigans 3. distrikt, kunngjorde i går en exploratory committee for et presidentkandidatur for Det liberterianske partiet.

  Amash ble i fjor den eneste republikaneren i Representantenes hus som stemte for riksrett i saken mot president Donald Trump. Han forlot senere Det republikanske partiet.

  Amash vil få oppmerksomhet (dersom han sikrer seg nominasjonen), men det vil først og fremst bli i forbindelse med diskusjoner som går på om han vil trekke flest stemmer fra Trump eller Biden.

  I 2016 håpet den liberterianske presidentkandidaten Gary Johnson å utnytte at han stilte mot tidenes to mest upopulære presidentkandiater. Han vant til slutt 3,3 prosent av stemmene nasjonalt.

  2. Hillary støtter Joe

  Tirsdag deltok demokratenes 2016-kandidat, Hillary Clinton, på en livesending med Joe Biden der temaet var kvinners utfordringer under koronakrisen. Seansen åpnet med en personlig støtteerklæring til den tidligere visepresidenten før samtalen beveget seg over til utfordringene knyttet til koronapandemien.

  Biden vurderte lenge et 2016-kandidatur, men det ble med drømmen den gangen. Du leser historien om da Biden ble sittende på gjerdet i Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp.

  3. Biden sjonglerer VP-kandidater

  Det rapporteres at Joe Biden innen 1. mai vil annonsere komiteen som skal se på mulige visepresidentkandidater. Selve offentliggjøringen av Bidens “running mate” kan dog drøye til juli, ifølge POLITICO. Drakampen om hvilken kvinne som skal stå på valgseddelen er imidlertid i gang for fullt.

  En politisk strateg som skal kjenne til diskusjonene innad i Biden-leiren hevder at kampanjen veier ideologi opp mot etnisitet, selv om det ene ikke nødvendigvis utelukker det andre. Et spørsmål skal være i hvor stor grad Biden kan sikre seg stemmene til svarte kvinnelige velgere.

  Det er også et spørsmål hvorvidt Bidens kandidat bør ha erfaring som kandidat fra nominasjonsvalget. California-senator Kamala Harris har deltatt på flere virtuelle eventer med kandidater til senatsvalget og samarbeidet med DNC om pengeinnsamling. Minnesota-senator Amy Klobuchar har holdt en virtuell town hall for Biden, i tillegg til å ha deltatt på Bidens podcast “Here’s the deal”. Massachusetts-senator Elizabeth Warren oppfordrer stadig folk til å donere til Biden og namedropper ofte JoeBiden.com, et initiativ som Warren skal ha tatt på egenhånd. Før Biden bestemte seg for ikke å stille i 2016-valget skal Warren ha vært hans foretrukne VP-kandidat.

  To mulige navn som også har figurert i media i det siste er Stacey Abrams og Michigan-guvernør Gretchen Whitmer.

  4. Koronatiltakene har støtte blant folket

  I en måling fra Washington Post og Univserity of Maryland kommer det fram at et klart flertall av amerikanere støtter de statlige restriksjonene som har ført til stengte dører hos mange bedrifter og reguleringer av folkemengder. I tillegg får president Trump støtte for å stoppe innvandringen til landet under koronakrisen.

  66% mener restriksjonene for butikker, restauranter og bedrifter er passende, mens 17% mener de er for strenge, og 16% mener de ikke er strenge nok. 64% mener også at reglene for folkemengder på offentlige tilstelninger ligger på et riktig nivå. 14% mener dette er for strengt, og 22% mener det må strammes inn ytterligere.

  62% av republikanerne synes tiltakene som rammer bedriftene er passende, sammenlignet med 72% hos demokratene. Det er 27% hos republikanerne som mener det er for strengt, noe som er vesentlig høyere enn 8% hos demokratene.

  Også innvandringsspørsmålet har blitt en sak for Trump i hans håndtering av viruset. Forrige uke kom nyheten om at Trump vil stanse innvandringen for å beskytte arbeidsmarkedet mens den økonomiske gjenoppbyggingen pågår. Dette tiltaket støtter 65% av befolkningen, mens 34% er imot. 83% av republikanerne støtter presidenten, mens demokratene er delt på midten.

  5. Millionen er nådd…

  Tirsdag nådde USA den triste milepælen med én million bekreftede smittetilfeller av koronavirus, ifølge de siste tallene fra Johns Hopkins University. Drøyt 5,6 millioner amerikanere har blitt testet for viruset, og over 57 000 er nå døde.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også