Kongresskvinne Joyce Beattys distrikt er ett av de fattigste i USA og hun utfordres internt av en som mener hun ikke gjør nok for innbyggerne der.

Selv om Ohio er en av de største delstatene, er det sjelden stor spenning rundt kongressnominasjonene. I år får imidlertid veteranen Joyce Beatty en tøff utfordring i hjembyen Columbus. Dette og flere valg kan du lese om her:

Valglokalene i Ohio stenger klokken halv to natt til onsdag, norsk tid. Mesteparten av stemmene vil komme pr post, så resultatet er trolig ikke klart før onsdag. Dette valget skulle egentlig vært gjennomført 17. mars, men ble utsatt pga. helsefaren ved coronaviruset.

Det er ingen senats- eller guvernørvalg i 2020 og bare et par distrikter der det er noen reell konkurranse om interessante nominasjoner; delvis fordi så få distrikter er usikre og delvis fordi alle de sittende representantene tar gjenvalg.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 1

Det første distriktet, som ligger i det sørvestlige hjørnet av staten og inkluderer deler av Cincinnati, representeres av republikaneren Steve Chabot. Han har sittet her siden 1994, bortsett fra et lite opphold fra 2009-11. Han tok bare 51% i 2018, så her er det kamp om den demokratiske nominasjonen.

Nikki Foster (D)

Nikki Foster er pilot i United Airlines og veteran fra luftforsvaret, hvor hun var med både i Irak og Afghanistan. Kamp for Obamas helsereform står sentralt i hennes valgkamp, en sak hun ble opptatt av pga. komplikasjoner da hun selv skulle føde.

Foster har litt politisk erfaring fra forrige valg, da hun tapte kampen om en plass i delstatshuset og har støtte fra VoteVets. Hun er ganske midt i partiet rent politisk.

Hun har samlet inn over 500,000 dollar.

Kate Schroder (D)

Den andre kandidaten har sin yrkesbakgrunn nettopp fra helseindustrien. Kate Schroder har jobbet som politisk rådgiver for både bystyret i Cincinnati og for tidligere senator Evan Bayh. Videre har hun jobbet to år i Zambia for Clintonstiftelsen og hun er fortsatt aktiv lokalt i Cincinnati.

Schroder fikk selv kreft for ni år siden og episoden har forsterket engasjementet for reformer i det amerikanske helsevesenet. Hun har støtte fra en rekke borgermestre og medlemmer av delstatsforsamlingen og også hun er ganske i midten av partiet.

Hun har samlet inn over 800,000 dollar og må vel finne seg i favorittstemplet i natt.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 3

Det tredje distriktet omfatter mesteparten av Columbus.

Joyce Beatty (D)

Det representeres av tidligere delstatsrepresentant og fylkeshelsesjef Joyce Beatty (f.1950), som vant et suppleringsvalg i 1999 etter sin avdøde ektemann og har sittet her siden.

Distriktet er solid demokratisk og Beatty er en like solid stemme for partiets prioriteringer i Kongressen, men er ganske så establishment, ja noen vil si moderat i tonen.

Beatty har samlet inn godt med penger fra sitt brede kontaktnett etter over tyve år i Kongressen – over 600,000 – og har også gamle konti å trekke på; over 1,2 million dollar derfra. Hun har også det meste som er av lokale organisasjoner i ryggen.

Morgan Harper (D)

Hun får en intern utfordring fra venstresiden, i form av Morgan Harper som har jobbet for det føderale forbrukerbyrået og deretter for en stiftelse som investerer i fattige områder. Hennes kampsaker er bla. mer støtte og flere muligheter for barn i vanskeligstilte områder.

Harper påpeker at dette distriktet er det økonomisk nest mest segregerte urbane området i hele USA, og anklager Beatty for å gjøre for lite, mens kongresskvinnen anklager henne for å gi folk falskt håp. Hun jobber nå for en stor, nasjonal non-profitt på venstresiden og har en god del støtte fra den siden av partiet, men mangler helt de lokale institusjonene.

Harper har samlet inn rundt 800,000 i denne valgkampen – det er mer enn Beatty, som allikevel har mye mer penger på bok.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 13

Distriktet ligger i det nordøstlige Ohio og omfatter deler av Akron og hele Youngstown. Jurist og delstatsrepresentant Timothy Ryan (f.1973) ble første gang valgt i 2002 og tok 61% i 2018. Dette setet skal være ganske trygt demokratisk, men republikanerne håper at Trumps seier i delstaten sammen med misnøye med at Ryan stilte til den demokratiske presidentnominasjonen i år, vil gjøre setet mer mottagelig for dem.

Christina Hagan (R)

Den mest kjente kandidaten er utvilsom tidligere delstatsrepresentant Christina Hagan (f.1988). Hun er utdannet innen business og statsvitenskap.

Hagan forsøkte å etterfølge sin far i delstatshuset, men tapte på første forsøk i 2008. Hun vant imidlertid i 2010 og satt frem til hun forsøkte å ta det åpne 16. distriktet i 2018. Der tapte hun nominasjonsvalget 53-40. Politisk har hun alltid vært en populist, en slags proto-Trump.

Hun har samlet inn over 120,000.

Lou Lyras (R)

Den eneste andre som har samlet inn nok til å konkurrere er forretningsmannen Lou Lyras. Han eier et selskap som maler broer og dessuten fjerner bly fra dem.

Det er tynt med politisk erfaring, men han hevder å kjenne distriktet like godt som sin egen familie og har dertil godord om f.eks. fagforeningene.

Han har hanket inn omtrent like mye som Hagan, men mesteparten kommer i form av lån til seg selv.