Avdøde Elijah Cummings (D) skal erstattes… av sin forgjenger! (Foto: DonkeyHotey)

Tidligere kongressmann Kweisi Mfume (D) kommer til å vinne suppleringsvalget natt til onsdag og dermed ta tilbake det setet han forlot i 1997.

Kongressmann Elijah Cummings (D) døde i oktober i fjor og et nyvalg ble utlyst til 28. april; egentlig samme dato som det ordinære primærvalget. Pga korona-viruset ble primærvalget flyttet til juni, mens suppleringsvalget foregår som en ren postavstemning med avleveringsfrist natt til onsdag, norsk tid. Sjekk de offisielle resultatene her.

(Advarsel: Resten av artikkelen er i stor grad resirkulering og lett omskriving fra februar).

Det syvende kongressdistriktet omfatter de vestlige bydelene i Baltimore, samt strøkene nord og vest for byen. Såvidt over halvparten av de registrerte velgerne er svarte, men distriktet har historisk vært opptil 80% svart. Jurist og delstatsrepresentant Elijah Cummings (f.1951) representerte området siden han vant et suppleringsvalg i 1996 og han tok 76% i 2018.

Kweisi Mfume (D)

Det demokratiske primærvalget til suppleringsvalget ble vunnet av tidligere kongressmann Kweisi Mfume (f.1948), som tok 43%. Han holdt dette setet fra 1987 til han gikk av i 1996 for å ta over ærverdige NAACP, en av de eldste og største borgerrettsgruppene i USA. Hans avgang innskyndet Cummings’ periode i Huset.

Mfume har drevet i Baltimore-politikken i hele sitt voksne liv. Han ble valgt til bystyret i 1978 og i 2006 kom han nær å vinne nominasjonen til det senatssetet Ben Cardin har i dag; resultatet var 44-41 i primærvalget. Politisk har han gått fra å være sint ung mann på 70-tallet til å bli en langt mer pragmatisk, moderat eldre herre i dag.

Også Mfume har sin andel problemer; han var i sin ungdom flere ganger på kant med loven, har et halvt dusin barn med flere kvinner og begynner å bli vel gammel til å starte en ny kongresskarriere.

Dertil har det kommet frem at han fikk fyken av styret i NAACP pga økonomisk og organisatorisk rot, samt «oppførsel som satte organisasjonen i risk for rettsforfølgelse», trolig et hint om seksuell trakassering, som han også er blitt anklaget for. Han har imidlertid et meget kjent navn lokalt og fortsatt mange støttespillere.

Han har samlet inn mest penger; rundt en halv million dollar.

Kimberly Klacik (R)

Republikanernes kandidat er aktivisten og non-profittgrunnleggeren Kim Klacik, som tok knappe 41% i sitt partis primærvalg. Hun fikk sine 15 minutters berømmelse og mange tusen nye følgere da Trump brukte noen av hennes klager i sin beryktede/berømte twitter-karakterisering av distriktet som «rat and rodent infested».

Klacik driver en non-profitt som hjelper fattige kvinner å ta yrkesutdanning. Hun bor ikke selv i distriktet, men sier hun vil flytte hit om hun vinner. Distriktets eiendomsmeglere bør imidlertid ikke forvente å få en telefon de første tiårene, for dette er et solid demokratisk område.

Hun har samlet inn rundt 200,000 dollar.

Dette distriktet er det arketypisk solid demokratiske; urbant og med en stor andel svarte velgere. Republikanerne har ikke et snøfnuggs sjanse i helvete til å vinne det. Trygt demokratisk.