Mer

  Morgenkaffen fredag 24. april: «One of the really dumb ideas of all time»

  Ledigheten stiger, delstatene sliter økonomisk og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Arbeidsledigheten fortsetter å øke

  Tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at hele 4,4 millioner søkte om arbeidsledighetstrygd forrige uke. Totalt utgjør andelen arbeidsløse som følge av den fem uker lange nedstengingen i USA mer enn 26 millioner.

  Rapporten som ble publisert torsdag gir støtte til anslagene om at arbeidsledigheten innen sommeren vil være på samme nivå som under depresjonen i 1933, hvilket vil innebære 25 prosent ledighet.

  Ledigheten er særlig stor i mange av delstatene som sikret Donald Trump valgseier i 2016, hvilket kan bidra til å påvirke valget i november. I Michigan og Pennsylvania har mer enn hver fjerde arbeidstaker søkt om arbeidsledighetstrygd de siste fem ukene. I Ohio er arbeidsledigheten på over 17 prosent.

  Noe av forklaringen på økningen er at mange delstater har hatt utfordringer knyttet til behandling av søknader om stønader. Flere delstater har imidlertid nå fått på plass systemer for å håndtere dette og dette har bidratt til at søknader fra disse arbeidstakerne nå blir en del av ledighetsstatistikken. Det forventes at disse tallene vil øke i tiden fremover i takt med at flere får mulighet til å søke om trygd.

  Finansminister Steven Mnuchin uttalte torsdag at nødlånet Kongressen vedtok i mars på 350 milliarder dollar øremerket småbedrifter har reddet mer enn 30 millioner arbeidsplasser.

  Representantenes hus vedtok en redningspakke på 484 milliarder dollar torsdag. Pakken skal gi økonomisk nødhjelp til småbedrifter og sykehus, og er et resultat av ukesvis med forhandlinger mellom demokratiske og republikanske ledere på Capitol Hill, og representanter fra Det hvite hus. Den inneholdt imidlertid ingenting for delstatene.

  2. Konkursbegjæring ikke et alternativ for delstatene

  De manglende skatteinntektene som følge av den økende ledigheten har ført til at flere delstater er i store økonomiske vanskeligheter, og flere guvernører har bedt om føderal økonomisk støtte. Dette er et forslag majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky) har vært lunken til. I stedet for å gi føderal bistand antydet han at et alternativ kan være at delstatene erklærer seg konkurs. McConnell tok det et steg lenger i en pressemelding ved å si at han var imot “blue state bailouts”, som om det kun er demokratisk-ledede delstater det er snakk om her.

  Forslaget fra McConnell møter sterk motbør, blant annet hos New York-guvernør Andrew Cuomo (D):

  I et intervju med Politico Playbook tok også Maryland-guvernør Larry Hogan ( R) til motmæle og uttalte at «the last thing we need in the middle of an economic crisis is to have states all filing bankruptcy all across America and not able to provide services to people who desperately need them and further exacerbating the problems of this economic crisis.”»

  3. Biden leder på målinger i viktige vippestater

  Demokratenes sannsynlige presidentkandidat, Joe Biden, ligger godt an på nye meningsmålinger gjennomført av Fox News i de viktige delstatene Michigan og Pennsylvania.

  Nær halvparten av de registrerte velgere i Michigan oppga at de støttet Biden, mens 41 prosent støttet Trump. Tendensen er den samme i Pennsylvania, der Biden har en ledelse på åtte prosentpoeng. Halvparten av de registrerte velgerne oppga at de ville stemme på Biden i november, mens 42 prosent støtter Trump.

  I en meningsmåling i Florida fra Quinnipiac University leder Biden marginalt med fire prosentpoeng, og er så vidt utenfor feilmarginen i målingen.

  4. Det republikanske delstatskonventet i Utah

  Jon Henrik Gilhuus har publisert en analyse av lørdagens republikanske nominasjonsvalg i Utah, som skal nominere kandidater til primærvalget i juni. Lørdag skal det nomineres kandidater til en rekke verv. Utah er en av USAs mest konservative delstater, og har hatt republikanske guvernører de siste tiårene. Blant kandidatene som stiller som guvernørkandidat finner vi tidligere ambassadør til Kina under Obama, Jon Huntsman (R), og dagens viseguvernør Spencer Cox (R). Videre kan du lese alt om det brede feltet av kandidater til setene i de 1. og 4. kongressdistriktene. I tillegg stiller dagens justisminister Sean Reyes (R) til gjenvalg. Han utfordres av to som anses som seriøse utfordrere, fylkesadvokat i Utah County, David Leavitt. Og mannen Reyes etterfulgte, tidligere justisminister John Swallow. Les mer her.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Vilde Ørnung
  Vilde Ørnung
  Statsviter og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Tidligere studentpraktikant ved Norges ambassade i Washington, D.C.

  Les også