Mer

  Morgenkaffen torsdag 23. april: Bidens «Veep Show»

  Joe Biden skisserer utvelgelsen av sin visepresidentkandidat, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Biden setter sammen panel for valg av visepresident

  Tidligere visepresident Joe Biden sa i går at han innen 1. mai vil kunngjøre rådgivningspanelet som skal hjelpe ham med valg av sin visepresidentkandidat. Panelet skal bestå av 2-5 mennesker som vil intervjue og gjennomføre bakgrunnssjekker på aktuelle kandidater for visepresidentrollen. Biden uttaler at han nærmere juli måned vil stå igjen med aktuelle 2-3 kandidater.

  Biden har allerede uttalt at han kommer til å velge en kvinnelig visepresidentkandidat. Noen av navnene som går mest igjen i spekulasjonene er senatorene og eks-presidentkandidatene Kamala Harris (D-California), Elizabeth Warren (D-Massachusettes) og Amy Klobuchar (D-Minnesota), samt Gretchen Whitmer (guvernør Michigan) og Stacey Abrams (tidligere guvernørkandidat i Georgia).

  Fra enkelte har det eksistert et visst press om at Biden skal velge en svart kvinne som sin visepresidentkandidat, for å vise at han anerkjenner den avgjørende støtten han har fått fra svarte velgere i nominasjonsvalgene. Blant annet har kongressmannen James Clyburn (D-South Carolina), som ga Biden en meget viktig støtteerklæring før primærvalget i South Carolina, oppfordret Biden til å velge en svart kvinne for å «belønne» og understreke viktigheten av svarte velgere i Det demokratiske partiet.

  Biden sier han ser etter en kvinne som er klar til å ta over presidentrollen fra dag én dersom det skulle bli nødvendig. Biden ønsker videre en med god bakgrunn og solid erfaring, som han har tillit til og er på bølgelengde med – til tross for at man ikke må være enig om alt. Til slutt anser han det som viktig at visepresidentens egenskaper utfyller hans svakheter.

  En av Bidens svakheter er uten tvil alderen. Hvis Biden vinner valget i november blir han den eldste presidenten i amerikansk historie. I Bidens egne ord: “And one of the ways to deal with age is to build a bench, to build a bench of younger, really qualified people who haven’t had the exposure that others have had but are fully capable of being the leaders of the next four, eight, 12, 16 years to run the country. But they’ve got to have an opportunity to rise up”.

  2. Støtte til Biden

  The Lincoln Project er en politisk komité bestående av flere kjente eks-republikanere og såkalte «Never Trumpers» som har som hovedmål å forhindre at Donald Trump blir gjenvalgt som president i 2020. I går publiserte de en video til støtte for Bidens kandidatur. Den argumenterer for at Biden er den samlende lederen USA trenger – selv om enhver amerikaner ikke vil være enig i alle Bidens meninger. Budskapet: Biden ser amerikanere, ikke partitilhørighet. Se videoen her.

  Også Washington-guvernør og eks-presidentkandidat Jay Inslee ga sin støtte til Biden i går. Guvernør Inslee er en av de mest fremtredende stemmene innad i Det demokratiske partiet for sitt arbeid for miljøet. Støtterklæringen fra Inslee kom etter flere telefonsamtaler med Biden, der Biden lovte å gjøre klimakampen til en sentral sak i hans administrasjon dersom han blir president.

  3. Senatet vedtok ny økonomisk krisepakke

  Senatet vedtok tirsdag en ny koronalov som gir ytterligere finansiell støtte for småbedrifter, sykehus og til økt smittetesting. Den nye krisepakken er på 484 milliarder dollar og ble enstemmig vedtatt i Senatet. Loven går nå videre til Representantenes hus der den er forventet å bli stemt over og vedtatt senere i dag.

  Krisepakken blir den fjerde i rekken av økonomiske krisepakker lovgiverne har vedtatt i forbindelse med koronapandemien. Alle krisepakkene er historiske i størrelse.

  Den nye finansielle støtten kommer etter forhandlinger etter at det ble klart at det var tomt for penger som var satt av til lån for småbedrifter. Republikanerne kritiserte da demokratene for å svikte eiere av småbedrifter ved å ikke umiddelbart vedta nye midler. Demokratene på sin side ønsket i samme vedtak å allokere midler til sykehus, lokale myndigheter og utbedring av poststemme-mulighetene i november. Selv om krisepakken som Senatet nå har vedtatt ikke inneholdt alt demokratene først ønsket seg uttaler minoritetsleder i Senatet Chuck Schumer (D-New York) at krisepakken er mye bedre og bredere enn krisepakken de blokkerte tidligere i april.

  Majoritetsleder av Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) gjorde det imidlertid klart at dette er den siste økonomiske krisepakken som vil bli forhandlet og vedtatt uten medlemmene på plass i Washington, D.C. McConnell sier at en eventuell fase fem skal bli forhandlet i sesjon i Kongressen.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også