Mer

  Morgenkaffen onsdag 22. april: Poststemmegivning, russisk innblanding og gradvis gjenåpning

  Russisk pro-Trump fusk i 2016, flertall for poststemmegivning i høst, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Senatsrapport bekrefter russisk innblanding

  Senatets etterretningskomité slapp tirsdag en nøye sladdet rapport på 158 sider som bekreftet det amerikanske etterretningsbyråer lenge har hevdet. Trump og hans støttespillere har hele tiden argumentert for at russisk innblanding i valget ikke har vært annet enn en oppkonstruert agenda mot Trump, men rapporten som kom ut på tirsdag konkluderer annerledes.

  «The committee found no reason to dispute the intelligence community’s conclusions.»

  Senator Richard Burr (R-North Carolina) har ledet komiteens treårige arbeid, som ved oppstarten i 2017 ble slått stort opp og fulgt nøye. Koronapandemien har fjernet fokus fra de fleste andre saker. Rapportens konklusjon blir dermed som en ettertanke å regne for de fleste amerikanere, selv om det nok en gang viser at russerne tuklet med valget for å fremme Trump.

  2. Flertall av befolkningen støtter poststemmegivning

  En måling gjennomført av NBC/Wall Street Journal viser at to tredjedeler av amerikanere ønsker en endring av valglovene for å imøtekomme mulighetene til å stemme via post under valget i november. 29% oppgir at de er imot slike endringer både for 2020 og generelt.

  Det er imidlertid skarpe skillelinjer mellom demokrater og republikanere rundt dette spørsmålet. De samlede 67 prosentene som ønsker permanent endring eller en særskilt post-ordning for 2020 inkluderer 88% av demokrater, og bare 44% av republikanske velgere.

  Det er statene selv som administrerer og bestemmer hvordan valg skal gjennomføres. Colorado, Hawaii, Oregon, Utah og Washington er de fem statene som fra før av gjennomfører valg nesten utelukkende via post. I 28 andre stater, i tillegg til District of Columbia, kan velgere be om en stemmeseddel, fylle den ut og sende den i posten, uten oppgitt grunn.

  3. Georgia-gjenåpning skaper reaksjoner

  Det er et økende press for å gjenåpne økonomien, og med det tillate arbeidstakere å returnere til jobbene sine. Den bråe oppstarten som er planlagt i Georgia skaper imidlertid reaksjoner.

  I Georgia har guvernør Brian Kemp (R) uttalt at enkelte restriksjoner vil bortfalle allerede førstkommende fredag, da flere bransjer vil kunne åpne dørene for kunder igjen. Gjenåpningen i Georgia karakteriseres som et av de mest aggressive trekkene så langt for å få sving på økonomien igjen. Kemp var også en av de siste guvernørene til å implementere et statlig direktiv om at folk måtte holde seg hjemme som følge av koronakrisen.

  Kemp møter nå motstand blant helseeksperter som mener at Georgia ikke er klar for gjenåpning enda. Atlanta-borgermester Keisha Lance Bottoms (D) har også bekreftet at hun ikke ble briefet av Kemp i forkant av nyheten om at delstaten kan gjenoppta flere aktiviteter på fredag, med forbehold som sosial distansering.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også