Mer

  Morgenkaffen tirsdag 21. april: Trump vil stanse innvandringen

  Trump har en pengefordel mot Biden, han vil stanse innvandringen til USA, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Trump vil stanse innvandring midlertidig

  President Trump tvitret i natt at han vil signere en presidentordre som midlertidig stanser innvandring til USA.

  Det jobbes fortsatt med presidentordren, inkludert mulige unntak, og budskapet står i sterk kontrast til Trumps uttalelser og ønske om snarlig å vende tilbake til normale tilstander.

  Trump-administrasjonen har allerede lagt sterke restriksjoner på innreise fra Kina, Europa, Kanada og Mexico i forbindelse med koronapandemien.

  2. Huset er trygt, Senatet er i spill for demokratene

  Selv om det er sannsynlig at republikanerne vil kunne hente opp noen plasser i Representantenes hus, er det lite som tyder på at de vil kunne raske med seg de atten setene de trenger for å ta tilbake flertallet. Det viser en analyse Politico presenterte mandag. Det er først og fremst sterke pengeinnsamlingstall hos demokratiske representanter og kandidater, og tilsvarende svake tall hos republikanere, som ser ut til å befeste situasjonen.

  I Senatet er republikanerne fortsatt i posisjon til å beholde flertallet, men Politicos analyse viser at det finnes muligheter for demokratene. Nøkkelen er at en av Maines senatsplasser flyttes fra trolig republikansk til et såkalt “toss-up”, altså at begge utfall regnes som like sannsynlige.

  Den republikanske nasjonale komiteen (RNC) samlet imidlertid inn 24 millioner dollar i mars, som skal være organisasjonens beste marsresultat noensinne. Disse tallene tyder på at koronapandemien ikke slår negativt ut for president Trumps innsamlingsmaskin fram mot valget i november. Det viser også en ny gjennomgang fra New York Times.

  3. Korona-konsekvenser

  I følge en ny måling fra NBC/WSJ mener 65 % av amerikanere av president Trump ikke tok koronaviruset tilstrekkelig på alvor i begynnelsen. Dette er på linje med tidligere målinger som har vist lignende tall.

  Koronakrisen har gitt den amerikanske skatteetaten store problemer. The Internal Revenue Service (IRS) er i stor grad avhengig av gammel teknologi, og mye av arbeidet utføres på papir. Dermed står mye i bero når ansatte ikke kan komme til kontoret, og uåpnede skatteskjema stables nå i containere for lagring til det kan komme flere på jobb. I tillegg til at det nå nærmer seg frist for selvangivelser, skal etaten også foretå utbetalingene av midler til enkeltpersoner fra korona-krisepakka.

  Mandag kveld lokal tid passerte antallet koronadødsfall i USA 42.500. I ett enkelt fengsel i Ohio ble det mandag rapportert om 1800 smittetilfeller, over tre firedeler av de innsatte.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også