Mer

  Morgenkaffen mandag 20. april: «Liberate!» og forsøket på å gi demokrater skylden

  Trump oppmuntret til korona-demonstrasjoner før helgen, dødstallet har passert 40.500 i USA, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Trump oppmuntret til demonstrasjoner

  På fredag oppmuntret president Trump til demonstrasjoner mot demokratiske guvernører som har ilagt restriksjoner i forbindelse med korona-pandemien. På Twitter skrev Trump: (1) «LIBERATE MICHIGAN», (2) «LIBERATE MINNESOTA» og (3) «LIBERATE VIRGINIA, and save your great 2nd Amendment. It is under siege!». Beskjedene på Twitter kom etter en sending på FOX News om demonstrasjoner mot de strenge tiltakene delstatene har innført, og resulterte i demonstrasjoner. Det finnes også flere andre delstater som har innført strenge tiltak i bekjempelsen om korona, som Trump ikke trakk frem i sine tweets. Det er lite tilfeldig at delstatene Trump twitret om er ledet av demokrater.

  Oppfordringen til Trump står i kontrast til hans tidligere budskap om at hver stat selv er ansvarlig og fri til å velge utformingen av koronatiltak. Tiltakene i de nevnte delstatene er i tråd med retningslinjene til Trumps egne eksperter, hvilket antyder at Trump benytter anledningen til å oppnå politisk vinning gjennom å oppmuntre til åpning av økonomien – på bekostning av de demokratiske guvernørene.

  Michigan-guvernør Gretchen Whitmer (D) tok til motmæle: «We are going to do this safely so we don’t have a second wave». Michigan er delstaten på tredjeplass på listen over flest antall koronarelaterte dødsfall i USA.

  Guvernøren i Virginia Ralph Northam (D) sa til CNN at de føderale myndighetene ikke har greid å levere tester som delstaten trenger. Han legger til at “this is not the time for protests. We are fighting a biological war […] without the equipment that we need”.

  2. Gallup viser nedgang i Trumps popularitet

  Gallup har kommet med en ny måling som viser en nedgang i Trumps popularitet (approval rating). I den amerikanske befolkningen er det i følge målingen nå 43% som synes Trump gjør en god jobb, mot 54% som ikke synes det. Dette betyr at trumps netto-popularitet er på -8 prosentpoeng. Til sammenligning var det i mars 49% som mente Trump gjorde en god jobb, mot 45% som mente han ikke gjorde det. Det skal også nevnes at Trumps nåværende popularitet på 43% er blant hans høyeste mens han har vært president, men lav sammenlignet med tidligere målinger i 2020 der han gjennomsnittlig har ligget på 46%. RealClearPolitics sitt gjennomsnitt av Trumps approval-målinger ligger på 46 % approve, 50,9 % disapprove.

  En analyse utført av CNN viser at president Trumps popularitet er lav dersom man sammenligner med tidligere presidenter i lignende krisetider eller historiske begivenheter.

  Tallene fra målingene kan vitne om at velgerne i startfasen av korona-pandemien syntes presidenten gjorde en god jobb, men at velgerne de siste ukene blir mer og mer misfornøyd med Trumps håndtering.

  3. Trump-administrasjon mottok informasjon fra amerikanere i WHO

  Det viser seg at flere amerikanere som jobbet ved WHOs hovedkvarter har gitt fortløpende informasjon om koronaviruset og spredningen i Kina til Trump-administrasjonen. Trump har tidligere beskyldt World Health Organization (WHO) for å ha feilinformert om tilstanden i Kina, hvilket han mener har resultert i en stor spredning i USA. Disse nye opplysningene undergraver imidlertid Trumps kritikk av WHO for manglende informasjon om trusselen koronaviruset utgjorde. Som tidligere rapportert i Morgenkaffen har Trump gått så langt at han kutter den amerikanske støtten til WHO, som følge av det han mener er dårlig arbeid fra organisasjonen.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også