Mer

  Morgenkaffen fredag 17. april: Økende arbeidsledighet mens korona-kurven skal ha flatet ut

  Arbeidsledigheten fortsetter å øke, Trump er klar for gradvis åpning av landet, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her. Ta turen til Patreon for å få med deg lørdagsutgaven.

  Aller først, tre korona-oppdateringer fra i natt:

  Så, dagens saker:

  1. Økende arbeidsledighet

  Nye tall fra det amerikanske Arbeidsdepartementet viser at 5,2 millioner søkte om arbeidsledighetspenger i forrige uke. Det totale antallet søknader fra de siste fire ukene er nå på 22 millioner – et rekordhøyt antall. Økonomer advarer også mot at arbeidsledigheten trolig kommer til å vare ut året. Per nå er 20% arbeidsledige og det estimeres at rundt arbeidsledigheten kommer til være på 10% mot slutten av 2020.

  Søknadene om arbeidsledighetstrygd viser at arbeidsledigheten nå har spredd seg til flere sektorer. Det er ikke lenger bare arbeidere innenfor serviceyrker, reiselivsbransjen, og butikkarbeidere som står uten arbeidsinntekt, men arbeidsledigheten har nå spredd seg til typiske hvitsnipp-yrker som eksempelvis konsulent- og advokatfirmaer.

  Tall fra Arbeidsdepartementet viser at stater med mye industri rammes hardt. Eksempelvis har 21% av arbeidere i Michigan blitt arbeidsløse den siste måneden. Hawaii er imidlertid den staten som er hardest rammet, med 22 % arbeidsledighet grunnet nedgangen i turistnæringen.

  2. Tomt for pengestøtte for småbedrifter

  I mars godkjente Kongressen 350 milliarder dollar i finansiell støtte til småbedrifter (500 eller færre ansatte). Pengene har imidlertid forsvunnet raskt: Organet som er ansvarlig for lånesøknadene uttaler torsdag at det er tomt for penger. Tall viser at mer enn 1,4 millioner lån har blitt innvilget.

  Det er fortsatt flere småbedrifter som har søkt om pengestøtte, men som per nå ikke kan få støtten innvilget. Finansminister Steven Mnuchin har opptatt forhandlinger med Senatet om å øke støtten med ytterligere 250 milliarder til småbedriftene. Lobbyister mener likevel at ordningen ikke strekker til selv med en økning av midler og at det trengs opp mot 1 billion dollar for å tilfredsstille småbedriftenes behov. Selv om Senatet nå er i forhandling om en utvidelse av støtten forventes det ikke en avtale med det første, idet McConnell sier at det ikke har vært noe fremgang i forhandlingene.

  Det rapporteres om at demokratene stiller som krav at sykehus og lokale myndigheter skal få en tilsvarende økning i pengestøtte, for å godta lovforslaget til republikanerne om å øke pengestøtten til småbedrifter. Speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi (D-California) uttalte følgende: «It’s not that we don’t share the values of small businesses, we do, we have been their champions. But in order for them to succeed, people have to be well, people need to be safe and we need to have state and local [funding].»

  Støtteordningen fungerer som et lån som ikke trenger å tilbakebetales dersom firmaet bruker mesteparten av pengene på å beholde sine ansatte og betale deres lønninger i ti uker.

  3. Trump truer med å suspendere Kongressen

  Trump truer med å suspendere Kongressen med mindre Senatet bekrefter hans nominasjoner for ulike posisjoner i administrasjonen. Aldri før har en president benyttet seg av dette prerogativet og suspendert Kongressen. Flere juridiske eksperter mener at Trumps trussel vil være svært utfordrende å gjennomføre slik at sannsynligheten for suspensjon av Kongressen i praksis er ekstremt små. Det faktum at prerogativet aldri er blitt benyttet av en president illustrerer i tillegg hvor lav sannsynligheten er for at Trump faktisk kan suspendere Kongressen.

  Bakgrunnen for saken er følgende: På grunn av pandemien som herjer tar Huset og Senatet en pause, og møtes kun for såkalte pro-forma møter med jevne mellomrom slik at Kongressen per definisjon er i sesjon, uten at forsamlingen møter. Samtidig er Trump misfornøyd med at administrasjonen hans har ledige stillinger og dermed er hindret i sin respons mot koronaviruset. Trump har derfor anmodet at Senatet skal åpne igjen for å kunne innstille hans nominasjoner eller ta en full pause (10 dager eller mer) slik at han har rett til å selv innstille nominasjonene (med midlertidig virkning) uten votering i Kongressen.

  I kjent Trump-stil får demokratene skylden for å hindre votering av hans nominasjoner, til tross for at demokratene og republikanerne er enige om at Senatet ikke skal møtes før 3. januar 2021.

  4. Trump-kampanjen vil ikke betale regninger for valgkamparrangement

  14 byregjeringer/byer ber om at Trump-kampanjen betaler ubetalte regninger for utgifter relatert til sikkerhet og orden i forbindelse med valgkamparrangementer. Totalt ber de 14 byene om 1,82 millioner dollar. Trump-kampanjen på sin side nekter å betale utgiftene da de mener de ikke er ansvarlig. Byene fakturerte for de nevnte utgiftene for flere måneder eller år siden, men legger nå et ekstra press på president Trump og hans kampanje om å betale de ubetalte regningene i det midlene vil være viktige for byenes bekjempelse av koronaviruset.

  Borgermester i Minneapolis (Minnesota) Jacob Frey (D) uttaler at kampanjer alltid bør tilbakebetale byer for politi- og offentlig sikkerhetsarbeid, særlig når byene allerede har stramme budsjett. Selv ber Frey om at Trump-kampanjen betaler regningen for et valgkampmøte den 10. oktober i fjor. Borgermesteren hevder midlene er livsviktige for byen og dens borgere.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også