Mer

  Morgenkaffen onsdag 15. april: Obama støtter Biden, Trump gir WHO skylden

  Barack Obama er tilbake, Andrew Cuomo stjeler fortsatt overskrifter, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Obama med støtteerklæring til Biden

  Tirsdag kom beskjeden mange har ventet på, tidligere president Barack Obama kunngjorde at han støtter sin tidligere visepresident Joe Biden i kampen om å bli USAs neste president. Dette kunngjorde han i en nesten 12 minutter lang video på Twitter.

  Obama argumenterer for at Bidens erfaring fra Det hvite hus og hans personlige egenskaper gjør ham til den rette til å lede landet gjennom den pågående krisen.

  «The kind of leadership that’s guided by knowledge and experience, honesty and humility, empathy and grace — that kind of leadership doesn’t just belong in our state capitols and mayors offices. It belongs in the White House.»

  «And that’s why I’m so proud to endorse Joe Biden for President of the United States.»

  Videre la Obama vekt på hva som står på spill ved valget i november, og uttalte blant annet at Det hvite hus og republikanerne i Kongressen kun er interessert i å ha makt, og at de ikke er opptatt av å gjør livene til amerikanerne bedre.

  Han trakk fram at republikanernes store valgkampbudsjett og at de har mange støttespillere som ikke tar hensyn til fakta vil gjøre valgkampen utfordrende. Men pandemien har klart å vise hva som er viktig og at «good government, facts and science matters», sa Obama.

  Obama nevnte også Bernie Sanders’ mangeårige innsats i politikken og at entusiasmen han har bidratt til å skape blant unge velgere vil være avgjørende for å føre USA inn i en retning av håp og fremgang.

  For Biden-kampanjen markerer kunngjøringen en etterlengtet inntreden av Obama i valgkampen. Obama har, tradisjon tro som tidligere president, ikke ønsket å gi sin støtte til noen av partifellene før nominasjonskampen var over. Det er den nå, og Obama offentliggjorde sin støtte til Biden kun én dag etter at Bernie Sanders ga sin støtte til Bidens kandidatur.

  Obamas støtteerklæring kan komme til å markere en ny fase i valgkampen, og det i en tid der Biden-kampanjen sliter med å sette dagsorden som følge av pandemien og Trumps daglige pressebriefinger i Det hvite hus. Ifølge The New York Times skal Obama være åpen for å delta på de valgkampaktiviteter Biden-kampanjen måtte foreslå, men han vil trolig utvise forsiktighet for å kunne bevare sin politiske kapital og ikke gi inntrykket av at han er kommet for å redde Bidens kampanje.

  2. Trump legger skylden på WHO, sier han vil stoppe pengestøtten

  President Trump kritiseres fra stadig flere hold for sin håndtering av koronakrisen. Han tar ikke selvkritikk, men legger nå skylden på World Health Organization (WHO): «So much death has been caused by their mistakes», sa han i natt norsk tid. Han har signalisert det en periode, og i natt sa han det høyt: Han stanser støtten til WHO, og beordrer en gjennomgang av deres håndtering av koronakrisen.

  3. Cuomo om Trump: Vi har ikke en konge, vi har en president

  I kjølvannet av den mye omtalte pressekonferansen Trump holdt i Det hvite hus mandag, tok flere guvernører til motmæle tirsdag og avviste at presidenten har det siste ordet i forbindelse med håndteringen av krisen, skriver The New York Times.

  Trump hevdet blant annet at han alene har autoritet til å oppheve bestemmelsene om sosial distansering og andre restriksjoner som har blitt iverksatt: «The president of the United States calls the shots,» (…) «They can’t do anything without the approval of the president of the United States.»

  New York-guvernør Andrew Cuomo sa i et intervju med NBC tirsdag at «We don’t have a king; we have a president,» og advarte i et annet intervju om at hvis Trump vil tvinge frem en gjenåpning av delstatene, så kan det føre til en konstitusjonell krise der delstatene blir tvunget til å ikke etterkomme føderale instrukser.

  «If he thinks he’s going to force this state or any state, for that matter, to do something that is reckless or irresponsible, that could endanger human life, literally,» (…) «Because if we don’t reopen correctly, you will see those virus numbers go up again and more people will die.»

  Trump har svart på Cuomos kritikk på følgende måte:

  Trumps pressekonferanse mandag er for øvrig en helomvending fra søndag der han gjorde det klart at guvernørene er hovedansvarlig for håndteringen av koronakrisen.

  Han gjorde en ny omvending på tirsdag, med en formulering som høres ut som han gir guvernørene myndighet til å gjøre noe de allerede har myndighet til: «I will be speaking to all 50 governors very shortly. And I will then be authorizing each individual governor of each individual state to implement a reopening, very powerful reopening plan of their estate in a time in a manner which is most appropriate.»

  4. Michelle Obama støtter korona-tiltak

  Tidligere førstedame Michelle Obama ga mandag sin støtte til et initiativ om å øke tilgangen på såkalt mail-in-voting og forhåndstemming i forbindelse med valget i november. Obama samarbeider med den partipolitisk uavhengige organisasjonen When We All Vote, som ønsker å få vedtatt nasjonale standarder for gjennomføring av valget og at delstater må tilby alle velgere mulighet til å avgi stemme uten å måtte møte i valglokalene.

  Den tidligere førstedamens støtteerklæring må sees i sammenheng med økende fokus fra demokrater på at det trengs tiltak for å hindre lange køer ved valglokalene, hvilket trolig vil bidra til økt smittespredning. I tillegg frykter de at lange køer kan føre til at mange velgere velger å bli hjemme på valgdagen. Forslaget har møtt motstand hos mange republikanere, deriblant hos president Trump.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Vilde Ørnung
  Vilde Ørnung
  Statsviter og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Tidligere studentpraktikant ved Norges ambassade i Washington, D.C.

  Les også