Mer

  Morgenkaffen tirsdag 14. april: Bernie støtter Biden mens de dystre tallene stiger

  Bernie Sanders støtter Joe Biden, de dystre tallene stiger i USA, Biden vant også Wisconsin – og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Bernie støtter Biden

  8. april valgte Bernie Sanders å trekke seg fra nominasjonskampen. På mandag deltok Vermont-senatoren på en livestream med Joe Biden, der Sanders ga sin fulle støtte til den tidligere visepresidenten.

  “Today, I am asking all Americans, I’m asking every Democrat, I’m asking every Independent, I’m asking a lot of Republicans, to come together in this campaign to support your candidacy, which I endorse.»

  I 2016 ga Sanders sin støtteerklæring til Hillary Clinton 12. juli. Da hadde det allerede vært klart siden minst april at han ikke hadde en sjanse på nominasjonen.

  Nå kommer Sanders’ støtteerklæring til Biden 3 måneder tidligere og kun en snau uke etter at han kastet inn håndkleet.

  2. De dystre tallene stiger

  Mer enn 547 000 er smittet av koronaviruset i USA, og over 21 000 er døde, ifølge de nyeste tallene fra Johns Hopkins University. Utviklingen gjennom påskeferien har vært alt annet enn positiv for USA, som for bare noen dager siden passerte Italia i antall dødsfall som følge av viruset. Fredag 3. april var det registrert 275 000 tilfeller av COVID-19 og 7 700 døde i USA. I løpet av påsken har dermed påviste smittetilfeller doblet seg, mens antall døde har tredoblet seg.

  Antall søknader for arbeidsledighetstrygd øker også. I siste utgaven av Morgenkaffen før påske skrev vi at 10 millioner hadde søkt om arbeidsledighetstrygd på to uker. For uke 14 rapporte myndighetene 6,6 millioner nye søknader, hvilket betyr at i løpet av de fire siste ukene har over 17 millioner søkt om arbeidsledighetstrygd. Amerikanske økonomer anslår nå at arbeidsledigheten ligger på 13%, og JPMorgan Chase spår at ledigheten vil øke til 20% gjennom årets andre kvartal, samtidig som økonomien kan krympe med 40%.

  Likevel er det flere Wall Street-banker som antyder at bunnen kan være nådd for enkelte bransjer. Antallet fly- og hotellbestillinger har falt kraftig etter at koronaviruset for alvor lammet den amerikanske økonomien, men selv om disse næringene har blitt sterkt svekket er det lite som tyder på at den negative trenden vil fortsette.

  3. Gjenåpning i mai?

  Diskusjonen fortsetter om når den amerikanske økonomien kan gjenåpnes. Samtidig kjekler Donald Trump med mediene om hvem som har myndigheten til å gjøre nettopp dette.

  1 mai har blitt lansert som et alternativ der en gradvis gjenåpning kan begynne. Anthony Fauci, som har spilt en sentral rolle i Trump-administrasjonens korona-task force, antyder at neste måned kan være et mulig startpunkt. Her vil imidlertid regionale forhold spille inn.

  Helseeksperter maner fortsatt til strenge tiltak og advarer at dersom restriksjonene lempes på allerede neste måned, risikerer landet å være tilbake i samme situasjon i juli/august.

  New Jersey-guvernør Phil Murphy (D) har uttrykt bekymring over å starte opp igjen den kommende måneden i frykt for at dette vil være som å kaste bensin på bålet. Texas-guvernør Greg Abbott (R) har på den andre siden erklært at han jobber med strategier for hvordan delstaten kan starte opp igjen i mai.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også