Mer

  Morgenkaffen fredag 3. april: Arbeidsledigheten øker, landsmøtet utsettes

  Det er fredag før påske, Donald Trump er fortsatt ikke smittet av koronaviruset, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. 10 millioner har søkt arbeidsledighetstrygd

  3,3 millioner amerikanere søkte om arbeidsledighetstrygd for to uker siden. Forrige uke doblet dette tallet seg til 6,6 millioner. Det fryktes nå langt mer dystre ledighetstall i tiden fremover som følge av korona-pandemien.

  De stadig økende ledighetstallene er et skudd for baugen for Trump, som håpet å kunne vise til en første presidentperiode med positive jobbtall og økonomisk oppgang. En arbeidsledighet på 3,5% i februar, sammen med økonomisk vekst, tegnet en positiv start på valgåret for Trump, men koronakrisen har i løpet av få uker ødelagt fremskrittene. Det er av mange ventet en ledighet på 10% i april, noe som vil overgå den forrige store resesjonen fra 2007-2009.

  Ikke siden 1967, da innføringen av statistikk for søknader om ledighetstrygd ble innført, har det blitt mottatt flere søknader på én uke enn de 6,6 millionene som søkte forrige uke. De 3,3 millionene som kom for 14 dager siden tar andreplassen i samme statistikk. Tredjeplassen tilhører en uke i 1982, da 700 000 amerikanere søkte om ledighetstrygd.

  2. Demokratenes landsmøte flyttes til august

  Demokratenes landsmøte i Milwaukee, Wisconsin, som opprinnelig skulle gått av stabelen i tidsrommet 13.-16. juli, har nå blitt flyttet til 17. august. Utsettelsen kommer i kjølvannet av at front-runner Joe Biden uttalte at landsmøtet burde flyttes på The Tonight Show onsdag kveld. En rekke delstater har også utsatt sine nominasjonsvalg til slutten av juni, noe det demokratiske partiet har vært misfornøyd med.

  Hvordan landsmøtet vil avholdes er fortsatt et ubesvart spørsmål. Det skal ha vært snakk om å arrangere det virtuelt, men det skal være i alles interesse å avholde et fysisk – om enn noe nedjustert – landsmøte i Milwaukee. Partiet ønsker visstnok ikke å avholde en stor fest midt i en nasjonal økonomisk nedgangstid. Dette ble bekreftet av en DNC-ansatt: «People are going to be hurting. It’s not a time be lavish.» Republikanernes landsmøte arrangeres 24.-27. august i Charlotte, North Carolina.

  3. Oppdatert “Crystal ball”

  På torsdag kom det en oppdatering fra Larry Sabatos “Crystal ball” om de kommende valgene i november. Nyhetsbrevet sendes fra University of Virginia Center for Politics, og selv om korona-pandemien ikke har endret det politiske landskapet radikalt, viser likevel de siste endringene en fordel til demokratene.

  For presidentvalgets del er det tre delstater som har endret status i den siste oppdateringen:

  Delstat Gammel måling Ny måling
  Colorado Leans Democratic Likely Democratic
  Maine Leans Democratic Likely Democratic
  North Carolina Leans Republican Toss-up

   

  Sabato & Co har lenge estimert at Trump har rundt 50/50-sjanse for gjenvalg. Utviklingen den siste tiden har foreløpig ikke gitt større utslag enn at Colorado, Maine og North Carolina alle har beveget seg mer mot demokratisk side, ifølge beregningene i modellen.

  Dette betyr at det nå er fire delstater som vurderes som Toss-ups: Arizona, North Carolina, Pennsylvania og Wisconsin. I tillegg kommer Nebraskas 2. kongressdistrikt med én stemme, som også vurderes som Toss-up i en ellers trygg republikansk stat.

  Samlet sett gir opptellingen 248 valgmenn til demokratene, 233 til republikanerne, mens 57 valgmenn fremdeles er Toss-ups. Utfallet av selve presidentvalget blir derfor også karakterisert som en Toss-up. Vi kommer tilbake med våre stalltips på AmerikanskPolitikk.no. Vi opererer ikke med toss-ups.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også