Mer

  Morgenkaffen onsdag 1. april: Biden velger Bernie

  Biden velger Sanders som visepresident-kandidat, koronaviruset har krevd flere menneskeliv i USA enn 9/11, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Biden velger Sanders som sin visepresidentkandidat

  Det overrasket oss alle i natt da nyheten om at Joe Biden har valgt Bernie Sanders som sin visepresidentkandidat begynte å tikke inn. Biden har tidligere lovet å velge en kvinnelig visepresidentkandidat, men velger Sanders for å samle Det demokratiske partiet i en vanskelig tid for landet. Det overraskende valget markerer slutten på en nominasjonskamp som allerede har blitt utsatt til senere i vår grunnet koronaviruset. Selv uttaler Biden at han etter en nøye vurdering så på det som «the best choice for the nation as things stand today. Our primary goal is to defeat the man who is currently in The White House, and Bernie Sanders will help us get there.»

  2. Flere døde av Covid-19 enn av terrorangrepene 9/11

  Tirsdag passerte antallet døde 3000. Dette betyr at flere mennesker har dødd av koronaviruset enn av terrorangrepene 11. september 2001. USA er også det landet i verden med flest antall registrerte tilfeller (mer enn 180.000) med koronasmitte.

  Trump kunngjorde tidligere i uken at koronatiltakene skal videreføres ut april. Bakgrunnen er en rekke statistiske modeller som viser alarmerende utfall i vente for USA. Selv med sosial distansering ut mai måned, viser tall at rundt 82.000 mennesker vil ha dødd av Covid-19 før august, ifølge Dr. Deborah Birx, ansvarlig koordinator for Det hvite hus sin Koronavirus-gruppe. Modellene viser også at det potensielt kan dø 2000 mennesker daglig i midten av april, som er regnet å være den perioden viruset rammer landet hardest. Videre er det estimert at det i løpet av samme periode vil være en mangel på omlag 61.000 sykehussenger. Uten tiltak antas det at over 2,2 millioner amerikanere kan dø.

  Birx advarer også mot at opp mot 200.000 amerikanere kan dø som følge av koronaviruset. I et intervju med NBC News sier Birx at tallene representerer en situasjon der «we do things […] almost perfectly».

  I Louisiana økte antall døde fra 34 til 185 på 24 timer, mens det i Michigan ble rapportert om 18% økning i antall smittede og 50 nye dødsfall. I New York var mer enn 66.000 mennesker smittet tirsdag og mer enn 1200 mennesker døde.

  Det er også mangel på tester, og mange mennesker med symptomer får ikke testet seg. Likevel fremhever Trump at USA har testet flere mennesker enn noe annet land, men utelater da at dette tallet ikke kan måle seg med andre land når man ser på testing per innbygger.

  3. Trump med stikk mot “Sleepy Joe” Biden

  I går sa Trump sa til “Fox & Friends” på Fox News at han mener at New York-guvernør Andrew Cuomo (D) ville vært en bedre presidentkandidat enn Joe Biden. «If Sleepy Joe was president, he wouldn’t even know what’s going on». Selv sier Cuomo at han ikke stiller som presidentkandidat, men tanken har likevel fått grobunn da det ikke skjer stort annet i demokratenes nominasjonskamp om dagen. (Biden har tross alt nominasjonen i lomma, på tross av utsatte nominasjonsvalg.)

  Biden-kampanjen sliter også med pengeinnsamlingen. Kampanjen uttaler at koronaviruset og de økonomiske ringvirkningene (naturlig nok) gjør det vanskeligere å be om donasjoner i disse dager.

  4. Trump kritiseres for å bruke landets krisesituasjon til egen vinning

  Trump kritiseres for å bruke de daglige korona-pressekonferansene fra Det hvite hus for å promotere allierte storbedrifter. Trump sa blant annet han mente innsatsen til bedriftene var utrolig og at de var «great companies». Deretter fikk flere av lederne i bedriftene innta talerstolen.

  Særlig fokus fikk Michael Lindell, eier og leder av My Pillow, som Trump introduserte som hans venn. På talerstolen sa Lindell at «God gave us grace on November 8, 2016, to change the course we were on […] Our president gave us so much hope when just a few short months ago we had the best economy, the lower unemployment and wages going up. It was amazing … We will get through this and get back to a place that’s stronger and safer than ever».


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også