Mer

  Morgenkaffen tirsdag 31. mars: Flere delstater stenger ned

  Senatorer etterforskes for mulig innsidehandel, flere delstater stenger ned, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Få også med deg ukas utgave av 2020.

  1. Flere delstater stenger ned

  Mandag innførte Virginia og Maryland såkalte Stay At Home-ordre. Dette innebærer at delstatenes innbyggere pålegges å holde seg hjemme med mindre de har helt nødvendige ærend ute. Det er nå 27 delstater som har innført slike restriksjoner.

  Et estimat fra Federal Reserve viser at opptil 47 millioner jobber kan gå tapt i USA i løpet av resesjonen forårsaket av koronaviruset. Dersom dette estimatet slår til ville det gi en arbeidsledighet på over 32 %.

  New York-guvernør Andrew Cuomo (D) fortsetter å få honnør for måten han håndterer koronasituasjonen, og på Sienas måling for mars får han hele 71 % favorability, en enorm oppgang fra samme tid i februar.

  Representanten Nydia Velazquez (D-New York, 7. kongressdistrikt) offentliggjorde mandag at hun antagelig er smittet med korona. Hun fortalte at hun fikk symptomer natt til mandag og fikk diagnosen antatt koronainfeksjon etter en telefonsamtale med kongresslegen. Velazquez skal ha vært i nærheten av Speaker of the House Nancy Pelosi (som er 80 år gammel) i løpet av de siste par dagene.

  2. Etterforsker aksjesalg

  Det amerikanske justisdepartementet skal ha startet granskning av aksjesalg som flere senatorer skal ha gjennomført etter å ha vært til stede på lukkede briefinger om koronaviruset.

  Blant senatorene som nå angivelig granskes er Richard Burr (R-North Carolina) og Kelly Loeffler (R-Georgia), som begge solgte seg ut av en rekke aksjeposisjoner i midten av februar, like før markedene kræsjet. Dianne Feinstein (D-California) og Jim Inhofe (R-Oklahoma) skal også begge ha solgt aksjer i første kvartal og kan også være aktuelle for etterforskning. Senator Burr har selv bedt om en granskning fra Senatets ethics comittee – tenk kontroll- og konstitusjonskomiteen – for å få brakt på det rene hvorvidt han har handlet klanderverdig.

  3. Friend of the pod?

  I forsøket på å gå opp nye veier når valgkampen i stor grad drives digitalt, har Joe Biden startet podkast. Programmet, som har fått navnet “Here’s the deal”, etter et av Bidens favorittbegreper, er ment å skulle gi lyttere “a voice of clarity during uncertain times”, ifølge Biden-kampanjen. Konseptet er at Biden snakker med nasjonale eksperter på ulike tema. I den første episoden, spilt inn i forrige uke og sluppet mandag, snakker Biden med Ron Klain, hans tidligere stabssjef som også var sjef for Obama-administrasjonens håndtering av Ebola-krisen.

  4. Bernie blir i racet

  Mens det ikke er noen tegn til at Bernie Sanders er i ferd med å droppe ut av valgkampen, er det stigende bekymring i deler av Det demokratiske partiet for hva det innebærer. Flere er nå åpent bekymret for at Sanders’ angrep på Joe Biden vil ende opp med å skade partiets sjanser for å ta tilbake Det hvite hus i november.

  I 2016 fortsatte Sanders sin valgkamp i flere måneder etter at han var matematisk utelukket fra å kunne vinne nominasjonen, og det finnes stemmer i partiet som mener at denne manøveren fra Sanders var med på å frata Hillary Clinton seieren mot Donald Trump.

  I år er situasjonen imidlertid en helt annen, ikke minst fordi nominasjonskampen får langt mindre oppmerksomhet midt under koronakrisen.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også