Mer

  Morgenkaffen mandag 30. mars: Korona-tiltak videreføres til 30. april

  Korona-tiltakene fortsetter over påske, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Korona-tiltakene videreføres til 30. april, i første omgang

  Donald Trump kunngjorde i går at korona-tiltakene videreføres frem til 30 april. Trump begrunnet dette med at nye beregninger viser at tallet på antall døde trolig vil toppes om to uker, og at det vil derfor være nødvendig å bremse spredningen så mye som mulig.

  Uttalelsen kommer i kjølvannet av Anthony Faucis intervju på CNNs State of the Union. I intervjuet uttalte direktøren ved National Institute of Allergy and Infectious Diseases at beregninger viser at millioner av amerikanere kan bli smittet og at mellom 100 000 til 200 000 kan miste livet, som følge av koronaviruset. Potensielt enda mer. USA er nå landet med flest smittede i verden, med over 142 000 smittede mandag morgen norsk tid. Mer enn 2500 har dødd.

  Pressekonferansen søndag står i kontrast til Trumps uttalelser i forrige uke, da han sa at han ønsket å lette på restriksjonene innen påske, for å få økonomien i gang igjen.

  2. Korona-krisen i New York

  «Thousands of people will pass away,” sa New York-guvernør Andrew Cuomo (D) i går. Borgermester i New York City, Bill de Blasio (D), uttalte samtidig at byen har én uke igjen av sitt lager med medisinsk utstyr. Antallet smittede i byen er på over 33 000, og New York City utgjør episenteret av smitten i USA. Antall sykehusinnleggelser økte med hele 16 prosent fra lørdag til søndag, med over 8500 innlagt. I et intervju med CNN gjentok de Blasio at delstaten trenger mer føderal bistand for å skaffe blant annet flere respiratorer.

  Millionene som er øremerket sykehus og delstater i den nasjonale økonomiske krisepakken vil ikke løse problemene knyttet til mangel på beskyttelsesutstyr, skriver AP. Korona-krisen har avdekket at det oppsplittede anskaffelsessystemet for kritisk smittevernsutstyr fører til at sykehus, delstater og FEMA, som koordinerer føderal beredskap i forbindelse med katastrofer, ender opp med å by mot hverandre og bidrar med det til å drive opp prisene.

  Lørdag overrasket Trump mange, inkludert New York-guvernør Andrew Cuomo, med å offentliggjøre en mulig karantenebestemmelse for innbyggere i New York, New Jersey og deler av Connecticut. Trump gikk senere samme dag tilbake på uttalelsene. Cuomo uttrykte på en pressekonferanse søndag at Trumps uttalelse ga mange av delstatens innbyggere panikk. Myndighetene skal ha blitt nedringt av innbyggere og mange skal ha flyktet fra området, hvilket trolig har bidratt til ytterligere spredning av viruset, skriver Axios. Søndag utvidet New York-guvernør Andrew Cuomo anmodningen om at innbyggere som ikke har en samfunnskritisk funksjon må arbeide hjemmefra inntil 15. april, skriver The New York Times.

  Samme dag skrøt Trump av at hans daglige korona-briefinger har gode seertall, ved å sammenlikne dem med tallene til sesongfinalen til realityserien The Bachelor:

  3. Trump nærmer seg Biden i ny måling

  I en ny meningsmåling fra Washington Post og ABC News ligger Donald Trump og demokratenes sannsynlige presidentkandidat, Joe Biden, tilnærmet likt. Biden får 49 %, mens Trump får 47 % hos registrerte velgere. Ifølge meningsmålingen har velgerne mer tillit til Trumps styring av økonomien, mens Biden har mer tillit på helsepolitikk. Det kan samtidig være verdt å ha dette i tankene i disse dager:

  Biden har enda ikke formelt sikret den demokratiske nominasjonen, og en rekke delstater har utsatt sine primærvalg. Som følge av koronaviruset har Biden-kampanjen tatt i bruk nye virkemidler i valgkampen. Blant annet har de publisert direkte korona-briefinger fra Bidens hjemstat Delaware. Det er imidlertid en video laget av Obamas tidligere Ebola-rådgiver, Ron Klain, som har fått mest oppmerksomhet. Videoen som kritiserer Trump-administrasjonens håndtering av krisen, har for øyeblikket 4,4 millioner visninger på Twitter.

  Dette har gjort Klain til gjenstand for en rekke angrep fra republikanere, som ønsker å diskreditere den anerkjente Biden-rådgiveren. Tidligere Trump-rådgivere har uttalt til Politico at de ønsker å fremstille Klain som demokratenes svar på Trump-strategen Kellyanne Conway (kjent for sine uttalelse om «alternative facts»).


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Vilde Ørnung
  Vilde Ørnung
  Statsviter og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Tidligere studentpraktikant ved Norges ambassade i Washington, D.C.

  Les også