Mer

  Morgenkaffen fredag 27. mars: Rekordmange arbeidsledige og Cuomo kritiserer krisepakken

  Rekordmange amerikanere er arbeidsledige, krisepakka kritiseres av New York-guvernøren, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Rekordmange søker ledighetstrygd

  Over tre millioner amerikanere søkte om arbeidsledighetstrygd for første gang i forrige uke. Det er godt over en tidobling fra uka før, da tallet var under 300.000, og aldri tidligere har flere søkt ledighetstrygd i USA på en uke. I tiden like før korona-utbruddet var arbeidsledigheten i USA på 3,5 %, det laveste nivået på mange tiår.

  Ekspertene spår at ledighetstallene bare vil bli høyere i ukene som kommer, men finansminister Steven Mnuchin sa imidlertid i et intervju med CNBC i går at han ikke mener de nye ledighetstallene er “relevante”, fordi krisepakken som ble vedtatt i går også vil komme disse menneskene til gode.

  2. Cuomo kritiserer krisepakken

  Guvernør Andrew Cuomo (D-New York) kritiserer krisepakken som ble vedtatt i Senatet natt til torsdag og kaller den “uansvarlig og uforsvarlig”. Cuomo sier at fem milliarder dollar som i pakken er tiltenkt hans delstat er øremerket kun for utgifter direkte knyttet til bekjempelse av koronaviruset, og derfor ikke gjør noe med det største problemet, nemlig tapte inntekter i perioden delstaten i det vesentligste er nedstengt.

  Speaker of the House Nancy Pelosi (D-California), som fylte 80 år i går, lovet i går at krisepakken skal behandles raskt og effektivt i Representantenes hus. Målet skal være å stemme i løpet av dagen i dag, fredag. Flere kongressmedlemmer fra begge partier er urolige for den gigantiske størrelsen på krisepakken og at man gis få muligheter til å skaffe seg oversikt og gi uttrykk for uenigheter.

  3. Bernie er fortsatt med

  Bernie Sanders kan henge med i presidentvalgkampen fram mot juni, selv om mulighetene hans for å vinne over Joe Biden er små.

  Etter primærvalgene i Arizona, Illinois og Florida i forrige uke ble det sagt fra Sanders’ leir at senatoren ville gjøre en revurdering av sin kampanje, men nå tyder det meste på at han ikke vil trekke seg med det første. I forbindelse med koronautbruddet har flere delstater som skulle ha stemt de neste ukene flyttet sine primærvalg til juni, og selv om Sanders ikke har de helt store mulighetene til å ta igjen Joe Bidens ledelse ansetter kampanjen folk i flere delstater og viser ingen tegn til å gi seg.

  Sanders sa tirsdag han akter å stille til debatt mot Biden dersom denne avvikles som planlagt, men Biden sier på sin side at han mener det har vært nok debatter og at det er på tide å komme seg videre.

  Biden har også sluppet en ny reklamefilm som angriper Donald Trumps håndtering av koronakrisen. Den minner om super PAC-reklamen vi omtalte i onsdagsutgaven av Morgenkaffen.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Journalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også