Mer

  Morgenkaffen torsdag 26. mars: Historisk krisepakke vedtatt i Senatet

  Den største økonomiske krisepakken i amerikansk historie er vedtatt i Senatet, Trumps håndtering av krisen kritiseres, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Historisk økonomisk krisepakke vedtatt

  Sent onsdag kveld ble den gigantiske økonomiske krisepakken vedtatt i Senatet. Den er på 2,2 billioner dollar, mer enn dobbelt så mye som markedsverdien på det norske oljefondet. Den ble vedtatt med 96 stemmer for, og 0 i mot. Fraværet fra fire senatorer skyldes koronaviruset: Senator Rand Paul (R-Kentucky) er smittet og i isolasjon, mens senatorene Mitt Romney (R-Utah) og Mike Lee (R-Utah) er i hjemmekarantene etter å ha hatt nærkontakt med Paul. Fjerdemann, senator John Thune (R-South Dakota), reiste hjem til South Dakota like før stemmegivningen i Senatet fordi han ikke følte seg bra.

  Representantenes hus stemmer fredag, og president Trump ventes å signere det hele så raskt som mulig samme dag. Antallet smittede i USA stiger raskt. Tidlig torsdag morgen lå tallet på nesten 69000, kun bak Italia og Kina, med rundt 1000 døde.

  Torsdag ventes det oppdaterte og rekordstore arbeidsledighetstall for perioden til og med 21. mars. Estimatene varierer mellom 2 millioner og 4 millioner, mens noen også ligger høyere. Den tidligere rekorden lå på litt under 700.000 i oktober 1982.

  2. For arbeidere eller selskaper?

  Chuck Schumer (D-NY), demokratenes minoritetsleder i senatet, uttaler at demokratene de siste dagene sikret flere viktige elementer i krisepakken; herunder én ekstra måned med arbeidsledighetstrygd, $ 155 milliarder til helsevesenet og $ 150 milliarder til delstatlige og lokale myndigheter.

  I et intervju med CNN fremhever Schumer at krisepakken er ment å være «worker friendly» og ikke skal ha som hovedfokus å tilgodese store bedrifter. Selv uttaler Schumer: «It is a good bill. Does it have everything we need? No. […] This is the art of compromise. This is the art of coming together. America needed huge help quickly and I think we risen to that occasion.»

  Krisepakken inneholder også en bestemmelse som skal sikre kontroll med 500 milliarder dollar som er satt av til lån for bedrifter. For demokratene har dette vært et viktig forbehold å få med i loven slik at Senatet og offentligheten har anledning til å granske og føre oversyn med de statlige pengene som blir delt ut.

  Imidlertid er ikke alle i Det demokratiske partiet fornøyd med bestemmelsen. En av de som særlig har uttalt seg kritisk er Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY, 14. kongressdistrikt). Hun mener at arbeidere ikke er tilstrekkelig sikret som følge av usikre kontrollmuligheter med de 500 milliardene som er satt av til bedrifter.

  I et intervju med MSNBC etterlyser hun at det ved føderale utbetalinger til bedrifter skal stilles krav til at bedriftene må beholde arbeidstakere og at den nåværende kontrollmuligheten ikke er tilstrekkelig. «Right now it’s pretty much a no strings attached free 500 billion dollars that will be used [as] all the entities really have no policing authority. […] Honestly I am very concerned about this bill prioritizing working people above corporations.»

  Et annet tillegg i krisepakken er at det blir forbudt for presidenten og andre medlemmer av administrasjonen, medlemmer av Kongressen og ledere av departementer å motta lån eller investeringer fra Finansdepartementet. Det samme gjelder for de nevnte personenes ektefeller, barn og svigerfamilie.

  3. Kritikk mot Trump

  President Donald Trump har fått sterk kritikk for måten han har taklet koronakrisen. Trumps kritikere mener særlig at den amerikanske økonomien, herunder hjelp til bedrifter og børsen, får hovedfokuset i stedet for helse. Dette kom særlig til lys i gårsdagens uttalelse om å åpne landet og løfte restriksjonene pålagt amerikanske borgere og bedrifter innen påske har også skapt mange reaksjoner.

  Tidligere presidentkandidat Andrew Yang twitret føglende onsdag ettermiddag:

  https://twitter.com/andrewyang/status/1242820375655919617?s=12

  På Twitter har #NotDyingForWallStreet blitt populær, i det deler av den amerikanske befolkningen ser seg lei av at børsoppgang prioriteres foran liv og helse.

  Biden på sin side uttalte at “It would be a catastrophic thing to do for our people and for our economy if we sent people back to work just as we were beginning to see the impact of social distancing take hold”.

  Til tross for kritikken mot Trump viser en ny måling fra CBS/YouGov at 90% av republikanere stoler på Trump og administrasjon når det kommer til informasjon om koronaviruset. Andelen er på kun 14 % blant demokratene:

  Flere nyhetskanaler, blant annet NBC og CNN, har kunngjort at de ikke kommer til å sende Trumps og Det hvite hus sine pressekonferanser med informasjon om koronaviruset uten videre. Bakgrunnen er ønsket om å ikke spre feilinformasjon fra Trump.

  4. Finansiering for å sikre alternative stemmemuligheter ved presidentvalget

  Det forventes et lovforslag som skal sikre ekstra finansiering for tiltak som skal beskytte muligheten til å stemme i høstens presidentvalg. Republikanerne har vært nølende til dette, men i lys av koronafrykten er det nå til dels støtte på tvers av partilinjene. Demokratene har bedt om 2 milliarder dollar i nødfinansiering som skal sikre viktige tiltak frem mot presidentvalget som er nødvendig grunnet den prekære situasjonen. Dette relaterer seg særlig til økte mengder med folk som ønsker å forhåndsstemme og som ønsker å sende stemmeseddelen i posten, hvilket krever kostelige tiltak for å sikre slik tilrettelegging.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også