Mer

  Morgenkaffen onsdag 25. mars: Trump vil ha hjulene i gang innen påske

  Det er omsider enighet om en økonomisk redningspakke, Trump vil ha hjulene i gang igjen innen påske, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Økonomisk krisepakke forventes formelt vedtatt i dag

  Tidlig onsdag morgen kom Det hvite hus og Senatet til enighet om tidenes største økonomisk krisepakke. Et par små detaljer gjenstår, og Representantenes hus og Senatet må formelt stemme for pakken før den sendes til presidentens bord for signatur. Totalsummen er på 2 billioner dollar. Dow Jones hadde samtidig sin beste dag siden 1933 i påvente av redningspakken fra Senatet.

  Opptakten til enighet har tidvis vært kaotisk. Republikanerne har kritisert demokratene for å utnytte krisen til politisk vinning, i stedet for å prøve å komme til en tverrpolitisk enighet om en krisepakke. Demokratene mener på sin side at forslaget til krisepakke ikke har vært nok for å trygge den økonomiske situasjonen for millioner av amerikanere. Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky), uttalte tirsdag følgende, hvilket ga grunn til optimisme, blant annet på børsene:

  «It’s taken a lot of noise and a lot of rhetoric to get us here. That, of course, sometimes happens in this town. … Today we can make all of the Washington drama fade away. If we act today, what Americans will remember and what history will record is that the senate did the right thing.»

  Han tvitret følgende etter enigheten var nådd:

  2. Innen påske?

  Slik det ble antydet i mandagens Morgenkaffe, bekreftet Trump i går at hans administrasjon nå ser på hvordan man raskt kan få millioner av amerikanere tilbake i jobb og skole, og samtidig begrense smittetilfeller. Under et digitalt folkemøte i regi av Fox News uttalte Trump at dette burde skje innen påske, ifølge The New York Times.

  Dette gjentok han også på den daglige korona-briefingen i Det hvite hus senere samme dag. Under folkemøtet kom det også frem at administrasjonen aldri har vurdert en full lockdown, slik man har sett i andre land. Trump begrunnet dette blant annet med at flere hundre tusen amerikanere dør hvert år av sesonginfluensa og i bilulykker, og at det er nytteløst å stenge ned landet, skriver AP. Samtidig benyttet han anledningen til å kritisere New York-guvernør Andrew Cuomo (D), med referanse til Cuomos daglige pressekonferanser:

  «I watch him on this show complaining, (…) He had 16,000 ventilators he could have had a great price and he didn’t buy them.»

  3. Kritisk behov for føderal smittevernshjelp i New York

  Stadig flere delstater ber om føderal hjelp for å håndtere koronaviruset. Tirsdag ble det klart at Trump-administrasjonen skal ta i bruk den såkalte Defense Production Act, som ble vedtatt under Koreakrigen. Loven gjør det mulig for føderale myndigheter å be om en drastisk økning i produksjon av test- og smittevernsutstyr, skriver The New York Times. Inntil nå har administrasjonen vegret seg for å legge statlige føringer på produksjonshastigheten.

  I New York er antall korona-tilfeller doblet bare i løpet av de tre siste dagene. Det er derfor et enormt behov for å utvide kapasiteten på intensivbehandling og smittevernsutstyr. Guvernør Andrew Cuomo (D) uttalte tirsdag på en pressekonferanse på konferansesenteret Javits Center, at det er krise i delstatens sykehuskapasitet. Delstaten trenger blant annet 140 000 nye sykehussenger, 40 000 intensivsenger og minimum 30 000 respiratorer. Cuomo kritiserte også administrasjonens manglende støtte etter at de mottok 400 respiratorer fra FEMA, som koordinerer føderal beredskap i forbindelse med katastrofer:

  «You want a pat on the back for sending 400 ventilators, (…) What are we going to do with 400 ventilators when we need 30,000 ventilators? You’re missing the magnitude of the problem, and the problem is defined by the magnitude.»

  Noen timer senere kunngjorde Trump at delstatene vil få store forsyninger av nødvendig smittevernsutstyr, i tillegg til respiratorer, de nærmeste dagene.

  New York regnes som episenteret for utbruddet i USA, og tilfeller av alvorlig syke pasienter forventes å øke kraftig i hele landet. Over 183 mennesker har mistet livet i New York og flere tusen får behandling på sykehus, mens delstaten forbereder seg på det de kaller en tsunami av pasienter. New York står nå for syv prosent av tilfellene av koronavirus i verden.

  4. Trump angripes i sentrale vippestater

  Priorities USA Action, en stor demokratisk super-PAC, startet tirsdag å sende flere tv-reklamer som angriper Donald Trump for hans håndtering av korona-krisen, skriver Politico. Disse blir nå vist i en rekke sentrale vippestater som Wisconsin, Pennsylvania, Michigan og Florida i dagene som kommer. Angrepsreklamen fremstiller presidenten i et lite flatterende lys:

  Lanseringen av reklamen er et brudd på linjen flere demokratiske politikere har lagt seg på, om å ikke slå politisk mynt på krisen. Hittil har politiske uenigheter til en viss grad blitt satt til side, men i en uttalelse ser organisasjonens talsperson Guy Cecil at Trump hadde «repeatedly misled the American people and exposed us to unnecessary danger«, som en begrunnelse for tv-angrepene i vippestatene.

  Verken Bernie Sanders eller Joe Biden har kjøpt annonser på TV eller radio siden primærvalgene i Florida og Arizona.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Vilde Ørnung
  Vilde Ørnung
  Statsviter og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Tidligere studentpraktikant ved Norges ambassade i Washington, D.C.

  Les også