Mer

  Morgenkaffen tirsdag 24. mars: Trump ønsker løsere korona-restriksjoner

  Senatet nærmer seg enighet om tidenes største redningspakke, Trump ønsker løsere korona-restriksjoner og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Redningspakken nærmer seg

  Drakampen om den økonomiske redningspakken nærmer seg slutten. Etter en lang mandag med forhandlinger kom Senatets minoritetsleder Chuck Schumer (D-New York) og finansminister Steven Mnuchin med oppløftende nyheter til pressen like etter midnatt. Budskapet: De nærmer seg en avtale om tidenes største økonomiske redningspakke, og president Trump skal ha vært glad for nyheten da han ble informert om siste nytt fra forhandlingene.

  «The president would like to have a deal and he’s hopeful we can conclude this tomorrow,» sa Mnuchin etter å ha forlatt Schumers kontor. «[We are] very, very close to an agreement,» sa Schumer. «He seemed very happy with that,» la han til, om Trump.

  Tidligere på dagen var det flere eksempler på en tidvis opphetet debatt mellom demokratiske og republikanske senatorer. Senator John Kennedy (R-Louisiana) oppsummerte det hele på følgende vis: “This country was founded by geniuses but it’s being run by a bunch of idiots.”

  2. Løsere korona-restriksjoner?

  Ifølge CNN skal rådgivere som står Trump nært ha bekreftet at presidenten har et ønske om å fire på de strenge korona-restriksjonene, som etter planen skal vare i én uke til.

  Det er imidlertid få eksperter som mener den opprinnelige planen på 15 dager med stengte skoler, begrensede forsamlinger og fysisk avstand på to meter vil være tilstrekkelig med tid. Ifølge kilden skal Trump ha begynt å miste tålmodigheten med karanteneperioden landet nå befinner seg i. Det er finansielle motiver og den amerikanske økonomien som gjør at Trump nå tilsynelatende vurderer å løsne på restriksjonene.

  Flere av Trumps konservative støttespillere har tatt til mediene for å så tvil om grunnlaget for å innføre så strenge restriksjoner. Trump selv ønsker amerikanerne tilbake i arbeid, men han møter motstand blant sine egne medisinske rådgivere. Heller ikke alle republikanere virker å dele Trumps ønsker. Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) har uttrykt at han først og fremst kommer til å basere sine avgjørelser på bakgrunn av medisinske råd.

  Trump skal ha rådført seg med personer både på innsiden og utsiden av Det hvite hus, og nyhetsbildet av feststemte studenter på ferie i Florida skal også ha påvirket Trump: «What’s the point of social distancing if 20% ignore the order?» skal Trump ha uttrykt til sine rådgivere, ifølge kilden. Drakampen virker å stå mellom Trump og hans rådgivere som er ivrige etter å gjenåpne økonomien, og de medisinske ekspertene som fortsetter å mane til strenge regler.

  3. Biden kritisk til Trumps korona-håndtering

  Mandag delte Joe Biden en video på Twitter der den tidligere visepresidenten og sannsynlige Trump-utfordreren anklaget Trump for manglende handlekraft i korona-utbruddets tidlige fase.

  Biden har tatt i bruk sitt eget hjem i Delaware som studio for anledningen. Videoen er, ifølge The Hill, den første offentlige korona-uttalelsen til Biden på nesten en uke, og han serverte kritikk både til Trump og republikanerne i Senatet. Biden uttalte også at han vil fortsette med kontinuerlige opptredener på video i tiden fremover.

  Selv om valgkampen foreløpig er satt på vent kan Biden likevel være fornøyd med å få støtteerklæringen til fagforeningen “American Federation of County, State and Municipal Employees”, bedre kjent som AFSCME. Med sine 1,3 millioner medlemmer er dette en av landets største fagforeninger for offentlig sektor.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også